Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση με την παραβατικότητα των ανηλίκων, με ένα ακόμη σοκαριστικό περιστατικό να προστίθεται στη μακρά λίστα των τελευταίων μηνών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας μαθητής μόλις 16 ετών επιτέθηκε και χτύπησε με κατσαβίδι δύο συμμαθητές του, έπειτα από επεισόδιο σε λύκειο της Αθήνας.

Κανείς δε γνωρίζει τα αίτια της συμπλοκής αλλά ο 16χρονος χτύπησε στο πρόσωπο, ευτυχώς ελαφρά, δύο παιδιά ηλικίας 15 και 16 ετών.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ που έφτασαν στο σημείο, συνέλαβαν το παιδί και κατέσχεσαν το κατσαβίδι.

Τα στοιχεία που έδωσε η Αστυνομία για την παραβατικότητα σε νεαρές ηλικίες είναι συγκλονιστικά.

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε 1.353 συλλήψεις ανηλίκων, για 1.201 υποθέσεις, τον Σεπτέμβριο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας με σκοπό την ασφάλεια της νεολαίας. Υπάρχουν παράλληλα περιστατικά που απασχολούν την κοινή γνώμη και δημιουργούν αίσθηση ανασφάλειας σε ανηλίκους και οικογένειες.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Τετάρτης η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Κωνσταντίνα Δημογλίδου τόνισε πως η αστυνομία προσπαθεί να αυξήσει την παρουσία της για να αποτρέψει τέτοιου είδους περιστατικά.

«Υπάρχουν περιστατικά που βλέπουμε τους ίδιους ανήλικους δράστες. Στη βορειοανατολική Αττική υπήρχαν σημεία, όπως ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, στο οποίο σημειώνονταν σχεδόν καθημερινά τέτοια περιστατικά», είπε.

«Η δικαιοσύνη πολύ σπάνια προφυλακίζει έναν ανήλικο, πρέπει να υπάρχει ένα κακούργημα. Το θέμα είναι ότι η αστυνομία καλείται να διαχειριστεί αυτά τα παιδιά, όταν φτάνουν σε ένα αστυνομικό τμήμα δεν γνωρίζουν ότι αυτό που έχουν κάνει είναι αδίκημα, ότι περιορίζει και προσβάλει την ελευθερία των συνομιλήκων τους».

Η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε στο MEGA τη σημασία της πρόληψης, με την ίδια να αναφέρει πως το υπουργείο Παιδείας μέσω δράσεων και σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. προχωρά στην καταπολέμηση του φαινομένου.

«Η πρόληψη περνά από το σπίτι και το σχολείο είναι ο βασικός μηχανισμός άμβλυνσης τέτοιων προβλημάτων. Μακάρι να ήταν μόνο στο σχολείο, δυστυχώς είναι παντού. Είναι όταν βγαίνουν τα παιδιά βόλτα, είναι στο σπίτι τους», είπε.

Ιδιαίτερα, η Δόμνα Μιχαηλίδου υπογράμμισε τη σημασία των κοινωνικών λειτουργών, των οποίων η παρουσία έχει διπλασιαστεί στα σχολεία.

Kifissia Watch: Μία πρωτοβουλία γονέων για την ανήλικη παραβατικότητα

Το Kifissia Watch αποτελεί μία πρωτοβουλία γονέων, οι οποίοι επιτηρούν κεντρικά σημεία που συχνάζουν ανήλικοι και όταν παρατηρούν περιστατικά παραβατικότητας καλούν την αστυνομία.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Μάιο, με αφορμή ένα περιστατικό με απειλή μαχαιριού.

«Είναι μία πρωτοβουλία πολιτών που μαζευόμαστε σε συγκεκριμένα μέρες και ώρες, χωριζόμαστε σε ομάδες και επιτηρούμε», είπε ο ιδρυτής της ομάδας Κύρος Ασφής, με τη Δόμνα Μιχαηλίδου να συμπλρώνει πως «χρειαζόμαστε τους γονείς συμμάχους σε αυτό».

«Είναι ένα φαινόμενο που βλέπουμε πανευρωπαϊκά μετά τον Covid, μας έχει τσακίσει», κατέληξε η υφυπουργός Παιδείας.

 

 

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής και εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας έγινε πρόσφατα σύσκεψη όπου συμφωνήθηκαν οι ακόλουθοι άξονες:

  • Καταγραφή, με επικαιροποιημένα στοιχεία, των σημείων στα οποία η βία των ανηλίκων εκδηλώνεται πιο έντονα.
  • Εισήγηση για εντονότερη και πιο εμφανή αστυνόμευση -στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και αναπροσανατολισμού των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.- η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά και αποτρεπτικά.
  • Εντατικοποίηση επαφών, αρχής γενομένης από αρχές Νοεμβρίου, με κατά περιοχές Αστυνομικά Τμήματα, με σαφή εστίαση και στόχευση στην Αττική, με στόχο την αποτύπωση του προβλήματος σε πραγματική διάσταση, με παράλληλη ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρουσία ειδικών επιστημόνων.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η βία και η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι φαινόμενο όχι αμιγώς αστυνομικό, αλλά ευρύτερα κοινωνικό και απασχολεί πολλές χώρες στην Ευρώπη.

«Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι από τα κρισιμότερα και πιο δύσκολα ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ακριβώς γιατί έχει να κάνει με παιδιά» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου προσθέτοντας:

«Με εντονότερη και πιο συστηματική αστυνόμευση επιχειρούμε να περιορίσουμε αρχικά το εύρος των επιθέσεων. Οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε την παρουσία μας και φυσικά να συνεχίσουμε, με αυξανόμενους ρυθμούς επιτυχίας, σε ό,τι αφορά την εξιχνίαση. Η παρουσία μας να είναι συστηματική παντού, η επικοινωνία σε κάθε γειτονιά και Δήμο, με τα σχολεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τις οικογένειες, την τοπική κοινωνία να είναι συστηματική. Ξεκινάμε μια τέτοιου είδους προσπάθεια. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα ασχοληθεί συνολικά με το ζήτημα αυτό, το οποίο έχει ευρεία κοινωνική διάσταση» τόνισε.

 

Διαβάστε επίσης:

Οικονόμου: Οι 3 άξονες αντιμετώπισης της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων