Με τα συνθήματα «Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», «Kέρδη βουτηγμένα στων φοιτητών το αίμα», και «Tώρα η οργή να γίνει ανατροπή το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί», από χιλιάδες διαδηλωτές έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου, στο Μεταξουργείο ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής η πορεία εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και συνδικάτων για τo δυστύχημα στα Τέμπη.

Στην κυκλοφορία όλοι οι σταθμοί του μετρό

Άνοιξαν όλοι οι σταθμοί του Μετρό με εντολή της ΕΛΑΣ. Η κίνηση διεξάγεται κανονικά σε ολόκληρο το δίκτυο του Μετρό.

Επίσης, αποκαταστάθηκε η κίνηση των συρμών και στο δίκτυο του Τραμ, με τερματικό σταθμό και πάλι τη στάση «Σύνταγμα».

«Αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί ως την τελική δικαίωση» είναι το μήνυμα που έστειλαν οι ομιλητές από σωματεία και συνδικάτα στο μεγάλο συλλαλητήριο εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και συνδικάτων στο Σύνταγμα για την τραγωδία στα Τέμπη.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με χαιρετισμό του Παναγιώτη Μπούρου, μηχανοδηγού της «Hellenic Train», ο οποίος χαιρέτισε τις μεγάλες κινητοποιήσεις που «σπάνε το κυβερνητικό αφήγημα για το «ανθρώπινο λάθος» αναφέροντας: «Χρέος στους νεκρούς μας η θλίψη και η οργή να γίνει ποτάμι και να τους πνίξει».

Για τη μεγάλη συμμετοχή των υγειονομικών στην απεργία της περασμένης Τετάρτης μίλησε η Σοφία Ζώρη, παιδίατρος, μέλος της πενταμελούς της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». «Δεν είναι η κακιά η ώρα όταν χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός λίστας χειρουργείου με επιβάρυνση της υγείας τους», κατήγγειλε.

Με την παρέμβασή της, επίσης, ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση «προωθεί την ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού Τμήματος», που έχει προκαλέσει αντιδράσεις υγειονομικών και γονιών.

Τη μετατροπή του νερού, όπως και των δημόσιων συγκοινωνιών, σε εμπόρευμα, την υποστελέχωση και την εντατικοποίηση που αντιμετωπίζει το προσωπικό, κατήγγειλε ο Μανώλης Χαρατσής, μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ. «Φανταστείτε τι κίνδυνος υπάρχει αν καταναλώσουν επικίνδυνο νερό 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι», ανέφερε και στηλίτευσε το νομοσχέδιο με το οποίο «προωθείται η παραπέρα δραστηριοποίηση των ιδιωτών και στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης».

Τις μεγάλες κινητοποιήσεις χαιρέτισε ο Κώστας Τουλγαρίδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Κ. Σωτηρίου» και αναφέρθηκε στην ανάγκη κλιμάκωσης και συνέχισης του αγώνα.

«Κάνουμε την οργή μας οργανωμένη δύναμη για να μην μπει ποτέ ξανά η ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κέρδους», διαμήνυσε ο Αχιλλέας Ζορμπάς, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ. Παράλληλα, μετέφερε την περηφάνια των εκπαιδευτικών για τους μαθητές τους που δίνουν το δικό τους στίγμα στις κινητοποιήσεις.

Την επίθεση που δέχθηκε αρχαιολόγος με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του, καθώς και τον ηθικό αυτουργό της επίθεσης αυτής «που είναι η πολιτική που βάζει το κέρδος πάνω από τις αρχαιότητες», κατήγγειλε η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. «Το να ακολουθείς τον αρχαιολογικό κανονισμό έχει καταντήσει επικίνδυνο», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν».

«Γνωρίζουμε καλά ότι ήταν ένα προσχεδιασμένο έγκλημα», υπογράμμισε η Μυρτώ Μάτση, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πειραιά και μετέφερε το αγωνιστικό κλίμα των πρωτοβουλιών που οργανώνουν καθημερινά οι μαθητές στα σχολεία και στους δρόμους, μεταξύ άλλων και την ογκώδη πορεία των σχολείων στους δρόμους του Πειραιά.

«Είμαστε εδώ», τόνισε ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», και στηλίτευσε τόσο την προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών και των ευθυνών, όσο και την προσπάθεια «να δοθεί συγχωροχάρτι» σε προηγούμενες κυβερνήσεις, που εφάρμοσαν την ίδια πολιτική, στην ΕΕ.

«Γίναμε η φωνή των νεκρών μας, η φωνή που ζητάει εκδίκηση, η φωνή που ζητάει να αποδοθούν ευθύνες», σημείωσε η Δώρα Πορή, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Ως εδώ η κοροϊδία τους. Ούτε λάθος ήταν ούτε ατύχημα. Ήταν τα κέρδη τους πάνω από τη ζωή μας. Όπως γίνεται παντού», υπογράμμισε. «Δεν μπορούμε πια να ζούμε με επιδόματα και να πεθαίνουμε με εισιτήρια», κατέληξε και κάλεσε σε συνέχεια των αγώνων.

«Προσπαθούν ακόμα και σήμερα να μας πείσουν ότι για τα Τέμπη, το Μάτι, τη Μάνδρα, φταίει η κακιά η ώρα», σχολίασε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, και «όχι η πολιτική που θυσιάζει κάθε λαϊκή ανάγκη στον βωμό του κέρδους». Από το βήμα της συγκέντρωσης κάλεσε σε μαχητική προετοιμασία της απεργίας που έχει προκηρυχθεί για την Πέμπτη 16 Μάρτη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11.30 το πρωί στα Προπύλαια. «Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να πούμε ποτέ ξανά», τόνισε και κάλεσε σωματεία και φορείς να πλημμυρίσουν ξανά τους δρόμους της Αθήνας.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω συγκεντρώσεων για την τραγωδία στα Τέμπη

Τραγωδία στα Τέμπη: Νέα 24ωρη απεργία από την ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 16 Μαρτίου