Με τις.. ευλογίες και του Συμβουλίου της Επικρατείας, το φετινό Πάσχα θα μείνουμε μακριά από τις εκκλησίες.

Το Δ΄ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε τα αιτήματα πιστών και δεν εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία θα «πάγωνε» η κυβερνητική απόφαση να κλείσουν οι εκκλησίες για τους πολίτες, ώστε να μη γίνει διασπορά του κορωνοϊού από το συνωστισμό κατά τη διάρκεια των θείων λειτουργιών.

Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας το ΣτΕ έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να ανασταλεί αυτό το μέτρο.

Στις αρχές Μαϊου αναμένεται να συζητηθούν οι 4 κύριες προσφυγές, με τις οποίες πιστοί ζητούν να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση που επέβαλε το μέτρο της απαγόρευσης παρακολουθησης των λειτουργιών στις εκκλησίες.

«Μόνο η Ιερά Σύνοδος έχει το δικαίωμα να αναστείλει τις θείες λειτουργίες», υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες. Όπως λένε, με την απαγόρευση θίγεται η θρησκευτική τους ελευθερία και παραβιάζεται το Σύνταγμα.

«Η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί ατομικό προστατευόμενο δικαίωμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρουν και επικαλούνται το άρθρο 13 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο, η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται και το άρθρο 25 του Συντάγματος, για την αρχή της αναλογικότητας, καθώς, όπως αναφέρουν στην προσφυγή τους, «το επιβληθέν μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών είναι αυστηρό μέτρο που περιορίζει ασφυκτικά το ατομικό δικαίωμα των πολιτών, υπερβαίνοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον».