Στην κορυφή των προτιμήσεων των πολιτών, σχετικά με τους ποιους θεσμούς εμπιστεύονται περισσότερο, βρίσκεται ο στρατός, λαμβάνοντας ποσοστό 89% των ερωτηθέντων, στην ετήσια έρευνα της Public Issue για το 2018 “Εμπιστοσύνη στους Θεσμούς. Πώς η δεκαετία του Μνημονίου άλλαξε τις στάσεις των Ελλήνων πολιτών”.
Ακολούθως, την δεύτερη θέση, και κερδίζοντας εξίσου την εμπιστοσύνη μεγάλης μερίδας των ερωτηθέντων, καταλαμβάνει η αστυνομία με ποσοστό 72%. Με μικρή διαφορά, ακολουθούν με ποσοστό 66% τα σχολεία, κάτι που δείχνει ότι οι πολίτες φαίνεται να εμπιστεύονται τον τρόπο λειτουργίας τους. Την πεντάδα των προτιμήσεων κλείνουν ο Πρόεδρος την Δημοκρατίας και ο Λαός, με το ίδιο ποσοστό (62%).
Αξίζει να αναφερθεί ότι στις τελευταίες θέσεις συναντάμε δύο μέσα ενημέρωσης, τις εφημερίδες με ποσοστό 24% και την τηλεόραση με 22%. Ο θεσμός που συγκέντρωσε το χαμηλότερο ποσοστό και συνεπώς κατατάσσεται τελευταίος, είναι αυτός των κομμάτων με μόνο το 12% των ερωτηθέντων να δείχνουν εμπιστοσύνη σε αυτά. Βέβαια, η βουλή, που αποτελεί τον βασικό χώρο δράσης των κομμάτων, συγκέντρωσε μεγαλύτερο ποσοστό (30%)
Αναλυτικά ο Πίνακας:
Η Public Issue, στην έρευνα που διενεργήθηκε, παρουσιάζει μεταξύ άλλων και τις μεταβολές στα ποσοστά της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς τις χρονιές μεταξύ 2015 και 2018. Με βάση τον πίνακα, Η τράπεζα της Ελλάδος κατάφερε να ανακτήσει περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών με άνοδο 7 μονάδων, με την τριάδα να περιλαμβάνει τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και την τηλεόραση, κερδίζοντας άνοδο 7 και 6 μονάδων αντίστοιχα.
Αναλυτικά ο Πίνακας:
Η έρευνα είναι Πανελλαδική και έγινε τηλεφωνικά χωρίς κάλπη σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα από τις 6 έως τις 16 Νοεμβρίου του 2018.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Public Issue: Ισχυρό προβάδισμα για τη ΝΔ στην παράσταση νίκης – Άμεσα εκλογές ζητούν οι Έλληνες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Public Issue: Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πάτωσε» ο Αλέξης Τσίπρας