Η συνταγματικότητα του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και η δυνατότητα τους να υιοθετήσουν κρίνεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με τους ανώτατους δικαστές να επιφυλλάσσονται για την απόφαση τους, συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου η προσφυγή κατά της εκδοθείσας βάσει του ν. 5089/2024, υπουργικής απόφασης, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος τήρησης των ληξιαρχικών βιβλίων ως προς την αποτύπωση των στοιχείων γονέων και συζύγων επί των ληξιαρχικών πράξεων γέννησης και γάμου.

Την προσφυγή άσκησαν νομικά πρόσωπα που σκοπούς έχουν τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας και του γάμου και την ενθάρρυνση της τεκνογονίας σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη παράδοση.

1

Με το νόμο 5089/2024 θεσπίστηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα σύναψης γάμου για πρόσωπα του ίδιου φύλου, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να επεκτείνεται το δικαίωμα υιοθεσίας και στα ομόφυλα έγγαμα ζευγάρια ή ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

Υποστηρίζουν οι αιτούντες ότι με τις επίμαχες ρυθμίσεις του ν. 5089/2024 τροποποιείται πλήρως ο θεσμός της οικογένειας κατά παράβαση του Συντάγματος και, ειδικότερα, ότι:

● Η συνταγματική προστασία της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας προϋποθέτει την ύπαρξη μητέρας και πατέρα, ήτοι γονέων διαφορετικού φύλου και, επομένως, γάμο μεταξύ προσώπων διαφορετικού φύλου.
● Η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα έγγαμα ζευγάρια στερεί από τα παιδιά αυτά το δικαίωμα να ανατρέφονται σε οικογένεια με μητέρα και πατέρα, θέτοντας αυτά σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν με ετερόφυλους γονείς.

Έτσι, η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει τη συνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων του ν. 5089/2024 και, ειδικότερα, εάν η αναγνώριση της δυνατότητας τέλεσης γάμου μεταξύ ομοφύλων και η συνακόλουθη δυνατότητα των ομόφυλων έγγαμων ζευγαριών να υιοθετούν (είτε από κοινού είτε ο ένας σύζυγος το νόμιμο παιδί, θετό ή βιολογικό, του άλλου) αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 1 (περί προστασίας της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας) και 4 παρ. 1 (περί ισότητας) του Συντάγματος.

Υπέρ του κύρους της προσβαλλόμενης πράξης έκανε πρόσθετη παρέμβαση η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κατά τη συζήτηση της προσφυγής, οι δικηγόροι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι ο νόμος εξυπηρετεί υπέρτερο δημόσιο συμφέρον το οποίο ανάγεται στην προστασία των ανήλικων παιδιών, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στο περί δικαίου αίσθημα.

Ακόμη, υποστήριξαν ότι με τον επίμαχο νόμο επέρχεται η υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής περί ισότητας και ότι ο νόμος είναι μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικής υποχρέωσης του κράτους για την προστασία του ανθρώπου.

 

Διαβάστε επίσης 

ΣτΕ: Συζητήθηκαν οι 4 αιτήσεις περι αντισυνταγματικότητας των παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων

Δίκη υποκλοπών: Μπαράζ ενστάσεων από Λαβράνο, Μπίτζιο, Ντίλιαν

Δούκας: Χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και ανάδειξη του λόφου Φιλοπάππου