• Κοινωνία

    Σε εξέλιξη η μάχη με τις φλόγες σε Ροδόπη και Σπάρτη – Ύφεση σε Εύβοια και Άνδρο

    • NewsRoom
    Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη

    Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση φωτιάς (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες το βράδυ του Σαββάτου (22/6) από τις πυροσβεστικές δυνάμεις στα μέτωπα της φωτιάς σε Σπάρτη και Ροδόπη, ενώ στην Εύβοια, φαίνεται πως είναι καλύτερη η εικόνα.

    Βελτιωμένη φαίνεται να είναι και η εικόνα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου σε δασική στην περιοχή Στραπουριές στην ‘Ανδρο.

    Ροδόπη

    Στις Σάπες Ροδοπης και τον οικισμό Ασκητές πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν σε διάσπαρτες εστίες.

    Οι δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν τη φωτιά στο βουνό και να μην πάει προς το χωριό. Κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ελέγξουν τη φωτιά προτού να πέσει το φως της ημέρας.

    Για την φωτιά και την επιχείρηση κατάσβεσης κινητοποιήθηκε άμεσα ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής που αποτελείται από 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρο.

    Την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν από αέρος δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

    Σπάρτη

    Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση κοντά στη περιοχή Κάστρο στη Σπάρτη.

    Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.

    Εύβοια

    Στην Εύβοια κάηκαν πεύκα, ελιές και αποθήκη με ανακυκλώσιμα λάδια ενώ παρά τους δυνατούς ανέμους οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις στο Κοντοδεσπότι της Εύβοιας μπόρεσαν αν ελέγξουν τα μέτωπα της φωτιάς.

    Με κόντρα τους δυνατούς ανέμους και την μανία της φωτιάς που έκαιγε κυρίως πεύκα στο δάσος του Κοντοδεσποτίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να την αντιμετωπίσουν και μάλιστα πολύ γρήγορα.

    Οι επίγειες δυνάμεις που ενισχύθηκαν από εθελοντές, μηχανήματα και υδροφόρες των δήμων και της Περιφέρειας Στερεάς βοήθησαν να περιορίσουν την έκταση των ζημιών. Μαζί τους και 2 αεροσκάφη που έκαναν ρίψεις σε κρίσιμη χρονική περίοδο αλλά και 2 ελικόπτερα που βρέθηκαν εκεί από την πρώτη στιγμή.

    Στην Εύβοια επιχειρούν 55 πυροσβέστες, 17 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου, 3 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα και μηχανήματα έργου, ενώ οι δυνάμεις συνεχώς ενισχύονται.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε στο δρόμο μεταξύ Ψαχνών-Κοντοδεσπότι, πολύ κοντά στο μοναστήρι της Γοργοεπήκοου και κατευθύνθηκε δυτικά προς το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης.

    Οι δυνατοί άνεμοι βοήθησαν να επεκταθεί και έκαψε μέρος αγροτοδασικής έκτασης, κυρίως πεύκα και ελιές. Επίσης έκαψε μία αποθήκη με ανακυκλώσιμα λάδια. Μάλιστα στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση να περιοριστεί η φωτιά μόνο στην αποθήκη που καταστράφηκε και δεν επεκτάθηκε στην ευρύτερη περιοχή.

    Αυτή την ώρα τα μέτωπα της φωτιάς έχουν περιοριστεί και οι δυνάμεις παραμένουν και αντιμετωπίζουν κάθε εστία αναζωπύρωσης που εκδηλώνεται.

    Άνδρος

    Βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι σε δασική στην περιοχή Στραπουριές στην ‘Ανδρο.

    Στην Άνδρο οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι. Επιχειρούν 39 πυροσβέστες, 10 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου, 2 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και εθελοντές με 7 οχήματα.

    Ύδρα

    Στη σύλληψη 13 ατόμων που επέβαιναν στη θαλαμηγό, από όπου έριξαν πυροτεχνήματα και προκάλεσαν φωτιά στην Ύδρα το βράδυ της Παρασκευής (21/06) προχώρησαν οι Αρχές, ενώ παράλληλα, κατασχέθηκε και το σκάφος.

    Η Πυροσβεστική εξετάζει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πυρκαγιά ξεκίνησε από πυροτεχνήματα που πυροδοτήθηκαν από σκάφος που έπλεε στην περιοχή.

    Για το λόγο αυτό η Πυροσβεστική έχει ζητήσει από το Λιμενικό τα στίγματα των πλοίων που έπλεαν στην περιοχή.

    Συνελήφθησαν 13 άτομα από το γιοτ που πετούσε πυροτεχνήματα στην Ύδρα
    66 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο
    Από τις 6 το απόγευμα χθες έως τις 6 το απόγευμα σήμερα εκδηλώθηκαν 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 52 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

    Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία αυτή την ώρα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ξέσπασαν στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας και στις Σάπες στον Έβρο όπου εκδόθηκε και προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.

    Στην πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες στο Μαστραντώνη Αχαΐας και επεκτάθηκε στην Ηλεία, εξακολουθούν να επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, πλήθος εθελοντών με υδροφόρα οχήματα αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας. Από αέρος εχθές πραγματοποίησαν ρίψεις συνολικά 19 εναέρια μέσα και σήμερα 14.

    Στην Αττική, αντιμετωπίστηκαν άμεσα οι επικίνδυνες φωτιές που εκδηλώθηκαν στο Μαρκόπουλο όπου 4 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να την οριοθετήσουν μέσα σε μόλις 45 λεπτά, αλλά και στα Καλύβια όπου ελέγχθηκε μέσα σε 1 ώρα με τη συμμετοχή 2 αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ύδρα: Συνελήφθησαν 13 άτομα για την πυρκαγιά

    Φωτιά: Νέες εστίες σε Ροδόπη και Σπάρτη

    Φωτιά στην Εύβοια: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής



    ΣΧΟΛΙΑ