Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Ψηφιακή υπογραφή: Σε λειτουργία η νέα υπηρεσία εξ αποστάσεως ταυτοποίησης πολιτών

Παπαστεργίου Πάρκο Καινοτομίας Λάρισα

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου

Οι πολίτες μπορούν πλέον να κλείσουν ψηφιακό ραντεβού με βιντεοκλήση για την ταυτοποίηση τους προκειμένου να εκδώσουν το εγκεκριμένο πιστοποιητικό της ηλεκτρονικής υπογραφής τους.

Έως τώρα η ταυτοποίηση του πολίτη ήταν δυνατή αποκλειστικά με φυσική μετάβαση σε ΚΕΠ της επιλογής του, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η υπηρεσία της εξ αποστάσεως ταυτοποίησης δίνει σε όλους τους πολίτες, ιδιώτες και επαγγελματίες, τη δυνατότητα απόκτησης ψηφιακής υπογραφής ανεξαρτήτως τόπου διανομής στην ελληνική επικράτεια ή στο εξωτερικό, ή ικανότητας μετάβασης με φυσική παρουσία σε ΚΕΠ.

Η διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής είναι η ακόλουθη:

Αναλυτικά οι οδηγίες για την εξ αποστάσεως ταυτοποίηση παρέχονται στην ιστοσελίδα της ΑΠΕΔ εδώ

Η υπηρεσία της εξ αποστάσεως ταυτοποίησης σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και παρέχεται από την Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ), του μοναδικού Παρόχου Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης (ΠΥΕ) του Δημόσιου Τομέα, η θεσμική και επιχειρησιακή λειτουργία της οποίας εντάσσεται στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνηση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ΑΠΕΔ παρέχει δωρεάν ψηφιακά πιστοποιητικά υπογραφής σε φυσικά πρόσωπα (Έλληνες ή αλλοδαπούς) που διαθέτουν κωδικούς ΤaxisΝet.