Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Rizz: Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς για το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης – Τι σημαίνει

H λέξη της χρονιάς

Και η λέξη της χρονιάς είναι η Rizz. Αυτή είναι σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης η λέξη που κυριάρχησε μέσα στο 2023 και συνδέεται άμεσα με τη νέα γενιά, την Generation Z, τα παιδιά δηλαδή που έχουν γεννηθεί από το 1996 έως το 2010.

Η συγκεκριμένη λέξη έλαβε 32.000 ψήφους σε σχετική ψηφοφορία. Κι αν αναρωτιέστε τι σημαίνει έχει και… ρομαντική διάθεση. Συγκεκριμένα, σημαίνει τη «ρομαντική γοητεία» ενός ανθρώπου, και προέρχεται από τη λέξη charisma.

Όταν κάποιος έχει rizz, έχει την ικανότητα να προσελκύει τους συντρόφους του μέσω της «ρομαντικής γοητείας» και του αντίστοιχου στυλ του, αναφέρει μεταξύ άλλων στην επεξήγησή του το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η λέξη rizz άρχισε να χρησιμοποιείται ακόμα περισσότερα μετά τις δηλώσεις του Τομ Χόλαντ, του ηθοποιού που ενσάρκωσε τον Spider-Man στο Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel, όταν τον ρώτησαν από το Buzzfeed ποιο είναι το μυστικό του για το rizz του, με τον ίδιο να απαντάει ότι «δεν έχω καθόλου, είναι περιορισμένο».

Οι εκδότες του λεξικού Oxford English Dictionary του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συμπληρώνουν στην επεξήγησή τους ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ρήμα στη φράση «rizz up», που σημαίνει ότι ήρθε η στιγμή να προσελκύσεις ένα άτομο ή απλώς να του πιάσεις την κουβέντα και να το φλερτάρεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η ελληνική λέξη που αναζητήθηκε περισσότερο στις ΗΠΑ
Πορφύρα: Μία ελληνική λέξη μόλις διαβάστηκε σε απανθρακωμένο πάπυρο από την έκρηξη του Βεζούβιου
H μοναδική λέξη που χρειάζεται να πείτε στο παιδί σας όταν λέει: «Δεν μπορώ!»