ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με κοινή ανακοίνωση τους οι Σύλλογοι Σπουδαστών/τριών των Δραματικών Σχολών του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης ενημερώνουν πως προχωρούν σε λήξη των καταλήψεων των σπουδαστικών ιδρυμάτων, αλλά μετασχηματίζουν τον αγώνα τους για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 δηλώνοντας πως «παλεύουμε με τις Σχολές μας ανοιχτές».
Στην κοινή τους τοποθέτηση διευκρινίζουν πως «ο αγώνας σε καμία περίπτωση δεν σταματά, απλώς αλλάζει μορφή με τις σχολές μας ανοιχτές, ενώ παράλληλα θα υποστηρίζουμε τις διεκδικήσεις μας». «Πιστεύουμε στη δύναμη του αγώνα και στην δυναμική του ακομμάτιστου και πηγαίου κινήματος που έχει δημιουργηθεί» τονίζουν.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωσή τους:
«Σ’ εσάς που μας ακούτε:
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!
Οι Σχολές ανοίγουν με τον αγώνα να εξακολουθεί δυναμικά και να αλλάζει μορφή.
Παλεύουμε με τις Σχολές μας ανοιχτές.
Ένα σύντομο χρονικό
Στις 17/12/2022 δημοσιεύθηκε το ΠΔ 85/ 2022 που μεταξύ άλλων επισφραγίζει την πλήρη υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών. Το πρόβλημα της αμφισβήτησης και της υποβάθμισης των πτυχίων μας εκκινεί από το 2003, ωστόσο η παρούσα κυβέρνηση με ένα αιφνιδιαστικό Προεδρικό Διάταγμα οριστικού χαρακτήρα και χωρίς πρότερη διαβούλευση μας εξασφαλίζει πτυχία που στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων. Είναι σαφές πως δεν αναγνωρίζονται οι τριετείς και εντατικές σπουδές μας με αποτέλεσμα να υποβιβαζόμαστε σε αποφοίτους λυκείου. Ως αυριανοί επαγγελματίες σε ένα ήδη επισφαλές εργασιακό περιβάλλον, αναγνωρίζουμε αυτή την υποβάθμιση ως πλήρους συνέπειας με την εν γένει απαξίωση του Πολιτισμού και την περιφρόνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των καλλιτεχνικών σχολών. Αυτή η πρόθεση γίνεται ακόμη πιο φανερή, όταν την ίδια στιγμή που μας στερούν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, με το ίδιο ΠΔ 85/22 αναγνωρίζουν επαγγελματικά δικαιώματα σε απόφοιτους ιδιωτικών κολλεγίων.
Καλλιτεχνική εκπαίδευση
Το ότι δεν μας παρέχεται το Τ.Ε ως επαγγελματική βαθμίδα υποβαθμίζει το εργασιακό μας μέλλον, ενώ η έλλειψη των σπουδαστικών δικαιωμάτων δυσχεραίνει το σπουδαστικό μας παρόν. Οι ατελείωτες ώρες μαθημάτων μας στερούν τη δυνατότητα εργασίας, ενώ ταυτόχρονα δεν μας εξασφαλίζονται τα απολύτως βασικά σπουδαστικά δικαιώματα: Πάσο για μειωμένο κόμιστρο στις μετακινήσεις, δικαίωμα δωρεάν σίτισης και στέγασης. Το αποτέλεσμα αυτού μοιραία οδηγεί στο να μπορούν μόνο οι ταξικά προνομιούχοι να σπουδάσουν με αξιοπρέπεια στις δημόσιες καλλιτεχνικές σχολές. Ταυτόχρονα, κρίνουμε απαραίτητο τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών μας σύμφωνα με το σύγχρονο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι αλλά και τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν. Οι αποφάσεις που ρυθμίζουν τη λειτουργία των καλλιτεχνικών σχολών καθώς και το πρόγραμμα των σπουδών τους κρατούν από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 (!). Σε αυτό το πλαίσιο αναρωτιόμαστε εάν υπάρχει διαχρονικά κάποια πρόβλεψη ή κάποιο όραμα για την καλλιτεχνική παραγωγή και τον σύγχρονο ελληνικό Πολιτισμό.
Κινητοποιήσεις
Η αντίδραση των σπουδαστών σε αυτήν την πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης (ΠΔ 85/22) ήταν άμεση και δυναμική με καταλήψεις σε όλες τις καλλιτεχνικές κρατικές σχολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Από τις 22/12/2022 ξεκίνησε η Κατάληψη στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και μέσα στο επόμενο διάστημα τελούσε υπό Κατάληψη το σύνολο των Κρατικών Καλλιτεχνικών Σχολών καθώς και η δραματική σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Σχεδόν τρεις μήνες αγωνιζόμαστε καθημερινά ενάντια στις πολιτικές που υποβαθμίζουν τις σπουδές μας, την ποιότητα της ζωής μας και μας ωθούν στην εξαθλίωση.
Στις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις πρωτοφανούς συμμετοχής και συσπείρωσης του συνόλου του καλλιτεχνικού κόσμου και τις παραιτήσεις σύσσωμου του καθηγητικού σώματος των κρατικών δραματικών σχολών και της ιδιωτικής σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πατρών οι κυβερνώντες έμειναν απαθείς προσπαθώντας μάλιστα να σπιλώσουν τις προθέσεις μας.
Πέραν των κινηματικών δράσεων, επιχειρήσαμε και θεσμικές συναντήσεις με εκπροσώπους τόσο της Κυβέρνησης όσο και του συνόλου της Αντιπολίτευσης (πλην της Ελληνικής Λύσεως), στις οποίες, αν και αναγνωρίστηκαν οι προβληματικές που επιφέρει το συγκεκριμένο ΠΔ ακόμη και από τον ίδιο τον ΠΘ, Κυριακό Μητσοτάκη, δεν υπήρξε η παραμικρή ένδειξη διάθεσης, ώστε να βρεθεί μία λύση στα δίκαια αιτήματά μας. Αντιθέτως, η τροπολογία, η ΚΥΑ αλλά και η ίδρυση ειδικών επιτροπών που συστάθηκαν για την εξεύρεση λύσης δεν ικανοποιούν απολύτως κανένα από τα αιτήματά μας. Μάλιστα, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν την κυβερνητική ατζέντα περί αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος που εξασφαλίζει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, πράγμα που προσκρούει πλήρως στην ιδεολογική μας τοποθέτηση, τον χαρακτήρα του κινήματος, αλλά και στα αιτήματά μας.
Οι καταλήψεις περνούν στα θέατρα
Ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη αυτού του κινήματος είναι η πρωτοφανής συσπείρωση του σπουδαστικού σώματος των ιδιωτικών και των κρατικών σχολών. Το αποτέλεσμα αυτής της σύμπραξης είναι η κατάληψη στο κεντρικό θέατρο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου από τον Συντονισμό Σπουδαστών Δραματικών Σχολών. Κατόπιν, το θέατρο ΡΕΞ του Εθνικού Θεάτρου καταλήφθηκε από τον Συντονισμό Εργαζομένων στον χώρο των Τεχνών που αποτελείται από επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους, ενώ αλυσιδωτά κατελήφθησαν πολλά ακόμη θέατρα εντός και εκτός Αθηνών: Το Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη από το Συντονιστικό Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης, το Θέατρο Ολύμπια στην Αθήνα από τον Συντονισμό Εργαζομένων και Σπουδαστών στον Χώρο του Χορού, το δημοτικό θέατρο Πατρών Απόλλων.
Το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη
Μετά την κρατική δολοφονία που συντελέστηκε στα Τέμπη, το καλλιτεχνικό κίνημα δεν μπόρεσε να μείνει αμέτοχο. Πρόκειται για μια προδιαγεγραμμένη κρατική δολοφονία η οποία είναι συνεπής με τις πολιτικές υποβάθμισης των σπουδών μας και την ισοπέδωση της αξίας των ζωών μας. Σταθήκαμε και στεκόμαστε αλληλέγγυα στους συγγενείς των θυμάτων και θρηνούμε για τους νεκρούς μας, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους με αυτόν τον τραγικό τρόπο. Θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς.
Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος
Το σπουδαστικό καλλιτεχνικό κίνημα ενώθηκε με τους φοιτητικούς συλλόγους που απάντησαν σε αυτήν την κρατική δολοφονία. Κύμα καταλήψεων αλλά και καθημερινών διαδηλώσεων με χιλιάδες κόσμου στο οποίο η παρούσα Κυβέρνηση απαντάει με ακραία αστυνομική καταστολή και δολοφονικές επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών. Συντασσόμαστε με τους φοιτητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς παλεύουμε μαζί κατά της ακραίας αστυνομικής βίας και της αστυνομοκρατίας, κατά της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της ταυτόχρονης υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και δηλώνουμε πως: Οι ζωές μας μετράνε. Οι σπουδές μας μετράνε. Οι διεκδικήσεις μας δεν σταματούν ποτέ και το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί.
Εν μέσω αυτών των γεγονότων, το σπουδαστικό σώμα των δημόσιων καλλιτεχνικών σχολών που τελούν υπό κατάληψη αποφασίζει σύσσωμο να προβεί σε λήξη των Καταλήψεων. Η αναστολή των σπουδαστικών καλλιτεχνικών καταλήψεων ως μορφή αγώνα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση την αποδοχή της υποβάθμισης που επιφέρει το ΠΔ85/22 και τη μη απαίτηση της τροποποίησής του, αλλά επίγνωση της δεδομένης πολιτικής συνθήκης. Οι διαπραγματεύσεις των αιτημάτων μας με την κυβέρνηση απέβησαν στην πραγματικότητα άκαρπες. Είναι φανερό πως αυτή η πολιτική στάση δείχνει απουσία πολιτικής βούλησης• η στοχευμένη υποβάθμιση στην οποία υποβαλλόμαστε τόσο εκπαιδευτικά όσο και εργασιακά σε συνδυασμό με τις πολιτικές που οδηγούν στον θάνατο και την εξαθλίωση δεν μας αφήνουν περιθώρια συνομιλίας με τους προσωρινούς και ανάλγητους εξουσιαστές.
Ο αγώνας είναι πολυμορφικός και συνεχίζεται
Εμείς, ως σπουδαστικό σώμα, επιθυμούμε να έρθουμε ξανά σε επαφή με την σπουδή μας κατ’ουσίαν, και αυτό θα πράξουμε διεκδικώντας παράλληλα τη διεκδίκηση της αναβάθμισής της. Η επόμενη μέρα δεν θα σημάνει την άνευ όρων λειτουργία των Σχολών μας, αλλά την ουσιαστική συνδιαμόρφωση του προγράμματος και της λειτουργίας τους. Συνεπώς, ο αγώνας σε καμία περίπτωση δεν σταματά, απλώς αλλάζει μορφή με τις σχολές μας ανοιχτές, ενώ παράλληλα θα υποστηρίζουμε τις διεκδικήσεις μας.
Πιστεύουμε στη δύναμη του αγώνα και στην δυναμική του ακομμάτιστου και πηγαίου κινήματος που έχει δημιουργηθεί. Η απάντηση προς τους εξουσιαστές είναι πως δεν καταφέρατε να μας νικήσετε, καθώς οι ζωές μας δεν θα γίνουν «θυσία» ερήμην μας, όπως το απαιτείτε. Θα είμαστε στον δρόμο, στις Καταλήψεις των Θεάτρων, ανάμεσα στους ανθρώπους που αγωνίζονται ενάντια σε δολοφονικές πολιτικές πάσης φύσεως, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και ενάντια στη βίαιη φτωχοποίηση του λαού.
Για να εξασφαλιστεί η συνέχιση του αγώνα μας σε συνδυασμό με τις ανοιχτές σχολές θα είμαστε ανυποχώρητοι ως προς τα αιτήματά μας για ένταξη των γενικών συνελεύσεων στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα, επαναφορά όλων των παραιτηθέντων καθηγητών, αλλά και επιείκεια κατά τη βαθμολόγηση στις εξεταστικές περιόδους του πρώτου διαστήματος του ανοίγματος των Σχολών, καθώς και μη προσμέτρηση απουσιών στις ώρες των κινητοποιήσεων.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1) Την ‘ΑΜΕΣΗ τροποποίηση του ΠΔ 85/2022, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα ΤΕ (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003) ή τη δημιουργία αποδεδειγμένης ισότιμης βαθμίδας με το ΤΕ. Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων.
2) Την Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Οικονομικής Στήριξης στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών,
3) Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας,
4) Την ‘ΑΜΕΣΗ ίδρυση Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου και νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Παραστατικών Τεχνών σε όλη την Ελλάδα. Διαδικασίες εξομοίωσης για τους απόφοιτους των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών. (Διαβούλευση με όλα τα συλλογικά όργανα για τη ρύθμιση των διαδικασιών αυτών.)
Σύλλογος Σπουδαστών Δραματικής Σχολής ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
Σύλλογος Σπουδαστών Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου
Σύλλογος Σπουδαστών Δραματικής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
Σύλλογος Σπουδαστών Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης».
Διαβάστε επίσης:
Δίκη για Μάτι: Καταγγελίες για ένα μηχανισμό σε πλήρη ύπνωση και αποσυντονισμό