ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνέντευξη τύπου στην οποία περιέγραψαν όσα έζησαν στην Τουρκία μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ παραχώρησαν σήμερα στελέχη της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ που αποτέλεσαν μέλη της ελληνικής αποστολής στη γείτονα χώρα και η οποία έγινε δεκτή με θέρμη από τους Τούρκους.
Η ελληνική ομάδα ερευνάς και διάσωσης μεταφέρθηκε αεροπορικώς στα Άδανα και από εκεί οδικώς στην Αντιόχεια.
«Ήμασταν ο πρώτος θύλακας συντονισμού μαζί με την ομάδα Ελβετίας εξήγησαν και η πρώτη πηγή παροχής πληροφοριών στο διεθνές κέντρο συντονισμού που συστήνεται σε τέτοιες περιπτώσεις και κατευθύνει τη διεθνή βοήθεια», πρόσθεσαν.
«Η ελληνική αποστολή ήταν η πρώτη που έφτασε στο σημείο όπου τελέστηκαν και οι περισσότερες καταστροφές. Αποτελέσαμε τον πρώτο πυρήνα συντονισμού για τις διεθνείς δυνάμεις, Καλέσαμε τους τοπικούς πληθυσμούς να μας δώσουν πληροφορίες σχετικά με ανθρώπους που κινδύνευαν ή ήταν εγκλωβισμένοι στα ερείπια», τόνισε ο επιπυραγός Γιαννόπουλος που συμμετείχε στην αποστολή.
Όπως είπε ένας από τους πυροσβέστες της ΕΜΑΚ η πιο δύσκολη στιγμή για τον ίδιο ήταν όταν κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης της Αϊρίν «μας άφησε δύο φορές».
Πρόκειται για την κοπέλα που έφτασε στο σημείο να ζητήσει να της κόψουν το πόδι για να απεγκλωβιστεί.
«Εγώ δεν το είδα γιατί με χώριζε ένα δοκάρι αλλά ο συνάδελφος Κωνσταντίνος Νίκας που ήταν μαζί της και της κρατούσε το χέρι άρχισε να φωνάζει το όνομά της. Εκεί τα χρειαστήκαμε γιατί ο κόπος που είχαμε δώσει ήταν αμέριστος» συμπλήρωσε ο πυροσβέστης της ΕΜΑΚ.
Από την πλευρά του ο πυραγός Κωνσταντίνος Νίκας αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό της 8ης Φεβρουαρίου όταν βγηκε ένα αγοράκι 11 ετών.
«Έτυχε να είμαι απέναντι όσο η ομάδα δούλευε με το 6χρονο κορίτσι που διασώσαμε. Ήμουν εγώ να προσπαθώ με όποιον τρόπο μπορώ γιατί δεν είχα τα μέσα, του δίναμε νερό με ένα ποτήρι και έφτανα στο σημείο να το βρέχω επειδή ήταν ξαπλωμένος, σε κάποια στιγμή είχε γίνει μούσκεμα, ζήτησα ένα καλαμάκι, μου έφεραν ένα καλαμάκι πράσινο σε σχήμα φοίνικα και κάθε φορά που το έβγαζα μου έλεγε “no,no” για να συνεχίσω. Παράλληλα έλεγε συνεχώς “10%” ότι δηλαδή δεν άντεχε άλλο και ήταν στα όρια του. Τον έβγαλαν τελικά άλλοι συνάδελφοι και πήγαν όλα καλά».
Ο γιατρός του ΕΤΙΚ ΕΚΑΒ, Σωκράτης Δούκας, τόνισε πως το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών είναι μια δομή που ενεργοποιείται σε μαζικές καταστροφές και στελεχώνεται από εξειδικευμένους γιατρούς και διασώστες.
«Στη συγκεκριμένη αποστολή συνδράμουμε υγειονομικά το έργο της ΕΜΑΚ και βασικός μας ρόλος είναι η υγειονομική κάλυψη των θυμάτων – διασωθέντων», είπε.
Με τη σειρά του ο πυραγός Νίκας Κωνσταντίνος ανέφερε πως «λειτουργούσαμε με πληροφορίες τις οποίες είχαμε μαζέψει από τους ντόπιους και ταυτόχρονα σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες διεθνείς ομάδες, υπήρχε διαρκώς μία εκτίμηση της επικινδυνότητας της ασφάλειας και της κατάστασης στα σημεία που δουλεύαμε, έτσι ώστε να μπορούμε να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δηλαδή τον απεγκλωβισμό. Προφανώς, όπως είναι κατανοητό, κινηθήκαμε με συγκεκριμένες πληροφορίες και ρίξαμε τις δυνάμεις μας σε επιβεβαιωμένους ζωντανούς. Έτσι κύλησαν οι πρώτες ημέρες της διάσωσης και στη συνέχεια, όταν ενεργοποιήθηκε το Διεθνές Συντονιστικό Κέντρο, οι πληροφορίες έρχονταν μέσω αυτού».
Για το πρωτοσέλιδο της Hurriyet που έγραφε «ευχαριστώ πολύ φίλε» οι διασώστες σχολίασαν πως «επιβεβαιώνει την συμπεριφορά και την στάση των Τούρκων πολιτών. Μας έδειξαν εμπιστοσύνη γιατί κατάλαβαν ότι δεν κάνουμε διακρίσεις».
Διαβάστε επίσης:
Το «ευχαριστώ» της Hurriyet στους άνδρες της Ελληνικής ΕΜΑΚ
Σεισμός στην Τουρκία: Τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί 198 ώρες μετά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση