ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Με την παρουσία συνταξιούχων έξω από το ΣτΕ, συζητήθηκαν σήμερα 3 αιτήσεις ακύρωσης υπουργικού εγγράφου που καθορίζει μόνο μια εθνική σύνταξη ακόμα και για όσους έχουν δικαίωμα σε ξεχωριστή σύνταξη χηρείας.
Πρόκειται για το προ 3ετίας έγγραφο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτη Τσακλόγλου μία απλή εγκύκλιο προς τον e-ΕΦΚΑ για την σωστή ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο;
‘Ή, πρόκειται για μία απόφαση που θέτει νέους κανόνες και εφόσον δεν δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, όπως έπρεπε, δεν ισχύει και πρέπει να ακυρωθεί,
όπως ισχυρίζονται οι προσφεύγοντες συνταξιούχοι;
Σε αυτά τα 2 κομβικά ερωτήματα θα πρέπει να απαντήσει το Α’ Τμήμα του ΣτΕ ενώπιον του οποίου αναπτύχθηκαν σήμερα οι νομικοί ισχυρισμοί από το αρμόδιο υπουργείο και τους 7 συλλόγους συνταξιούχων που έχουν προσφύγει.
Οι τελευταίοι ζητούν να ακυρωθεί το υπ΄ αριθμ. Φ80000/Δ17/109302/30.12.2021 έγγραφο του κ. Τσακλόγλου για την «εθνική σύνταξη και κατώτατα όρια σε περίπτωση σώρευσης – Συντάξεις χηρείας μετά την πρώτη τριετία».
Το προσβαλλόμενο έγγραφο ερμηνεύει τη σχετική διάταξη του νόμου 4387/2016 σύμφωνα με την οποία ο δικαιούχος περισσοτέρων συντάξεων λαμβάνει μόνο μία εθνική σύνταξη και αυτό ισχύει και στην περίπτωση που κάποιος δικαιούται σύνταξη λόγω θανάτου (χηρείας) και σύνταξη για διαφορετική αιτία (λόγω γήρατος ή αναπηρίας ή θανάτου).
Όπως λένε πηγές του αρμόδιου υπουργείου, η περικοπή αυτή έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από το 2022, αλλά “πάγωσε” για τις συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα και εφαρμόζεται μόνο στις συντάξεις του δημοσίου τομέα και του ΟΓΑ, λόγω έλλειψης λογισμικού.
Το προσβαλλόμενο υπουργικό έγγραφο προβλέπει ότι:
α) Δεν έχει αναδρομική ισχύ (επομένως, η μη χορήγηση της δεύτερης εθνικής σύνταξης εφαρμόζεται στις συντάξεις χηρείας που απονέμονται μετά την 1.1.2022),
β) οι ήδη καταβαλλόμενες στους συνταξιούχους λόγω θανάτου διπλές εθνικές συντάξεις θα συνεχίζουν να καταβάλλονται ως προσωπική διαφορά και
γ) τα επιπλέον ποσά εθνικών συντάξεων που καταβλήθηκαν δεν αναζητούνται.
Κατά τη σημερινή συζήτηση των προσφυγών, οι δικηγόροι των συνταξιούχων, υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι η προσβαλλόμενη πράξη παραβιάζει την αρχή της καλής νομοθέτησης και την αρχή της ασφάλειας του Δικαίου, καθώς και ότι αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 4 και 22 του Συντάγματος, στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, στην αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου και στην συνταγματική αρχή της Αναλογικότητας.
Το υπουργείο Εργασίας αντέτεινε ότι η προσβαλλόμενη εγκύκλιος είναι αμιγώς ερμηνευτική, εφόσον αποκαθιστά την ορθή εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του άρθρου 7 του ν. 4387/2016, και ότι, η διπλή εθνική σύνταξη δεν μπορεί να δικαιολογηθεί επί σώρευσης σύνταξης θανάτου με άλλη σύνταξη, εφόσον έχει νομοθετηθεί και χορηγείται κατώτατο όριο σύνταξης θανάτου.
Η εισηγήτρια τόνισε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ότι «ανακύπτει το ζήτημα αν το προσβαλλόμενο έγγραφο, ενόψει του περιεχομένου του, συνιστά απλή ερμηνευτική εγκύκλιο χωρίς εκτελεστό χαρακτήρα ή αν, αντιθέτως, θέτει νέες ρυθμίσεις, και, ως εκ τούτου, αποτελεί στην ουσία εκτελεστή κανονιστική πράξη, η οποία, εφόσον δεν δημοσιεύθηκε στην ΕτΚ, είναι ανυπόστατη και ακυρωτέα για λόγους ασφάλειας δικαίου».
Μετα τη συζήτηση στο ΣτΕ ο εκ των δικηγόρων των συνταξιούχων Λουκάς Αποστολίδης δήλωσε:
“Με ψευδεπίγραφη εγκύκλιο το Ελληνικό Δημόσιο, επιχειρεί να καταργήσει την εθνική σύνταξη που καταβάλλεται αυτοτελώς στις συντάξεις των επιζώντων συζύγων. Από τη δημοσίευση του ν.4387/216, λίαν οψίμως η Πολιτεία «θυμήθηκε» να εφαρμόσει την εγκύκλιο που εξέδωσε στα τέλη Δεκεμβρίου του έτους 2021 ο κ. Τσακλόγλου, ανακαλώντας τις δύο προηγούμενες εγκυκλίους που είχαν εκδοθεί για το εν λόγω ζήτημα, εισάγοντας νέες ρυθμίσεις που διόλου δεν διαλαμβάνονται στο εν λόγω νομοθέτημα, επιχειρώντας κατά τούτο τον τρόπο να νομιμοποιήσει το «τσεκούρι» στη καταβολή της εθνικής σύνταξης, στην ευπαθή κοινωνικά ομάδα των επιζώντων συζύγων, λόγω δήθεν σώρευσης των καταβαλλόμενων σ΄ αυτούς συντάξεων. Ανάμεσα στα επιχειρήματα που επικαλέστηκε η Πολιτεία, είναι ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μια σύνταξη χηρείας και μια σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, ήτοι περισσότερες των μια συντάξεων δεν μπορούν σύμφωνα με το σκοπό του νομοθέτη που κατά την Πολιτεία είναι η καταβολή μιας και μόνο εθνικής σύνταξης για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, να λαμβάνουν δύο εθνικές συντάξεις, διότι η κατηγορία των εν λόγω συνταξιούχων, είναι οικονομικά ισχυρή αφού ήδη λαμβάνει περισσότερες των μια συντάξεων, σε αντίθεση με τους συνταξιούχους που λαμβάνουν μια.
Η Δικαιοσύνη καλείται για μια ακόμα φορά να επιλύσει ένα μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει, μεγάλης κοινωνικής σημασίας, κατόπιν της δημοσίευσης της ψευδοερμηνευτικής εγκυκλίου του κ. Τσακλόγλου και των ρυθμίσεων που εκείνη διαλαμβάνει, οι οποίες αφενός είναι πέρα από τη γραμματική διατύπωση του άρθρου 7 του ν.4387/2016 και τίθενται το πρώτον με την εν λόγω εγκύκλιο και μάλιστα πέντε έτη μετά τη δημοσίευση του ν.4387/2016 με αποτέλεσμα κατά τους ισχυρισμούς μας η εν λόγω εγκύκλιος να τυγχάνει ανυπόστατη αφού είναι κανονιστική και δεν δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και αφετέρου να διενεργήσει τον αναγκαίο δικαστικό έλεγχο στις εν λόγω ρυθμίσεις οι οποίες επιχειρούν να καταργήσουν την εθνική σύνταξη που καταβάλλεται αυτοτελώς στις συντάξεις χηρείας, περικόπτοντας αυτές έτι περαιτέρω, αδιαφορώντας παντελώς για την ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα και καταργώντας ένα σημαντικό για αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων εισόδημα, επιφέροντας έτσι την φτωχοποίησή τόσο του επιζώντος συζύγου όσο και των λοιπών μελών της οικογενείας του.”
Διαβάστε επίσης:
Αντώνης Ρέμος και Υβόννη Μπόσνιακ παίζουν το viral παιχνίδι του TikTok
Ταϊβάν: Σταματάει τις εξαγωγές εργαλειομηχανών στη Ρωσία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Έρευνα Pulse: Η πλειοψηφία των πολιτών επικροτεί την πολιτική της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής
- Μητσοτάκης: Νέες μόνιμες μειώσεις φόρων το 2026 και 2027 με έμφαση στην ανακούφιση της μεσαίας τάξης
- Χατζηδάκης: Λιγότεροι φόροι και περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Ποινική δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση – Θα κρατηθεί στη ΓΑΔΑ