Υποχρέωση των Δήμων είναι να συντηρούν, να κλαδεύουν και να ελέγχουν τα δέντρα σε πάρκα, πλατείες, δρόμους και κοινόχρηστους χώρους. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλουν να αποζημιώνουν τους πολίτες που τραυματίζονται από τις πτώσεις κλαδιών.

Με αυτό το σκεπτικό, το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε συνολική αποζημίωση 164.000 ευρώ στη σύζυγο και τα δύο παιδιά ενός 57χρονος που έχασε τη ζωή του όταν έπεσε στο κεφάλι του ένα μεγάλο κλαδί δέντρου.

Βάσει αυτής της απόφασης Δήμος της Ανατολικής Μακεδονίας υποχρεώνεται να καταβάλει εντόκως την αποζημίωση στην οικογένεια του άτυχου βιοπαλαιστή.

Η τραγωδία γράφτηκε το 2009. Ο 57χρονος μικροπωλητής, με τη σύζυγο του, είχαν στήσει πάγκο σε δημοτικό πάρκο. Ξαφνικά ένα κλαδί από λεύκη, μήκους 14 μέτρων έσπασε και έπεσε από ύψος 20 μέτρων στο κεφάλι του άνδρα, τραυματίζοντας τον θανάσιμα.

Η 52χρονη τότε σύζυγός του, η οποία δεν είχε άλλα εισοδήματα και δύο ενήλικα παιδιά του διεκδίκησαν αποζημίωση, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του ανθρώπου τους οφειλόταν σε αποκλειστική υπαιτιότητα του Δήμου, καθώς δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα συντήρησης των δένδρων, ούτε έκοψε τα επικίνδυνα κλαδιά τους, ενώ παρέλειψε, μέσω των υπαλλήλων του, να διενεργήσει έλεγχο εάν ορισμένα δένδρα και μάλιστα σε χώρο δημοτικού πάρκου, είχαν καταστεί επικίνδυνα και επιρρεπή για σπάσιμο των κλαδιών τους, λόγω σαθρότητας.

Το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε τους ισχυρισμούς του Δήμου ότι η αποκοπή του κλαδιού οφειλόταν στον ισχυρό άνεμο. Οφειλόταν όπως είπε, «αποκλειστικά στην παράλειψη των αρμοδίων οργάνων του Δήμου να προβούν στην συντήρηση του χώρου του πάρκου».

Έτσι, επιδικάστηκε χρηματική αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης, στην σύζυγο 60.000 ευρώ και από 30.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δύο παιδιά του θανόντα, ενώ επιπρόσθετα επιδίκασε στην σύζυγο το ποσό των 44.280 ευρώ, ως αποζημίωση λόγω στέρησης διατροφής (σύνολο 164.280 ευρώ). Σε όλα τα ποσά προστίθενται ο νόμιμος τόκος από την ημέρα επίδοσης της αγωγής.