ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
«Μετά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού στην πυρόπληκτη περιοχή στο Μάτι», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Καθώς όπως είπε: «η ανασυγκρότηση και η ανάπλαση της περιοχής, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας».
«Με μεθοδικότητα και σεβασμό στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, προχωρούμε σε παρεμβάσεις που θα αναγεννήσουν και θα αναβαθμίσουν ολόκληρη την περιοχή και θα θωρακίσουν το αστικό και φυσικό περιβάλλον από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», τόνισε ο ΥΠΕΝ.
Και πρόσθεσε ότι: «πρόκειται για έργα, όχι μόνο με περιβαλλοντικό αλλά και αναπτυξιακό χαρακτήρα, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».
Ειδικότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε θετικά όσον αφορά το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο Μάτι, που επιμελήθηκε το ΤΕΕ και έτσι η Διοίκηση μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.
Ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε σχετικά: «Το εγκεκριμένο πλέον ΕΠΣ είναι ο «οδηγός» για το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής -που βρίσκεται σε εξέλιξη εκπόνησης από το ΤΕΕ- ώστε να μπει σε τροχιά υλοποίησης η αστική ανάπλαση, η περιβαλλοντική προστασία και η αντιμετώπιση των συνεπειών από τη μεγάλη φυσική καταστροφή όλης της μαρτυρικής περιοχής».
Σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά: «Το ΥΠΕΝ από την πρώτη στιγμή έτρεξε κάθε διαδικασία, με τη συνδρομή του ΤΕΕ, ώστε να ολοκληρωθεί η εκπόνηση και η έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου με βάση τη νομιμότητα και τις αρχές της επιστήμης κατά το δυνατόν καλύτερο τρόπο με διαδικασίες πρωτόγνωρα γρήγορες για τα ελληνικά δεδομένα. Η πυρόπληκτη περιοχή στο Μάτι αποτελεί αντιπροσωπευτική περίπτωση με ιδιαίτερα και δύσκολα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν επί δεκαετίες».
Όπως έκανε γνωστό, το ΕΠΣ για το Μάτι θα αποτελέσει «πιλότο» για την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων και για άλλες περιοχές της χώρας με αντίστοιχες χωρικές στρεβλώσεις, καθιστώντας τες περισσότερο ανθεκτικές σε φυσικές καταστροφές. Ενώ, με τη θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ μπαίνει σε εφαρμογή και το σχέδιο της κυβέρνησης για την κατασκευή των κοινωνικών κατοικιών για τους πυροπαθείς.
Απ΄ την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, επεσήμανε: «Το ΤΕΕ ανέλαβε να φέρει εις πέρας ένα τεράστιο και σύνθετο μελετητικό έργο, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι. Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το ΤΕΕ και τους μελετητές προχώρησαν αυτό για το οποίο όλοι είχαμε δεσμευθεί: μια πρότυπη διαδικασία με πρότυπο σχεδιασμό σε μια δύσκολη περιοχή, με σεβασμό και προσήλωση σε βιώσιμες και περιβαλλοντικά φιλικές επιλογές. Οι επιλογές αυτές κρίνονται πλέον εκτός από σωστές τεχνικά και νομικά ορθές».
Σύμφωνα με τον κ. Στασινό: «Είναι στο χέρι όλων μας να χρησιμοποιήσουμε τα διδάγματα αυτής της διαδικασίας για να ωφεληθεί όλη η χώρα, ενόψει της εκπόνησης ΤΠΣ και ΕΠΣ σε όλη την Ελλάδα».
Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ολοκλήρωσε σε δύο έτη το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για τις εξής δημοτικές Ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας: Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι, Αγία Μαρίνα, Σκουφέικα, και Πευκώνα, περιοχές που συνολικά καλύπτουν έκταση 7.935 στρεμμάτων.
Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης: «Το σχέδιο του ΠΔ που κρίθηκε νόμιμο καθορίζει μεταξύ άλλων, την περιβαλλοντική προστασία και την αντιμετώπιση συνεπειών από φυσικές καταστροφές, καθώς και την άμεση αντιμετώπιση κρίσιμων χωρικών προβλημάτων λόγω δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια πολεοδομικού σχεδιασμού».
Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ: «Προχωράμε τάχιστα στο 2ο επίπεδο σχεδιασμού με το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής που βρίσκεται σε εξέλιξη και με στόχο να ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες».
Διαβάστε επίσης: