Την ανάγκη να προετοιμαστούμε κατάλληλα, σχεδιάζοντας έργα, πολιτικές αλλά και χρηματοδοτήσεις, με βάση επιστημονικά δεδομένα για το νέο κλίμα στο οποίο ζούμε, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης από την Ακαδημία Αθηνών κατά την επίσημη παρουσίαση του έργου της «Ανάπτυξης ψηφιακής Εθνικής Βάσης Κλιματικών δεδομένων και Προσομοιώσεων σε Υψηλή Υποκλιμάκωση για τις Προστατευόμενες Περιοχές της Ελλάδας».

Από την πλευρά του ο επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, διακεκριμένος καθηγητής , Χρήστος Ζερεφός, σημείωσε ότι η αλλαγή του κλίματος τουλάχιστον από την εποχή της κλασικής αρχαιότητας έχει αλλάξει σημαντικά, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για κλιματικά μοντέλα και στατιστικά στοιχεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

1

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΥΠΕΝ, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που θα παραχθούν από το έργο, μπορούν να υλοποιηθούν σχεδιασμοί όσον αφορά την πολεοδομική πολιτική, την εξοικονόμηση ενέργειας, την αύξηση της αστικής ανθεκτικότητας, τα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και τα έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Όπως είπε, «το γεγονός ότι είμαστε σε ένα καινούριο κλίμα είναι προφανές. Τα φαινόμενα Daniel και Elias το αποδεικνύουν. Οι πιθανότητες να εμφανιστούν δύο τέτοιου μεγέθους φαινόμενα στον ίδιο χώρο είναι μία στις 300.000 άρα η πιθανότητα να είχαν εμφανιστεί στο παλιό κλίμα είναι μηδέν. Τα χαρακτηριστικά του νέου κλίματος είναι ότι είναι σε εξέλιξη καθώς νέες ποσότητες CO2 μπαίνουν στην ατμόσφαιρά του».

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η παγκόσμια πολιτική για το κλίμα είναι αναποτελεσματική, οπότε πρέπει να προετοιμαστούμε για κλιματικές καταστροφές για τα επόμενα 30 – 40 χρόνια. «Η Βαλένθια δίνει μία εικόνα για το ποιά θα είναι η πολιτική, περιβαλλοντική και κοινωνική έκταση αυτών των καταστροφών», ανέφερε.

Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Η ΕΕ δημοσιονομικά δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτή την κλιματική κρίση. Έχει ξεκινήσει να κάνει τεράστιες επενδύσεις για να αντιμετωπίσει το μερίδιό της με την ελπίδα ότι αυτό θα κινητοποιήσει τον υπόλοιπο πλανήτη, ωστόσο η ελπίδα αυτή, μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδώσει.»

Εκτίμησε δε, ότι οι πιθανότητες να επιταχυνθεί η κλιματική πολιτική είναι πολύ μικρές και τόνισε ότι η ΕΕ καλείται να πληρώσει και το κόστος της μετάβασης αλλά και της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

«Πρέπει οι ευρωπαϊκές πολιτικές να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κλιματική κρίση και το νέο κλίμα με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», είπε.

«Όταν τα στατιστικά του παλιού κλίματος δεν είναι χρήσιμα για να σχεδιάσουμε τις πολιτικές για το νέο κλίμα, τότε είναι παραπλανητικά», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε την ανάγκη για νέες υποδομές με βάση τις προκλήσεις του νέου κλίματος.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «τo πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να αλλάξουμε τη νομοθεσία αν δεν έχουμε το κατάλληλο κλιματικό μοντέλο. Η κλιματική πρόβλεψη είναι αυτή που θα μας υποδείξει τις επενδύσεις που πρέπει να κάνουμε για τα έργα της ανθεκτικότητας», είπε.

Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι αυτό ακριβώς θα κάνουμε με την σύμβαση που έχουμε υπογράψει με την Ακαδημία Αθηνών. Με ένα πολύ καλύτερο επίπεδο πρόληψης, μπορούμε να κάνουμε έναν πολύ καλύτερο σχεδιασμό ανθεκτικότητας, δράσεων πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης καταστροφών σε περιοχές που είναι περισσότερο ευάλωτες, καθώς ο πλανήτης θα ζει όλο και περισσότερο με φαινόμενα Βαλένθια ή Ντάνιελ.

«Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο και η ευθύνη μας μπροστά στα παιδιά μας και τον εαυτό μας είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν ως κοινωνία για να προετοιμαστούμε για αυτό που έρχεται», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Βαρελίδης, γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος, το έργο θα συνδυαστεί με άλλα επιστημονικά περιβαλλοντικά μοντέλα που τρέχει το υπουργείο.

Το έργο αποτελεί συνεργασία του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας (ΚΕΦΑΚ) της Ακαδημίας Αθηνών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΟΦΥΠΕΚΑ. Η επίσημη παρουσίασή του πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών από τον ερευνητή του ΚΕΦΑΚ, Δρ. Σταύρο Σολωμό. Όπως έκανε κάθε νέα επιστημονικά δεδομένα που θα παράγονται θα παραδίδονται στο Υπουργείο για την ανάλογη παραγωγή πολιτικών.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Στο τραπέζι τα θέματα των F-16 και της αμερικανικής παρουσίας στη Συρία μετά την εκλογή Τραμπ

Attica Group: Στα Χανιά η 7η απόΔραση του Ομίλου – Συμμετείχαν140 εθελοντές εργαζόμενοι

Νίκαια: Συναγερμός για την εξαφάνιση 19χρονης – Αγνοείται για 9η μέρα