ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εδώλιο ξανά σήμερα για τον άλλοτε πανίσχυρο εκδότη Σταύρο Ψυχάρη.
Χθες ήταν η δίκη του για «επισφαλή» δάνεια ύψους περίπου 45 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα η δίκη του για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, συμπτωματικά ίδιου ποσού: περίπου 45 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, το επαγγελματικό κώλυμα του συνηγόρου του απόντα από το δικαστήριο κατηγορουμένου, ανέβαλε τη δίκη του για το Μάρτιο του 2020. Έως τότε, ο κ.Ψυχάρης περιμένει να έχει κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή του, με την οποία ζητά να “μηδενιστεί” το -κατά το κατηγορητήριο- ποσό της φοροδιαφυγής.
Ήδη, το αρχικό «ιλιγγιώδες» ποσό των 45 εκατομμυρίων της φοροδιαφυγής, έχει μειωθεί στα περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ. Όλα τα άλλα κρίθηκε ότι έχουν παραγραφεί, με βάση την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την 5ετή παραγραφή των αξιώσεων του Δημοσίου.
Φοροδιαφυγή και ξέπλυμα
Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας είχε προσδιοριστεί να δικαστεί σήμερα ο άλλοτε επικεφαλής του ΔΟΛ. Οι δύο κατηγορίες που αντιμετωπίζει διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν φοροδιαφυγή στο εισόδημα και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, από το 2001 έως το 2013.
Στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε ούτε ο κ.Ψυχάρης ούτε κάποιος εκ των δικηγόρων του. Προσήλθε μόνο ως “άγγελος” συνεργάτης του δικηγόρου του, για να ζητήσει αναβολή καθώς, όπως δήλωσε στους δικαστές, «ο συνήγορος υπεράσπισης του κ.Ψυχάρη δικάζει σε άλλο ακροατήριο του Εφετείου, υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες».
Η ποινική δίωξη στον Σταύρο Ψυχάρη ασκήθηκε το 2016, μετά την έρευνα του ΚΕΦΟΜΕΠ στα εισοδήματα του εκδότη από το 2000 και μετά. Κατά τους ελεγκτές, προέκυψαν ποσά τραπεζικών καταθέσεων περίπου 45 εκατ. ευρώ τα οποία δεν δικαιολογούνταν από τα δηλωθέντα εισοδήματα του ελεγχόμενου.
Ωστόσο, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι υπόκεινται σε 5ετή παραγραφή οι αξιώσεις του Δημοσίου όταν δεν έχουν προκύψει νεώτερα στοιχεία για τους ελεγχόμενους, ο κ.Ψυχάρης προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο και σύμφωνα με τον δικηγόρο του, κρίθηκαν ως παραγεγραμμένες όλες οι οικονομικές απαιτήσεις και τα αντίστοιχα ποσά της φερόμενης φοροδιαφυγής μέχρι και το 2011 (περίπου 42 εκατομμύρια ευρώ).
Μη παραγεγραμμένες φέρονται να κρίθηκαν μόνο οι τρεις τελευταίες χρήσεις (2011-2013), με την -κατά τους ελεγκτές- φοροδιαφυγή εκείνης της τριετίας να ανέρχεται στα περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Σταύρος Ψυχάρης έχει προσφύγει τώρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητά να μην πληρώσει φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις και για τη φοροδιαφυγή των 3 εκατ. ευρώ. Υποστηρίζει ότι τα χρήματα αυτά, βάσει ειδικής φορολογικής διάταξης για τις εκδοτικές επιχειρήσεις, δεν όφειλε να τα δηλώσει.
Στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης, ακόμα και απορριπτική να είναι η απόφαση του ΣτΕ, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το Μάρτιο του 2020 που θα δικάσουν τον κ.Ψυχάρη, αναμένεται να συνεκτιμήσουν στα αποδεικτικά τους στοιχεία και στην ετυμηγορία τους και τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου που έκρινε ως παραγεγραμμένο το μεγαλύτερο ποσό της φοροδιαφυγής του κατηγορητηρίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 36χρονος για επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στα Διαβατά
- Καζακστάν: Η Azerbaijan Airlines αναστέλλει τις πτήσεις της προς το Γκρόζνι, μέχρι το τέλος της έρευνας για το δυστύχημα
- Συρία: Μεγάλες διαδηλώσεις Αλαουιτών μετά από φερόμενη επίθεση σε έναν από τους χώρους λατρείας τους(Βίντεο)
- Καζακστάν: 38 νεκροί από τη συντριβή του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines