«Ενα ιδιαίτερο φαινόμενο» χαρακτηρίζει τους σεισμούς που σημειώνονται στη Θήβα το τελευταίο διάστημα ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Οπως εξήγησε ο κ. Λέκκας στον ΑΝΤ1, πρόκειται για σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται εδώ και τέσσερις μήνες, με κορυφαίο σεισμό εκείνον στις αρχές Ιουλίου που ήταν 5,1 Ρίχτερ και «από τότε δεν λέει να σταματήσει η σεισμική δραστηριότητα, συνεχώς έχουμε δονήσεις».

Μάλιστα, σύμφωνα με ό,τι δήλωσε, ακολουθούν μια αυξομειούμενη δομή, «άλλες φορές είναι λίγες, άλλες γίνονται περισσότερες με αποκορύφωμα το τελευταίο 24ωρο που σημειώθηκαν δεκάδες δονήσεις, ευτυχώς όμως πολύ μικρού μεγέθους».

Η περιοχή δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό από 5,2 – 5,3 Ρίχτερ

Υπογράμμισε δε ότι η περιοχή δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό από 5,2 -5,3 ρίχτερ. Στη συνέχεια, ο κ. Λέκκας συμπλήρωσε ότι «όπως έχουμε συζητήσει στην επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, πρόκειται για μια ιδιόρρυθμη ακολουθία και μάλλον πάμε σε απόσβεση», υπογραμμίζοντας ότι ο μόνος λόγος ανησυχίας είναι η παρατεταμένη διάρκεια που ταλαιπωρεί τους κατοίκους.

Ωστόσο, όπως προσέθεσε, ένας σεισμός της τάξης των 5.2 – 5,3 ρίχτερ που θεωρείται πως είναι η οροφή για την περιοχή, «μπορεί να είναι επιβλαβής για παλιά κτήρια και για αυτό έχει δοθεί η οδηγία στους κατοίκους να μην προσεγγίζουν παλιά σπίτια και ετοιμόρροπες κατασκευές».

Διαβάστε επίσης

Ατύχημα στον αγώνα καρτ στην Πάτρα: Ξύπνησε ο εξάχρονος Φώτης