Οριστικά και αμετάκλητα τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να προχωρούν σε σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, όπως συμβαίνει και με τα ετερόφυλα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε, ως αβάσιμες και απαράδεκτες, τις προσφυγές μητροπολιτών, μητροπόλεων, μοναχών, πολιτών και δικηγόρων.

Το Γ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάσισε ότι η επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια που υλοποιήθηκε με το νόμο 4356/2015 είναι συνταγματική και σύμφωνη με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο σκεπτικό τους οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι, «από τις συνταγματικές επιταγές συνάγεται η κατοχύρωση του απαραβίαστου της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, στον πυρήνα της οποίας ανήκει η ερωτική ζωή και ο σεξουαλικός προσανατολισμός, ο οποίος ως βασικό στοιχείο της προσωπικότητας και της ελευθερίας αυτοπροσδιορισμού του ατόμου, πρέπει σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία να είναι απολύτως σεβαστός και να μην αποτελεί αιτία διακρίσεων από την πλευρά της κρατικής εξουσίας».

Τονίζουν παράλληλα οι δικαστές οτι, «η θέσπιση της εναλλακτικής μορφής συμβίωσης δεν θίγει τον συνταγματικώς προστατευόμενο θεσμό του γάμου από τον οποίο διαφοροποιείται σημαντικά, δεδομένου ότι στοχεύει στην κάλυψη διαφορετικών κοινωνικών αναγκών και συγκεκριμένα στην αναγνώριση και προστασία de facto συντροφικών σχέσεων, που ενώ αποτελούν μέρος της σύγχρονης πραγματικότητας παραμένουν εκτός των πλαισίων της έννομης τάξης».

Κατά τους ανώτατους δικαστές, το σύμφωνο των ομόφυλων δεν έρχεται σε αντίθεση με τους δογματικούς κανόνες και παραδόσεις της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θρησκείας, ούτε θίγονται με τρόπο οι ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των Ορθοδόξων Χριστιανών πολιτών ενώ δεν στοιχειοθετείται βλάβη στις Μητροπόλεις.

Οι Ιερές Μητροπόλεις Πειραιώς, Κυθήρων και Γόρτυνος, οι Μητροπολίτες τους και περισσότεροι από 160 μοναχοί, πολίτες και δικηγοροι, με τις προσφυγές τους στο ΣτΕ, στρέφονταν κατά της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών.

Αφορμή για την προσφυγή τους ήταν ο καθορισμός, με υπουργική απόφαση, του τρόπου εγγραφής στα Ληξιαρχεία των συμφώνων των ομόφυλων ζευγαριών και τήρησης των ληξιαρχικών βιβλίων.

Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι η επέκταση του συμφώνου είναι αντίθετη στις διατάξεις του Αστικού Κώδικα που αναφέρονται στο οικογενειακό δίκαιο και τα χρηστά ήθη.

Στη νομική μάχη του ΣτΕ βασικός ισχυρισμός του Δημοσίου ήταν ότι το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια έχει γίνει καθολικά αποδεκτό από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στον εισαγγελέα ξανά η Ζωή Κωνσταντοπούλου για το Μάτι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πτώμα ενός άνδρα εντόπισαν μέλη του Λιμενικού σε παραλία στην Βόρεια Εύβοια

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα χέρια της ΑΑΔΕ και του εισαγγελέα οι λίστες με τους Έλληνες καταθέτες και επενδυτές του εξωτερικού