ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην 28η εβδομάδα της κύησής της (7ος μήνας) βρίσκεται η 32χρονη Ελληνίδα, που, ύστερα από τεχνητή γονιμοποίηση, κυοφορεί το παιδί που θα φέρει γονίδια τριών διαφορετικών ατόμων.
Ο Νούνο Κόστα-Μπόρχες, εκπρόσωπος της κλινικής Embryotools της Βαρκελώνης, που συμμετείχε στη διαδικασία της συγκεκριμένης υποβολής σε τεχνητή γονιμοποίηση, για την οποία είχε γράψει το mononews στις 22/01, διευκρίνισε πως πέρασε μια μακρά περίοδος, όπου η συγκεκριμένη τεχνική γονιμοποίησης, δοκιμάστηκε σε ινδικά χοιρίδια, στην περιοχή της Ισπανίας. Η διαδρομή που ακολούθησε ήταν η παρουσίαση σε πολλά συνέδρια της εταιρείας τεχνητής γονιμοποίησης της περιοχής, και η εφαρμογή, στην Ελλάδα, με τη συνεργασία του Institute of Life Athens. Ευρέως έχει χρησιμοποιηθεί, μέχρι στιγμής, στις χώρες της Βρετανίας και του Μεξικό.
Οι λεπτομέρειες της καινοτόμου τεχνικής της γονιμοποίησης τριών γονιδιακών πηγών συνδέονται με την τοποθέτηση του γενετικού υλικού του πυρήνα του ωαρίου, σε ένα άλλο ωάριο, το οποίο στη συνέχεια γονιμοποιείται. Η διαδικασία αυτή γίνεται είτε αφαιρώντας ολόκληρο τον πυρήνα, είτε, όπως συνέβη και σε αυτή την περίπτωση, παίρνοντας τα χρωμοσώματα, τη στιγμή που αυτά είναι παραταγμένα στη σειρά, κατά τη διάρκεια διαίρεσης του γαμέτη.
Το αποτέλεσμα της νέας πρακτικής είναι ότι το άτομο που θα έρθει στη ζωή θα φέρει το γενετικό υλικό τριών πηγών, του σπέρματος, του πυρήνα της δότριας μητέρας κι ενός οργάνου του κυτταρικού κυτοπλάσματος της λήπτριας μητέρας, που βρίσκεται στα μιτοχόνδρια του ωαρίου. Από εκεί προκύπτει και η ονομασία της τεχνικής, ως αυτή «των τριών γονέων».
Το μέρος του ωαρίου της λήπτριας μητέρας, που συμμετέχει στην εν λόγω τεχνητή γονιμοποίηση, αποτελεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τη γενεσιουργό πηγή του ευκαρυωτικού κυττάρου, που θεωρείται βασικό συστατικό του οργανισμού των περισσότερων έμβιων όντων σήμερα. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το στοιχείο αυτό του κυτταρικού κυτοπλάσματος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον ενεργητικό κύκλο των κυττάρων, ενώ το DNA του θεωρείται απόγονος ενός αρχαίου βακτηρίου, του οποίου η συνένωση με ένα άλλο οδήγησε στη δημιουργία του ευκαρυωτικού κυττάρου.
Οι λόγοι πίσω από την τεχνική
Ο λόγος που εξετάστηκε και εφαρμόστηκε αυτή η τεχνική ήταν η ανάγκη αντιμετώπισης της κληροδότησης, στο παιδί, των αλλοιώσεων του γονιδιώματος των μιτοχονδρίων της μητέρας.
Στην περίπτωση του Ελληνόπουλου που πρόκειται να γεννηθεί, δεν υπήρχε κάποιο θέμα υγείας, περασμένο στο DNA των μιτοχονδρίων, που έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Η τεχνική λειτούργησε απλώς ως διευκόλυνση της γονιμοποίησης ενός ωαρίου, που πρακτικά θα είναι ταυτόσημο γενετικά με αυτό της δότριας μητέρας, ωστόσο ενισχύεται η ωαριακή του ανταπόκριση, που ήταν χαμηλή. Επίσης, η υποβολή της δότριας μητέρας σε δύο επεμβάσεις που σχετίζονταν με την ενδομητρίωση, εμπόδιζαν το σενάριο για την εμφύτευση γονιμοποιημένων ωαρίων. Επιπροσθέτως, η γυναίκα είχε προχωρήσει σε 4 κύκλους τεχνητής γονιμοποίησης που, ωστόσο, δε σημείωσαν επιτυχία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κλινικής, 24 ακόμη γυναίκες αναμένουν να υποβληθούν στην ίδια διαδικασία τεχνητής γονιμοποίησης, ενώ ήδη «τρέχουν» οκτώ περιπτώσεις, με δημιουργηθέντα έμβρυα.
Η Γκλόρια Καλδερόν, συνιδρύτρια και διευθύντρια της Embryotools, συνέστησε προσεκτικές κινήσεις, «Θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι. Δεν δύναται αυτή η τεχνική να ενταχθεί στην κανονική λειτουργία μίας οποιασδήποτε κλινικής τεχνητής γονιμοποίησης από τη μία ημέρα στην άλλη. Απαιτεί εξειδικευμένη τεχνολογία και μία γερή κατάρτιση των ερευνητών με εκτεταμένη εμπειρία στον τομέα αυτό».
Αξιοσημείωτο είναι πως ο νόμος της Ισπανίας δεν έχει δεχτεί, προς το παρόν, την εφαρμογή αυτής της τεχνικής, αναμένεται ωστόσο να πάρει έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Υποβοηθούμενης Ανθρώπινης Αναπαραγωγής. Πρακτικά, η κλινική Margen της Γρανάδας είχε καταθέσει αίτηση, για να λάβει αδειοδότηση να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη τεχνική, που απορρίφθηκε, τη στιγμή που στην Ελλάδα λάμβανε χώρα η πρώτη πετυχημένη δοκιμή. Η κλινική της Γρανάδα εξήγησε πως γίνεται λόγος για δοκιμαστική εφαρμογή της τεχνικής σε 5 έως 10 περιπτώσεις ανά έτος σε ανδρόγυνα «με τρεις, ή περισσότερες αποτυχημένες προσπάθειες τεχνητής γονιμοποίησης, όπου οι γυναίκες είναι υγιείς, το σπέρμα κανονικό και δεν υπάρχει κάποιο ενδοκρινολογικό, ή ανοσοποιητικό πρόβλημα στη λήπτρια».
Προσθέτει επίσης πως, σε περίπτωση αποτυχίας, «τα μη ικανά να χρησιμοποιηθούν ωάρια θα χρησιμεύσουν για να διαπιστωθεί η αιτία του προβλήματος στο ωόπλασμά τους (αυτό που παραμένει στο ωάριο μετά την αφαίρεση του πυρήνα) και να κατανοηθεί».