• Κοινωνία

    Ρέθυμνο: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά μετά την αναζωπύρωση – Μηνύματα μέσω 112 για εκκένωση χωριών, ενισχύονται οι δυνάμεις (upd)

    • NewsRoom
    Φλόγες από την πυρκαγιά κοντά στο χωριό Αγία Παρασκευή

    Φλόγες από την πυρκαγιά κοντά στο χωριό Αγία Παρασκευή (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ)


    Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη το μεσημέρι  στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου, στο Ρέθυμνο, μετά την αναζωπύρωση που παρατηρήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.

    Το κύριο μέτωπο πλέον είναι ανατολικά της Αγίας Παρασκευής, προς την περιοχή του Βαθιακού.

    Στην πυρκαγιά μεταβαίνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας καθώς και δεύτερη αερομεταφερόμενη ομάδα από Αθήνα με 40 δασοκομαντος. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες ενισχύονται περαιτέρω από Ρόδο και Ελευσίνα οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά. Συγκεκριμένα από αέρος συνδράμουν 13 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο ελικόπτερα για το συντονισμό τους.

    Επιπλέον επιχειρούν αυτή τη στιγμή συνολικά 250 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος, 54 οχήματα και εθελοντές. Συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Ενόπλων Δυνάμεων και της Περιφέρειας Κρήτης.

    Αλλεπάλληλα μηνύματα μέσω του 112 έχουν σταλεί στους κατοίκους λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

    Ειδικότερα έχουν εκδοθεί 9 μηνύματα 112 και συγκεκριμένα:

    * Στις 12:10 εκδόθηκε ενημερωτικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στις περιοχές Αποδούλου, Άγιος Ιωάννης και Νίθαυρη για ετοιμότητα

    * Στις 12:39 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Φουφουρά

    * Στις 12:50 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αγία Παρασκευή προς Μάνδρες

    * Στις 15:06 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Βαθιακό προς Πλάτανο

    * Στις 15:30 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Πλάτανος προς Λοχριά

    * Στις 15:45 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Νίθαυρη

    * Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Σάτα προς Κλίμα

    * Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Ρίζικας προς Μάνδρες

    * Στις 16:25 απομάκρυνση από τις περιοχές Άρδακτος και Λοχριά προς Καμάρες

    Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς κοντά στο χωριό Αγία Παρασκευή
    ( ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ)

    Η φωτιά αυτή την ώρα δέχεται διαδοχικές αναζωπυρώσεις με τα εναέρια μέσα -τα οποία έχουν ενισχυθεί από airtractor μικρά πυροσβεστικά αεροπλάνα- να φτάνουν μαζί με τα ελικόπτερα και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα τα δέκα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης, Γιάρωγο Τσαπάκο. Επίσης έχει κινητοποιηθεί πολύ μεγάλο μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων από όλη την Κρήτη σε συνεπικουρία των δασοκομάντος που έφτασαν χθες αργά το βράδυ από την Αθήνα με εντολή του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια.

    Στο συντονισμό της πυρόσβεσης και τον έλεγχο όλης της κατάστασης συμμετέχει ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Ρουμελιώτης από κοινού με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Ο άνεμος που επικρατεί στην περιοχή τρέφει τις αναζωπυρώσεις σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα

    Φλόγες από την πυρκαγιά κοντά στο χωριό Αγία Παρασκευή
    (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ)

     

    Στο μεταξύ, από πλευράς του Δήμου Αμαρίου υπάρχει η ενημέρωση προς τους δημότες ότι το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στο Φουρφουρά, είναι ανοικτό για όσους ειδοποιήθηκαν ή ειδοποιηθούν να απομακρυνθούν από τις οικίες τους. Υπάρχει ειδική μέριμνα από τις υπηρεσίες του δήμου. Παράλληλα ο Δήμος Αμαρίου ενημερώνει ότι η προγραμματισμένη συναυλία του Δημήτρη Μπάση και του Μανόλη Ανδρουλιδάκη, που θα πραγματοποιούνταν σήμερα 8 Αυγούστου στο Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων, αναβάλλεται λόγω της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή από χθες εξαιτίας του εκτεταμένου πύρινου μετώπου. Η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

    Οι καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα είναι μεγάλες τόσο σε υποδομές όπως δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης όσο και σε καλλιέργειες, ελαιώνες, μέρος δασικής έκτασης και γεωργικές εκμεταλλεύσεις όπως αμπελώνες. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό ο δήμος δοκιμάζεται από το μέγεθος της φωτιάς και κάλεσε να κηρυχθεί η περιοχή, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

    Διαβάστε επίσης

    Έως τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου η σύνδεση επαγγελματικών λογαριασμών με IRIS

    Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Συνελήφθη 51χρονος για εκδικητική πορνογραφία

    Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Γενισέα Ξάνθης



    ΣΧΟΛΙΑ