Μετά από δύο απορριπτικές κρίσεις (σε αιτήματα προσωρινής διαταγής και αναστολής), εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ αναμένουν πλέον την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στην αιτουμενη ακύρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους και των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων για τον κορονοϊό.

Το πρωί συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι αιτήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία ζητεί την ακύρωση της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας, του Σωματείου Εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, των πυροσβεστών που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) και ζητούν να ακυρωθεί η από 18.5.2021 πράξη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, που επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού και οι αιτήσεις.ακόμα 8 πολιτών.

Οι δικηγόροι τους, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υποστήριξαν ότι η κοινή υπουργική απόφαση για την εμβολιασμό και τη χρήση self-test, όπως και η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία στηρίχθηκε η έκδοση της ΚΥΑ, παραβιάζουν τη συνταγματική έννομη τάξη, τις διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συνθήκες και τον Κώδικα Δεοντολογίας των γιατρών.

Για το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων υποστηρίχθηκε επιπλέον ότι οι διοικητές τους παραβιάζουν παράνομα τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, καθώς αναζητούν μέσω ΑΜΚΑ εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Οι δικηγόροι τους τόνισαν ότι οι ανεμβολίαστοι τίθενται εκτός υπηρεσίας για απροσδιόριστο χρόνο, στερούμενοι τους μισθούς τους, και την ασφάλεια, χάνοντας έτσι μέρος των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Όπως τόνισαν η άμεση αποπομπή τους από την εργασία τους, χωρίς να τους παρέχεται έστω ένα συμβολικό χρηματικό ποσό για να μπορέσουν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους, παραβιάζει τα άρθρα 5, 20 και 22 του Συντάγματος που προστατεύουν το δικαίωμα στην εργασία και καθιερώνουν την ισότητα των πολιτών και το δικαίωμα της προηγούμενης ακροάσεως. Παραβιάζεται παράλληλα και η αρχή της αναλογικότητας.

Σε αυτούς τους ισχυρισμούς οι συνήγοροι του Δημοσίου και της Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής αντέτειναν ότι βρισκομαστε σε πόλεμο και χρειάζονται σκληρά μέτρα. Ανέφεραν ότι όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες ακόμη και η ασπιρίνη, ενώ έκαναν εκτενή αναφορά στη νομολογία του ΣτΕ.

Με το νέος έτος αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Νεκρές τρεις μοναχές στη Θεσσαλονίκη – Οι δύο ανεμβολίαστες

Πέτρος Φιλιππίδης: Την παραπομπή του σε δίκη για ένα βιασμό και δύο απόπειρες προτείνει η εισαγγελέας

Επίθεση με βιτριόλι: Συγκλονίζει η κατάθεση του ψυχιάτρου της Ιωάννας – Ένιωθε πόνο και διάθεση να αυτοκτονήσει