• Κοινωνία

    Ρέθυμνο: Η φωτιά κατακαίει για 3η μέρα – Επιχειρούν από το πρωί εναέρια μέσα – Ανυπολόγιστες οι καταστροφές

    • NewsRoom


    Για τρίτη μέρα σήμερα και ενώ έχουν εκκενωθεί 9  χωριά και καταγραφεί τεράστιες καταστροφές σε ελαιόδεντρα και δασικές εκτάσεις, επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις -εναέρια και επίγεια- για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νότιο Ρέθυμνο. Με το πρώτο φως της μέρας ξεκίνησαν πάλι οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα, ενώ στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

    Νωρίς το πρωί της Παρασκευής έφτασαν από την Αθήνα στο Ηράκλειο, για να συνδράμουν στην επιχείρηση, επιπλέον 36 πυροσβέστες και 9 οχήματα. Στην περιοχή βρίσκεται και ο αρμόδιος υπουργός , Βασίλης Κικίλιας.

    Η Πυροσβεστική ελπίζει ότι με τη βοήθεια των εναέριων μέσων θα καταφέρει να περιορίσει τη φωτιά .

    Υπενθυμίζεται ότι 9 χωριά του Ρεθύμνου εκκενώθηκαν μετά από αλλεπάλληλες ειδοποιήσεις από το «112» για τη φωτιά.

    Σχεδόν το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης βρίσκεται σε πλήρη επιστράτευση και κινητοποίηση. Περίπου 300 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος, 54 οχήματα, 20 ομάδες πεζοπόρων και εθελοντές. Συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Ενόπλων Δυνάμεων και της Περιφέρειας Κρήτης.

    Νές δυνάμεις πυρόσβσης κατέφθασαν το πρωί από την Αθήνα (Πηγή φωτό cretalive)

    Στο Ρέθυμνο έφτασε αργά το βράδυ, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος προήδρευσε σε σύσκεψη με τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, τον δήμαρχο Αμαρίου, Παντελή Μουρτζανό, τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, την αντιπεριφερειάρχη, Μαρία Ιωνή και αρμόδιους αξιωματικούς για το συντονισμό και το σχεδιασμό της πυρόσβεσης στα μέτωπα της φωτιάς.

    Γύρω στα μεσάνυχτα, πυροσβεστικές δυνάμεις κατά ομάδες επιχείρησαν σε περιοχές που έχει αναζωπυρωθεί η φωτιά, με το κύριο μέτωπο να αφορά στα χωριά Πλάτανος και Αποδούλου, ενώ αναζωπυρώσεις παρουσιάζονται και στα χωριά Βαθιακό και Αγία Παρασκευή.

    Τα τέσσερα αυτά χωριά ήταν τα πιο δύσκολα μέτωπα που αντιμετώπισε η Πυροσβεστική, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός.
    Χιλιάδες είναι τα στρέμματα που έχουν καεί με την πλειονότητα αυτών να αφορά σε ελαιώνες, ενώ τα χωριά που εκκενώθηκαν συνολικά είναι εννέα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Αμαρίου.

    Το βράδυ της Πέμπτης η πυρκαγιά κατευθυνόταν προς την περιοχή της Μεσαράς. Οι καπνοί από νωρίς το απόγευμα είχαν «βάψει» πορτοκαλί τον ουρανό στο Τυμπάκι, στις Μοίρες και στο Πετροκεφάλι και η ανησυχία των κατοίκων είναι έκδηλη.

    Διαβάστε επίσης:

    Ολυμπιακοί Αγώνες: Το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών στην 14η μέρα

    Κικίλιας από Ρέθυμνο: Κανένας δεν πρόκειται να φύγει από δω εάν δεν κάνουμε πρώτα τη δουλειά μας

    Ιταλία: Ετοιμάζεται για νέο κύμα καύσωνα με το όνομα «Χάροντας»

     



    ΣΧΟΛΙΑ