ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απεφάνθη ότι το επίμαχο μισθολόγιο παραβιάζει την αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής τους μεταχείρισης η οποία, κατά το Σύνταγμα, «αποτελεί θεσμική εγγύηση για την άσκηση του λειτουργήματός τους, ως αναγνώριση της σημασίας της αποστολής τους».
Το ΣτΕ, με δύο αποφάσεις, έκρινε ότι με το νόμο 4472/2017 συνενώθηκαν τα «ειδικά μισθολόγια» αν και αφορούσαν “διαφορετική κατηγορία λειτουργών ή υπαλλήλων, με απολύτως διακεκριμένα καθήκοντα και τυπικά ή ουσιαστικά προσόντα και τα αντιμετώπισε συλλήβδην ως ένα ενιαίο οικονομικό μέγεθος, χωρίς να σταθμίσει το δημόσιο συμφέρον και την προστασία των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Σύνταγμα”.
Το σκεπτικό του ΣτΕ
Στο σκεπτικό των αποφάσεων αναφέρεται:
«Θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη η εξέλιξη των αποδοχών των μελών του Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. σε συνδυασμό με την εξέλιξη των οικονομικών εν γένει συνθηκών, αλλά και του γενικού κόστους διαβίωσης… και και η ανάγκη διαφύλαξης του κύρους του δημοσίου λειτουργήματος, οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, αλλά και στη λειτουργία των ιδίων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ενόψει της ανάγκης προσέλκυσης ατόμων που διαθέτουν αυξημένα προσόντα… δεδομένου ότι ο νομοθέτης, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος, προβαίνει μεν σε πλήρη αντικατάσταση του υφισταμένου συστήματος με τη θέσπιση ενός νέου μισθολογίου, επαναφέροντας, όμως, τις αποδοχές των μελών του Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. σε επίπεδο ανάλογο των αποδοχών που είχαν μειωθεί με τις κριθείσες ως αντισυνταγματικές διατάξεις του ν.4093/2012, εφόσον ως βάση υπολογισμού αυτών, αλλά και της προσωπικής διαφοράς λαμβάνονται οι αποδοχές που ελάμβαναν στις 31.12.2016».
Διαβάστε επίσης
Μαύρα ταμεία Siemens: Την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης θα εξετάσει ο εισαγγελέάς του Αρείου Πάγου