ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να λάβει χώρα το ασυνήθιστο φαινόμενο της διέλευσης του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο, ένα φαινόμενο που θα γίνει ορατό και από την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το σχετικά σπάνιο φαινόμενο που πραγματοποιηθεί σήμερα είναι ότι ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο πλησιέστερος στον Ήλιο, Ερμής, θα περάσει ανάμεσα στον Ήλιο και στην Γη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να φαίνεται από εδώ ότι ο Ερμής περνά μέσα από τον ηλιακό δίσκο.
Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που το συγκεκριμένο πλανητικό φαινόμενο έλαβε χώρα ήταν το 2016, ενώ η επόμενη φορά που εκτιμάται ότι θα συμβεί θα είναι το μακρινό 2032 και συγκεκριμένα στις 13 Νοεμβρίου εκείνου του έτους. Μελλοντικά, το ίδιο θα επαναληφθεί και το 2039, το 2049 και το 2052.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάβαση του Ερμή από τον Ήλιο συμβαίνει, κατά μέσο όρο, 13 με 14 φορές ανά αιώνα.
Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι οι μόνοι πλανήτες που μπορούν να «διαβούν» μπροστά από τον Ήλιο, όπως αυτός φαίνεται από τη Γη, επειδή οι τροχιές τους περνούν ανάμεσα στον πλανήτη μας και στο άστρο μας.
Πότε και πώς θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο
Η διάβαση του Ερμή από τον Ήλιο θα διαρκέσει συνολικά περίπου 5,5 ώρες, ξεκινώντας γύρω στις 14.35 σύμφωνα με την ώρα Ελλάδος, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20.04. Ωστόσο, το φαινόμενο δεν θα είναι ορατό στην Ελλάδα, καθ΄όλη τη διάρκειά του, αλλά μόνο σε ένα τμήμα του. Πιο συγκεκριμένα, η διάβαση του Ερμή από τον Ήλιο θα είναι ορατή στην Ελλάδα κατά το πρώτο μισό της. Οι συμπολίτες μας, επομένως, θα έχουν την ευκαιρία να δουν την «είσοδο» του Ερμή στον ηλιακό δίσκο, αλλά όχι την έξοδό του από αυτόν. Η Ελλάδα θα μπορεί να παρακολουθήσει συνολικά το φαινόμενο για περίπου 3 ώρες, δηλαδή έως και τις 17.20 το απόγευμα, όπου η διέλευση θα πάψει να είναι ορατή από την χώρα μας, καθώς είναι η ώρα που δύει σταδιακά ο Ήλιος.
Η διάβαση χαρακτηρίζεται «βαθιά», επειδή ο Ερμής θα περάσει πολύ κοντά από το κέντρο του Ήλιου και ο πλανήτης θα φαίνεται σαν μια μικρή κινούμενη μαύρη κηλίδα πάνω στο φόντο του φωτεινού άστρου. Η παρατήρηση του φαινομένου, που ουσιαστικά αφορά παρατήρηση του Ήλιου, μπορεί να γίνει μόνο με την τοποθέτηση ειδικών προστατευτικών φίλτρων στα τηλεσκόπια ή στα κιάλια και όχι με γυμνά μάτια, καθώς κάτι τέτοιο ενέχει κινδύνους. Το φαινόμενο θα μεταδίδεται ζωντανά και από την τηλεόραση της NASA.
Σημειώνεται ότι τον Ερμή έχουν επισκεφθεί δύο σκάφη της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το Mariner 10 το 1974-75 και το Messenger, το οποίο τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη το 2011, έως ότου σκοπίμως συνετρίβη πάνω του το 2015. Το 2017 εκτοξεύθηκε η αποστολή BepiColombo του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που θα φθάσει στον Ερμή το 2024.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike