Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

ΣτΕ: Συζητήθηκαν οι προσφυγές του ΔΣΑ κατά της εκλογής νέων μελών της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ

Πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων: Διαφωνούν με αλλαγές σε Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος ΔΣΑ

Την ακύρωση της πρόσφατης εκλογής των μελών της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Στις δύο προσφυγές του που συζητήθηκαν σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο ΔΣΑ κάνει λόγο για κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος και ζητά να ακυρωθούν οι αποφάσεις για την αντικατάσταση και τον ορισμό του Αντιπροέδρου, του Αναπληρωτή Προέδρου και τριών τακτικών και αναπληρωματικών μελών της ΑΔΑΕ και του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και έξι τακτικών μελών του ΕΣΡ.

Κατά τη συζήτηση στο ΣτΕ ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός και ο ομότιμος καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, υποστήριξαν ότι οι διορισμοί πραγματοποιήθηκαν κατά παράβαση του άρθρου 101Α του Συντάγματος για την επιλογή των μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξαρτήτων Αρχών. Κι αυτό διότι οι διορισμοί έγιναν:

▪︎ Χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα για την επίτευξη της συνταγματικά απαιτούμενης ευρύτερης συναίνεσης, και

▪︎Χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης αυξημένης πλειοψηφίας τουλάχιστον των 3/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής (άρθρο 101Α παρ. 2 του Συντάγματος), αφού η επιλογή των προσώπων έγινε με 16/27 ψήφους, ήτοι με 1 ψήφο λιγότερη από τις ελάχιστες συνταγματικά απαιτούμενες.

Από την άλλη πλευρά, οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου (ΝΚΣ) Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου (εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό), Γεωργία Μπουρδάκου (εκπροσώπησε τον υπουργό Δικαιοσύνης) και ο Σταύρος Σπυρόπουλος (εκπροσώπησε τον υπουργό Εσωτερικών), ζήτησαν την απόρριψη των αιτήσεων ακυρώσεως του ΔΣΑ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Διαβάστε επίσης: 

Το ΣτΕ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για το ύψος των κτιρίων – Αντάρτικο από νέους δήμους, θα παγώσουν οι οικοδομικές άδειες;

Τι αλλάζει με τον νέο δικαστικό χάρτη και γιατί αντιδρούν οι δικηγόροι

Βερβεσός: Ικανοποίηση για την ψήφιση του Νομοσχεδίου επέκτασης της Δικηγορικής ύλης