Κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε τμήματα των σχολών Φιλοσοφικής και Θετικών Επιστημών και συμμετοχή Γάλλων φοιτητών Ιατρικής σε κλινικές ασκήσεις στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του ΕΚΠΑ προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας του ΕΚΠΑ με το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Το ελληνικό Ίδρυμα, στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του έχει προχωρήσει τους προηγούμενους μήνες σε στρατηγικές συνεργασίες με  κορυφαία πανεπιστήμια, με πιο πρόσφατη αυτή με το Harvard.

1

«Tο ΕΚΠΑ προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με ένα από τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Με αυτή τη συνεργασία θα έχουν τη δυνατότητα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες φοιτητές και φοιτήτριες αλλά και ακαδημαϊκό προσωπικό του πανεπιστημίου μας να εκπαιδευτούν και να εκπονήσουν κοινά ερευνητικά προγράμματα σε ένα κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα. Το ΕΚΠΑ πρωτοπορεί και συνεχίζει δυναμικά την πολιτική εξωστρέφειας και διεθνοποίησής του», ανέφερε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Γεράσιμος Σιάσος.

Ανταλλαγές φοιτητών για κλινική εκπαίδευση

Έπειτα από χρόνια συνεργασίας στο πλαίσιο του Erasmus, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, με πρωτοβουλία μίας Ελληνίδας ακαδημαϊκού, της κ. Αθηνάς Καραμπίνα, απόφοιτη του ΕΚΠΑ και αναπληρώτρια κοσμήτορας στο γαλλικό Ίδρυμα,  είχε έρθει σε επαφή με το ΕΚΠΑ ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο εκφράζοντας την επιθυμία του να ενισχύσει την σχέση των δύο Ιδρυμάτων σε ερευνητικό και ακαδημαϊκό επίπεδο εντός ενός θεσμικού πλαισίου, πέραν την ανταλλαγής φοιτητών.

Της υπογραφής μνημονίου, προηγήθηκαν τηλεδιασκέψεις με εκπροσώπους των σχολών Θετικών Επιστημών, της Φιλοσοφικής. «Εκτιμώντας το υψηλό επίπεδο των φοιτητών μας, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης έδειξε έντονο ενδιαφέρον για συνέργειες στα επιστημονικά αντικείμενα της Φαρμακευτικής, της Χημείας, της Φιλολογίας και της Ιστορίας και Αρχαιολογίας», ανέφερε στο mononews.gr η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας κ. Σοφία Παπαϊωάννου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και για συνεργασία με τη σχολή της Ιατρικής, από την οποία προέρχεται ο Πρύτανης και Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Σιάσος.

Στα σχέδια του γαλλικού Πανεπιστημίου είναι η συμμετοχή των φοιτητών του στο πλαίσιο προγραμμάτων διάρκειας τριών ή έξι μηνών σε κλινικές ασκήσεις στο 4ο και 6ο έτος στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του ΕΚΠΑ, ώστε να εκπαιδευτούν οι μελλοντικοί Γάλλοι ιατροί και στο ελληνικό σύστημα Υγείας. Αντίστοιχα, φοιτητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μέρος της κλινικής τους εκπαίδευσης στη Σορβόννη.

Κοινοί τίτλοι σπουδών

Στα άμεσα σχέδια είναι και η λειτουργία κοινών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών σε τμήματα των σχολών Φιλοσοφικής και Θετικών Επιστημών. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες «στήνεται» κοινό πρόγραμμα στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ενώ συζητείται και το ενδεχόμενο παρόμοιας πρωτοβουλίας στο τμήμα της Χημείας.

Τα κοινά προγράμματα σε μεταπτυχιακά (joint master degree) θα αποδίδουν τίτλο σπουδών με την αναγραφή και των δύο Πανεπιστημίων, του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και απευθύνονται σε Έλληνες φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν στη χώρα.

Στα σενάρια που συζητούνται είναι η φοίτηση για ένα εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, η διενέργεια μαθημάτων με πανεπιστημιακούς του γαλλικού Ιδρύματος μέσω ψηφιακών μέσων και η επιλογή φοιτητών που γνωρίζουν επαρκώς τη γαλλική και την αγγλική γλώσσα.

Ένας τομέας στον οποίο αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές συνέργειες είναι κι αυτός της έρευνας, με κοινά διδακτορικά και ερευνητικά προγράμματα. Μεταξύ των συνεργειών συζητείται και η εκπόνηση διδακτορικών διατριβών με συνεπίβλεψη πανεπιστημιακών του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. «Επιθυμούμε να υποστηρίξουμε άριστους φοιτητές διδάκτορες και μέσω υποτροφιών, σημειώνει η κ. Παπαϊωάννου.

Στα σχέδια των δύο πανεπιστημίων είναι και η ίδρυση ενός κοινού προπτυχιακού ξενόγλωσσου προγράμματος σπουδών στην Ελλάδα. Το ΕΚΠΑ διαθέτει την εμπειρία και την τεχνογνωσία, καθώς λειτουργούν ήδη δύο ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα στην Ιατρική και στην Ιστορία και Αρχαιολογία, τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε ξένους φοιτητές.

Το σχέδιο αυτό βέβαια δεν είναι άμεσα υλοποιήσιμο καθώς «σκοντάφτει» στο διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα των δύο χωρών, αναζητούνται όμως φόρμουλες για να υλοποιηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΠΑ: Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης

ΕΚΠΑ: Στα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως– Η θέση του στις διεθνείς κατατάξεις

Συνεργασία ΕΚΠΑ με Harvard: Τι προβλέπει το μνημόνιο για φοιτητές και ακαδημαϊκούς