ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αν σήμερα αισθάνεστε πιο πεσμένοι ψυχολογικά, υπάρχει εξήγηση και κρύβεται στην….Blue Monday!
Την πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου «γιορτάζει» σήμερα η ανθρωπότητα, καθώς η Blue Monday για το 2020 είναι η σημερινή Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου.
Η ιδέα για την Blue Monday ξεκίνησε από τον ψυχολόγο Δρ. Κλιφ Αρνάλ, ο οποίος το 2005 δημιούργησε μία εξίσωση, με στόχο για να βρει ποια μέρα είναι η χειρότερη του χρόνου.
Αφορμή για την έρευνα αυτή στάθηκε μια διαφημιστική καμπάνια που ανέλαβε να διεκπεραιώσει μία διαφημιστική εταιρεία για λογαριασμό του ταξιδιωτικού γραφείου Sky Travel. Η ιδέα της διαφημιστικής καμπάνιας ήταν να ορίσουν μία ημερομηνία ως την πιο μελαγχολική του χρόνου και η απάντηση στη μελαγχολία να είναι «κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στενοχώρια».
Ο ψυχολόγος συνδύασε, στον μαθηματικό τύπο που εξέτασε, τα δεδομένα του άσχημου καιρού του Ιανουαρίου, των χρεών του Δεκεμβρίου και των Χριστουγέννων που πέρασαν, κάνοντάς μας να σκεφτόμαστε ότι θα πρέπει τώρα να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο, έως ότου να ξαναέρθουν.
Ο μαθηματικός τύπος του Αρνάλ αναλυτικά περιλαμβάνει έξι παράγοντες:
– Ο καιρός (W),
-Τα έσοδα (D),
-Τα χρέη (d),
-Ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T),
-Ο χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q),
-Τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και
-Η ανάγκη για δράση (Na).
Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, ο δρ. Αρνάλ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μέρα που να βρίσκεσαι πιο μακριά από τους στόχους σου από την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Ο γιατρός ονόμασε αυτή την ημέρα «Blue Monday», εξηγώντας ότι είναι η ημέρα που όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται πιο θλιμμένοι και έχουν έντονα μελαγχολική διάθεση.
Την ίδια άποψη υποστηρίζουν και άλλοι επιστήμονες, που ενισχύουν την ιδέα της πιο καταθλιπτικής ημέρας του χρόνου και με άλλα επιχειρήματα, εξηγώντας γιατί πέφτουμε σε κατάθλιψη λίγο μετά τα Χριστούγεννα.
Πιο αναλυτικά, η βρετανίδα οικονομολόγος Jane Clack, ειδική σε θέματα χρεών, επισημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές, κατά την διάρκεια των γιορτών, ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες, συχνά λίγο παραπάνω από όσο αντέχει η τσέπη τους και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους.
Επίσης, η διατροφολόγος Alison Clark επισημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και καφεΐνης, που περιέχεται, εκτός από τον καφέ, στα αναψυκτικά, μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα και πονοκέφαλο και καλό θα ήταν να αποφεύγονται την «Blue Monday» και γενικότερα τον Ιανουάριο, μιας και είναι ο μήνας που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις μας και την σκληρή πραγματικότητα, μετά την ανεμελιά των Χριστουγέννων.
Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη ιδέα, που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στον δυτικό κόσμο, έχει συναντήσει και ευρεία αντίδραση από πλήθος επιστημόνων, που υποστηρίζουν ότι ο μαθηματικός αυτός τύπος δεν ευσταθεί επιστημονικά και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από τους μαθηματικούς. Το κύμα αυτό των επιστημόνων, επιπλέον, κατατάσσει αυτό τον τύπο στις «ψευδοεπιστήμες» και τον απορρίπτει ως «ανοησία».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα