Σε καμία οριστική κρίση δεν έχει καταλήξει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μείζον θέμα της διεκδίκησης αναδρομικών από χιλιάδες συνταξιούχους για τις “κουτσουρεμένες” συντάξεις και τα κομμένα δώρα τους, με μνημονιακούς νόμους που στο παρελθόν έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί.

Αυτό λένε στο mononews.gr απόλυτα έγκυρες πηγές από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, διαψεύδοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που ήθελαν τους 31 ανώτατους δικαστές να έχουν καταλήξει σε απόφαση, στη μία και μοναδική διάσκεψη που μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιήσει.

Η πρώτη διάσκεψη έγινε αρχές Μαρτίου, πριν ακόμα ο κορoνοϊός «χτυπήσει» και τη λειτουργία των δικαστηρίων. Οι ίδιες πηγές λένε ότι οι ανώτατοι δικαστές «μπήκαν» στην ουσία της υπόθεσης, όχι όμως και στο σύνολο των σοβαρών νομικών ζητημάτων που αναζητούν οριστική επίλυση και θα αποτελέσουν δεδικασμένο για χιλιάδες συνταξιούχους.

Εκτοτε, δεν υπήρξε δεύτερη διάσκεψη. Η λύση της τηλεδιάσκεψης (την οποία εφαρμόζουν πλέον τα (ολιγομελή) τμήματα του Συμβουλίου της Επικρατείας) δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα για υποθέσεις της Ολομέλειας, λόγω του μεγάλου αριθμού των μελών της.

Ωστόσο, μεθαύριο Παρασκευή, η Ολομέλεια του ΣτΕ (με άλλη σύνθεση) θα τηλε-διασκεφθεί για άλλη υπόθεση. Εάν το εγχείρημα επιτύχει και δεν προκύψουν τεχνικά προβλήματα, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη και για την υπόθεση των αναδρομικών.

Ο στόχος, άλλωστε, των ανώτατων δικαστών είναι να έχουν καταλήξει σε απόφαση και, εάν είναι εφικτό, να την έχουν δημοσιεύσει κιόλας, μέχρι τις 30 Ιουνίου. Είναι η ημερομηνία αποχώρησης, λόγω συνταξιοδότησης, του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιου Ράντου.

Ο κ. Ράντος προεδρεύει της μείζονος Ολομέλειας. Όταν συζητήθηκε η υπόθεση, τον περασμένο Ιανουάριο, προήδρευσε στο ακροατήριο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Και ήταν η τελευταία έδρα που ανέβηκε, πριν επιλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα.

200.000 συνταξιούχοι έχουν προσφύγει για αναδρομικά

Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ μετά από αίτημα του ΕΦΚΑ. Απέστειλε την αγωγή 46 συνταξιούχων του ΟΤΕ και ζήτησε με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης. Οι προσφεύγοντες διεκδικούν από 5.600 έως 62.394 ευρώ, ανάλογα με την απώλεια που είχε ο καθένας για 80 μήνες, από τις περικοπές που επέφεραν στις συντάξεις τους οι νόμοι 4051 και 4093 του 2012, οι οποίοι το 2015 κρίθηκαν αντισυνταγματικοί από το ΣτΕ.

Ως πρότυπη δίκη συζητήθηκε στη μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η υπόθεση, στις αρχές Ιανουαρίου. Με την απόφαση τους οι 31 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί θα ξεκαθαρίσουν το θολό τοπίο των διεκδικούμενων αναδρομικών για το σύνολο των συνταξιούχων και τις χιλιάδες αγωγές που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια. Οριστικά και αμετάκλητα θα αποφανθούν εάν και για ποια χρονική περίοδο, τα 2,5 εκατομμύρια των συνταξιούχων της χώρας θα λάβουν αναδρομικά από τις μνημονιακές περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, ΕΦΚΑ και Δημόσιο, δέχθηκαν τα “πυρά” των συνταξιούχων, με τους πληρεξουσίους δικηγόρους τους να τους αποδίδουν σκοπιμότητα.

“Εστειλαν τις διεκδικήσεις των αναδρομικών στο ΣτΕ με αίτημα να γίνει πρότυπη δίκη, προκειμένου να “παγώσουν” επί μακρόν οι προσφυγές 200.000 και πλέον συνταξιούχων. Πριν “παγώσουν” όλες οι εκκρεμούσες δίκες, ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια, είχαμε 52 δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν τους συνταξιούχους”, υποστήριξαν, εκφράζοντας παράλληλα το παράπονο των συνταξιούχων:

“Οι δικαστές και οι ένστολοι έλαβαν χωρίς περιορισμούς τα αναδρομικά τους για περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. “Γιατί αυτοί κι όχι εμείς;”, ρωτούν οι συνταξιούχοι.”

Για δημοσιονομική βόμβα σε περίπτωση που οι συνταξιούχοι κερδίσουν διεκδικήσεις δισεκατομμυρίων, μίλησαν οι δικηγόροι ΕΦΚΑ και Δημοσίου.

Όπως τόνισαν:

“Υπάρχουν διεκδικήσεις 21,5 δις για συντάξεις και περίπου 5 δις για επικουρικές. Με τις υποχρεώσεις στους συνταξιούχους του στενού δημοσίου τομέα φτάνουμε σε δυσθεώρητα ποσά. Ό,τι επιδικάσει το δικαστήριο σας θα περικοπεί από το νόμο”.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, τα αναδρομικά σε περίπτωση δικαίωσης των συνταξιούχων θα ανέρχονται:

-Από 1/1/2013 έως 9/8/2015 σε 11 δις ευρώ,

-Από 10/6/2015 έως 11/5/2016 (το 10μηνο μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου) σε 3,9 δις ευρώ και

-Από 12/5/2-16 έως 31/12/2018, 11,5 δις ευρώ.

Νομικοί κύκλοι εξέφραζαν την άποψη ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί να δικαιώνει τους συνταξιούχους για το σύνολο της 7ετίας καθώς στις παλαιότερες αποφάσεις του περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών, σαφώς ανέφεραν ότι οι συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αναδρομικών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Το 10μηνο φαίνεται πως είναι το κρίσιμο διάστημα, στο οποίο, όπως λένε οι νομικοί, θα κριθεί ποιοι και πόσοι θα λάβουν πίσω τα «κομμένα» των συντάξεων τους.