• Κοινωνία

    Σε συναγερμό ο πλανήτης λόγω κοροναϊού: Καλπάζει η επιδημία – Περισσότερα από 20.400 τα κρούσματα

    • NewsRoom


    Σε περισσότερα από 20.400 ανέρχονται τα κρούσματα του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3.235 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη την κινεζική επικράτεια.

    Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον στους 427, από τους οποίους οι 425 έχουν καταγραφεί στην Κίνα, ένας στις Φιλιππίνες και ένας στο Χονγκ Κονγκ.

    Οι 64 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν όλοι στην επαρχία Χουμπέι και οι 48 στην Γιουχάν, την πρωτεύουσα της Χουμπέι και εστία της επιδημίας.

    Μετά τις εικόνες με τα drones που καλούσαν πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να τους επιπλήττουν επειδή δεν φορούσαν μάσκα, έγινε γνωστό ότι κινεζική αστυνομία συνέλαβε γυναίκα, διότι «απέκρυψε εσκεμμένα» ότι είχε έλθει σε επαφή με άτομο από περιοχή που πλήττεται από τον κοροναϊό.

    Μάλιστα, της απέδωσε κατηγορία πως έθεσε σε κίνδυνο τις προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας, σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    Οι κινεζικές αρχές έχουν επιβάλλει σαρωτικά μέτρα, για να περιορίσουν τη διάδοση του ιού. Πρακτικά έχουν θέσει σε καραντίνα ολόκληρη την επαρχία Χουμπέι, όπου εμφανίστηκε ο ιός τον Δεκέμβριο και απαιτούν για όποιον την επισκέφθηκε να τίθεται σε απομόνωση για 14 ημέρες.

    Οι αρχές έχουν απειλήσει ότι θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε οποιονδήποτε παραβιάζει τον νόμο και εμποδίζει τις προσπάθειες καταπολέμησης της επιδημίας. Δικαστήριο στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ έχει διαμηνύσει πως όποιος μεταδίδει εσκεμμένα τον κοροναϊό θα βρεθεί αντιμέτωπος ακόμα και με την ποινή του θανάτου.

    Εξάλλου, η αστυνομία στην επαρχία Τσινγκάι διενεργεί έρευνα σε βάρος άνδρα που είναι φορέας του ιού και κατηγορείται πως προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της επιδημίας και έβλαψε «τη δημόσια υγεία», μετέδωσε το Νέα Κίνα, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση αυτή.

    Οικονομικός αντίκτυπος

    Για την αντιμετώπιση της επείγουσας αυτής κατάστασης, το Πεκίνο έχει διαθέσει συνολικά 47 δισ. γουάν (περίπου 6,8 δισ. δολάρια) μέχρι τα μεσάνυχτα της 2ας Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

    Τα κονδύλια διατέθηκαν για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και για την χορήγηση προσωρινών αποζημιώσεων στο ιατρικό προσωπικό και στο προσωπικό της πρόληψης εξάπλωσης επιδημιών, όπως επίσης και για την αγορά ιατρικού και εξοπλισμού και αντιδραστηρίων διάγνωσης, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο των Οικονομικών.

    Διέκοψε την παραγωγή η Hyundai

    Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, η Hyundai, ανέστειλε σήμερα την παραγωγή της σε γραμμή συναρμολόγησης λόγω έλλειψης εξαρτημάτων εξαιτίας του κοροναϊού και εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει ευρύτερα μέτρα, ανακοίνωσε η διοίκηση της.

    Οι αλυσίδες εφοδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα.

    «Για την ώρα, η αλυσίδα παραγωγής των σεντάν Genesis στο εργοστάσιο υπ’ αριθμόν 5 στην Ουλσάν αναστέλλεται προσωρινά» τόνισε εκπρόσωπος της εταιρείας, χωρίς να είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα ξαναρχίσει η παραγωγή.

    Σημείωσε ότι η διεύθυνση της αυτοκινητοβιομηχανίας συζητά με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων της το ενδεχόμενο και άλλες μονάδες να αναγκαστούν να αναστείλουν την παραγωγή τους.

    «Η κατάσταση δεν μοιάζει να είναι καλή» σχολίασε.

    Στην Γιουχάν, επίκεντρο της επιδημίας, έχουν επίσης τις περισσότερες εγκαταστάσεις τους οι γαλλικοί όμιλοι PSA και Renault.

    Σε καραντίνα 3.711 επιβαίνοντες σε κρουαζιερόπλοιο

    Οι ιαπωνικές αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν σήμερα την κατάσταση υγείας των 3.711 επιβαινόντων σε κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Τόκιο, έπειτα από ένα κρούσμα του κοροναϊού μεταξύ των επιβατών. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο που αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ.

    Η ιαπωνική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα πολλών αξιωματικών καραντίνας που επιβιβάστηκαν στο Diamond Princess, πλοίο κρουαζιέρας της αμερικανικής εταιρείας Princess Cruises (όμιλος Carnival Corp.), για να επαληθεύσουν την κατάσταση της υγείας των 2.666 επιβατών και των 1.045 μελών του πληρώματος.

    Τα μέτρα αποφασίστηκε να ληφθούν μετά το θετικό αποτέλεσμα για την παρουσία του φονικού ιού στον οργανισμό 80χρονου επιβάτη που κατέβηκε από το πλοίο στο Χονγκ Κονγκ την 25η Ιανουαρίου.

    Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το πλοίο, που έφθασε στη Γιοκοχάμα (δυτικά της πρωτεύουσας), επρόκειτο να τεθεί σε καραντίνα.

    Νεαρή, περίπου 20 ετών, που ταξιδεύει μαζί με τη μητέρα της δήλωσε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TBS ότι «ζητήθηκε από όλους τους επιβάτες να μείνουν μέσα στις καμπίνες τους εν αναμονή της υποβολής τους σε εξετάσεις για τον εντοπισμό του ιού».

    Διευκρίνισε ότι περιμένει μαζί με τη μητέρα της μέσα στην καμπίνα τους από χθες και ότι ακόμα σήμερα το πρωί δεν είχε καμία πληροφορία για το πότε θα εξεταστούν.

    Το πλοίο είχε ήδη τεθεί σε καραντίνα από το Σάββατο στη Νάχα, στο νότιο νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας. Αλλά αυτό έγινε για δεύτερη φορά, μετά τον εντοπισμό του κοροναϊού στον οργανισμό του 80χρονου που αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ.

    Η Ιαπωνία έχει καταγράψει στην επικράτειά της 20 κρούσματα του ιού, τα τέσσερα χωρίς κανένα σύμπτωμα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες, Δευτέρα.

    Από το Σάββατο, η χώρα αρνείται να επιτρέψει την είσοδο σε ξένους που διέμειναν πρόσφατα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας, στην κεντρική Κίνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σούγκα απάντησε όταν ερωτήθηκε σχετικά ότι θεωρεί πως οι περιορισμοί αυτοί δεν είναι ανάρμοστοι.

    Η ιαπωνική κυβέρνηση μίσθωσε μέχρι σήμερα τρία αεροσκάφη για να επαναπατριστούν 565 Ιάπωνες υπήκοοι από την Γιουχάν.

    Κινέζοι είναι το 30% του συνόλου των τουριστών που επισκέπτονται την Ιαπωνία, οι οποίοι δαπανούν σχεδόν το 40% του συνόλου που ξόδεψαν οι ξένοι επισκέπτες πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα για τον κλάδο του τουρισμού στην Ιαπωνία.

    Πρώτος νεκρός στο Χονγκ Κονγκ

    Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο ασθενούς που είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό. Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο εκτός της ηπειρωτικής Κίνας.

    Σύμφωνα με τις αρχές, ο ασθενής που υπέκυψε, 39 ετών, αντιμετώπιζε επίσης υποκείμενη πάθηση.

    Στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ έχουν επιβεβαιωθεί 15 κρούσματα, ανάμεσά τους και ένα στο οποίο πιστεύεται ότι ο ιός μεταδόθηκε σε αυτήν.



    ΣΧΟΛΙΑ