ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας και η δυνατότητα του γονέα που δεν διαμένει με το παιδί του να το έχει κοντά του, εάν το επιθυμεί, 4 μήνες το χρόνο, τμηματικά ή αθροιστικά, είναι δύο από τις καινοτόμες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρείται να δώσει τέλος στις (συχνές) άγριες διαμάχες ανάμεσα σε διαζευγμένους γονείς για τον τρόπο επικοινωνίας και επιμέλειας των ανήλικων παιδιών τους.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου:
«Το σχέδιο νόμου συνιστά μια παιδοκεντρική μεταρρύθμιση, η οποία διατηρεί και ενισχύει το αληθές και πραγματικό συμφέρον του παιδιού ως το βασικό κριτήριο για τη ρύθμιση των σχέσεων των τέκνων με τους γονείς τους.
Για την εξυπηρέτηση του πραγματικού και αληθούς συμφέροντος του παιδιού, με το Σχέδιο Νόμου καθιερώνονται καινοτομίες που διευκολύνουν τη συνεννόηση των γονέων μετά τη διάσπαση του έγγαμου βίου και καθιερώνονται αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία θα υποβοηθείται η ασφαλής δικανική κρίση για τις υποθέσεις που άγονται στα δικαστήρια.
Ειδικότερα, το Νομοσχέδιο εδράζεται στην αρχή της μη διάκρισης μεταξύ των γονέων, καθώς καθιερώνεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο, όπως εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Προάγονται, παράλληλα, οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης των οικογενειακών διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση.
Με τις νέες διατάξεις θεσπίζεται το μαχητό τεκμήριο του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει.
Καθιερώνονται, επίσης, αντικειμενικά κριτήρια κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, τα οποία λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από το δικαστήριο στη ρύθμιση των ζητημάτων γονικής μέριμνας και επιμέλειας των τέκνων, όπως η αδικαιολόγητη μη καταβολή της διατροφής, η έλλειψη σεβασμού στις δικαστικές αποφάσεις και στις συμφωνίες των διαζευγμένων γονέων και η διάρρηξη των σχέσεων του παιδιού με τον άλλον γονέα.
Τέλος, με το σχέδιο Νόμου προβλέπεται η θέσπιση ειδικών προγραμμάτων της Εθνικής Σχολής Δικαστών για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών, που θα δικάζουν τις οικογενειακές διαφορές, από εξειδικευμένους Ψυχολόγους, Κοινωνιολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς, Καθηγητές ΑΕΙ και Δικαστικούς Λειτουργούς».
Το Νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων. Μπορείτε να το δείτε εδώ.
Διαβάστε ακόμη:
Υπ. Δικαιοσύνης: Παρουσιάστηκε το νέο νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια παιδιών
Συνεπιμέλεια, απαραίτητη για την αναστήλωση του κοινωνικού ιστού
Εθνικό σχέδιο δράσης σε σχέση με τα δικαιώματα του παιδιού
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΕ πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τους εμπορικούς δασμούς Τραμπ
- Μαίρη Βιδάλη: Σπαρακτική ανάρτηση μετά τον θάνατο του γιου της – «Ο Κάρολος κι εγώ σας ευχαριτούμε»…
- Ταξί: Τραβούν χειρόφρενο αύριο – Στάση εργασίας για 6 ώρες
- Γιάννης Στουρνάρας: Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να πλησιάσουν το 2% έως το τέλος του 2025