Δεν έχουν σταματημό οι σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη, με χιλιάδες να εγκαταλείπουν το νησί, την ίδια ώρα που οι επιστήμονες και οι αρχές φτάνουν στο νησί εν μέσω του φαινομένου, για εκτιμήσουν την κατάσταση και να δράσουν. 

Οι σεισμολόγοι Γεράσιμος Παπαδόπουλος και Ευθύμιος Λέκκας δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

1

Ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε σε εκπομπή του Mega πως «έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι», αναφέροντας πως «βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία».

«Σταδιακά τα μεγέθη από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι σήμερα, από τα 3,6 Ρίχτερ έφτασαν στα 5 Ρίχτερ. Επαληθεύεται πλήρως πως βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία. Έχουμε πάρει ανοδική πορεία στα μεγέθη και στο πλήθος των σεισμών, ενώ συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε βέβαιοι εάν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός, είναι ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ενδεχομένως ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης να είναι ο κύριος αλλά αυτό θα το ξέρουμε σε δύο με τρία εικοσιτετράωρα, εάν εμφανιστεί σεισμική ακολουθία χαρακτηριστικά μετασεισμών. Ωστόσο, προς στιγμήν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Συνεχίζεται η ακολουθία με χαρακτηριστικά προσεισμών και είναι δικαιολογημένη η εγρήγορση των επιστημόνων και οι προειδοποιήσεις», συμπλήρωσε.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επανέλαβε πως «νομίζω έτσι όπως πορεύεται η ακολουθία και έχει όλα τα χαρακτηριστικά των προσεισμών, θα ανέβουν και άλλο τα μεγέθη. Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω αν θα είναι μέχρι 6 Ρίχτερ. Θα το δούμε, είναι ζήτημα ημερών».

«Το γεγονός ότι έχουμε πολλούς σεισμούς με σχετικά ίδια μεγέθη σημαίνει ότι το ρήγμα αντιστέκεται στο να σπάσει. Όμως επιμένει το σύστημα των δυνάμεων και κάθε λίγο το σπάει και ξανά, λίγο περισσότερο, βήμα – βήμα. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό, να κατανοήσουμε αν υπάρχει ένας μεγάλος όγκος πετρωμάτων ο οποίος αντιστέκεται;

Αν είναι έτσι πάει να πει πως είναι πολύ σκληρός και όταν σπάσει -γιατί κάποια στιγμή θα σπάσει- θα δώσει μεγάλο σεισμό. Ενδέχεται να μην είναι αυτή η περίπτωση. Μπορεί το ρήγμα να εξαντλεί τα όρια αντοχής του και θα συνεχίσει με παρόμοια μεγέθη, ίσως λίγο παραπάνω ή παρακάτω από τα 5 Ρίχτερ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία», είπε ο σεισμολόγος.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «έχω την επιστημονική εντύπωση ότι η ακολουθία θα κρατήσει για αρκετό χρονικό διάστημα. Και τότε γεννιόνται άλλα ερωτήματα: πόσο θα κρατήσουν τα μέτρα; Για πόσες μέρες θα είναι κλειστά τα σχολεία; Πόσες μέρες θα παραμείνει η ΕΜΑΚ στο νησί; Νομίζω πως για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή της χώρας βρισκόμαστε ενώπιον σημαντικών προκλήσεων».

«Ας υποθέσουμε ότι θα γίνει ένας ισχυρότερος σεισμός. Μπορούμε να έχουμε μία εκτίμηση των αρνητικών επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει ένας τέτοιος σεισμός; Η απάντηση είναι ναι. Δεν είναι τόσο το μέγεθος των Ρίχτερ γιατί εξαρτάται και από την απόσταση. Έχουμε στη φαρέτρα της σεισμολογίας πολλά όπλα για να απαντήσουμε σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα», κατέληξε.

Λέκκας: «Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ είναι μικρός για να είναι ο κύριος»

Για τη συνεχή σεισμική ακολουθία ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης και ήταν αισθητός ακόμα και στην Αττική, είναι πολύ μικρός για να χαρακτηριστεί ως ο κύριος.

«Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ είναι μικρός για να είναι ο κύριος, προσωπικά θα προτιμούσα να είχαμε έναν σεισμό 5,5 που δεν θα προκαλούσε επιπτώσεις. Αλλά αυτός ο σεισμός ίσως σηματοδοτούσε έναν κύριο σεισμό και την έναρξη της απομείωσης της σεισμικής δραστηριότητας» είπε ο κ. Λέκκας στο MEGA.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με το τριήμερο που άρχισε η δραστηριότητα είναι μικρές. Συνήθως, όταν αυξάνει η συχνότητα και όταν μειώνει η συχνότητα αυξάνεται το μέγεθος. Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, πάντως δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Διαφοροποίηση ήταν σήμερα όταν είχαμε τον πρώτο σεισμό 5 Ρίχτερ».

Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ δεν μπορεί απαραίτητα να χαρακτηριστεί ως προσεισμός γιατί «αν διατηρηθεί έτσι η σεισμική ακολουθία, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε προσεισμική και μετασεισμική, γιατί δεν έχουμε ένα μείζον γεγονός, όπως έναν σεισμό 5,5 Ρίχτερ. Δεν έχουμε να κάνουμε με μία κλασσική ακολουθία που έχουμε λίγους προσεισμούς, το κύριο γεγονός και στη συνέχεια μία ταχεία απόσβεση της μετασεισμικής ακολουθίας.

Εδώ έχουμε μία μακρόσυρτη ιστορία και όπως είπαν τα μέλη των επιτροπών, αν δεν έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, θα είναι μακρόσυρτη ακολουθία».

Σε ερώτηση για το πότε θα αποκλιμακωθεί το φαινόμενο, ο κ. Λέκκας απάντησε πως «αυτό δεν το ξέρουμε, σίγουρα θα υπάρχει μία εβδομάδα, δύο, τρεις ή τέσσερις. Να σας θυμίσω το Αρκαλοχώρι στην Κρήτη, ήταν έξι μήνες».

«Έχουμε μία άριστη κινητοποίηση που πραγματικά μας ξαφνιάζει αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει στη Σαντορίνη. Εγώ θεωρώ πως είναι εύλογη η ανησυχία των ανθρώπων γιατί φοβούνται τους σεισμούς», σχολίασε.

Διαβάστε επίσης