Στις ενέργειες του ΔΕΔΔΗΕ και στην κατάσταση που επικρατεί λόγω της κακοκαιρίας «Daniel» αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής περιφερειών ΔΕΔΔΗΕ, Στρατής Ζαχαρής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν ένα φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη και από την πρώτη στιγμή που χτύπησε τις υποδομές που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ είχαν 13 γραμμές μέσης τάσης που ήταν εκτός, που αυτές αντιστοιχούσαν περίπου σε 750 υποσταθμούς και όλο αυτό αντιστοιχούσε περίπου σε 70.000 καταναλωτές και προσέθεσε ότι με το που είχαν λάβει την προειδοποίηση πριν από το φαινόμενο «είχαν κινητοποιηθεί και είχαν μεταφέρει εξοπλισμό και ανθρώπους στις περιοχές που είχαν υποδειχθεί ότι θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα».

«Παρότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια των ανθρώπων μας, καταφέραμε και μειώσαμε αυτές τις επιπτώσεις και αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου έχουμε λιγότερους από 500 υποσταθμούς εκτός που αυτό αντιστοιχεί σε 20.000 καταναλωτές», υπογράμμισε ο κ. Ζαχαρής και προσέθεσε ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες.

Στη συνέχεια τόνισε: «Η δική μας η προσπάθεια για αποκατάσταση ξεκινάει όταν αποκτήσουμε τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση εκεί που έχει γίνει η ζημιά και μετά να κάνουμε την επιθεώρηση και να προχωρήσουμε μετά στην αντικατάσταση ή επισκευή του εξοπλισμού. Αυτό αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν είναι εφικτό για αυτό λοιπόν χρειάζεται να κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε το φαινόμενο να εξελιχθεί και παράλληλα όμως οπουδήποτε μπορούμε να επεμβαίνουμε, επεμβαίνουμε και αποκαθιστούμε».

Παράλληλα, όπως είπε, στη Σκιάθο που ήταν εκτός έχει αποκατασταθεί η παροχή του ρεύματος.

«Παρότι τα μεγέθη αυτής της καταστροφής είναι πολύ μεγαλύτερα από ότι προηγούμενα, πρέπει να θυμίσω ότι σε αντίστοιχη περίπτωση στην Καρδίτσα χρειάστηκε από την ώρα που είχαμε πρόσβαση μέχρι την πλήρη αποκατάσταση να περάσουν δυο 24ωρα. Είχαμε προβλέψει κάποια πράγματα αλλά όχι δεν είχαμε προβλέψει τέτοιο μέγεθος. Και ανάμεσα σε αυτά που είχαμε πάρει πρόνοιες ήταν η παροχή των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών. Αυτή τη στιγμή στην Μαγνησία έχουμε 18 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη και αυτά βοηθάνε στα σημεία που είναι προτεραιότητα που είναι είτε υδροδότηση στα αντλιοστάσια είτε να ενισχύουμε τα φράγματα που είναι επίσης κρίσιμα για να αντέξουν σε αυτό που συμβαίνει».

Επιπλέον ο κ. Ζαχαρής επισήμανε ότι εκτός από αυτό τον εξοπλισμό 250 άνθρωποι επιχειρούν στη Θεσσαλία και από αυτούς οι 150 είναι στο Βόλο, ενώ προσέθεσε ότι «κι επιπλέον από τα κλασικά μέσα που έχουμε σαν ΔΕΔΔΗΕ για το ηλεκτρικό δίκτυο χρησιμοποιούμε και 14 αντλητικά σε συνεργασία με τα αντλητικά της πυροσβεστικής, οποιοδήποτε μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε υποδομή να την αποκαθιστούμε και να την δίνουμε σε λειτουργία».

Ο κ. Ζαχαρής υπογράμμισε ότι η επιρροή του φαινομένου δεν είναι μόνο στο Βόλο αλλά είναι και στα Φάρσαλα και στη Λάρισα και στην Καρδίτσα.

«Σε όλες αυτές τις περιοχές εμείς πρέπει να είμαστε αρωγοί. Κινητοποιούμε λοιπόν κόσμο από οπουδήποτε μπορούμε μαζί με τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Έχουμε πια φέρει κόσμο από την Μακεδονία, από την Πελοπόννησο, από την Αττική προσπαθώντας να κάνουμε τη συντομότερη δυνατή αποκατάσταση θυμίζοντας όμως ότι η δική μας η δουλειά ξεκινάει από τη στιγμή που θα έχουμε πρόσβαση στο σημείο που υπάρχει το πρόβλημα. Και αυτό πρέπει να το κάνουμε κατά την διάρκεια ενός φαινομένου που είναι σε εξέλιξη», σημείωσε και κατέληξε:

«Eίναι ένα ακραίο φαινόμενο και πρέπει πάντα να σκεπτόμαστε και την προστασία των ανθρώπων».

 

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία ορόσημο UEFA και ECA

Κακοκαιρία «Daniel»: Νεκρός 82χρονος στην Καρδίτσα

Eurobank Equities: Πρωτιά στην κατάταξη των ΑΧΕ τον Αύγουστο