• Κοινωνία

    Ψυχρός Πόλεμος στο St. Catherine’s: Παραιτείται ο πρόεδρος αλλά επιλέγει δικούς του – Διπλωματικοί ελιγμοί, κρυφές επιδιώξεις και ίντριγκες δίχως τέλος

    Γιώργος Δρυμιώτης (Cardlink) - Ανδρέας Γαβριηλίδης (Egon Zehnder) - Χριστίνα Πιστοφίδου (Wéngko Molé) - Daniel Yakovee (Fractal Property Development)

    Γιώργος Δρυμιώτης (Cardlink) – Ανδρέας Γαβριηλίδης (Egon Zehnder) – Χριστίνα Πιστοφίδου (Wéngko Molé) – Daniel Yakovee (Fractal Property Development)


    Παραιτείται ο πρόεδρος του St. Catherine’s, μετά την κατακραυγή και την ανάδειξη του θέματος από το mononews.gr.  Διπλωματικός ελιγμός και κρυφές επιδιώξεις για επιστροφή;

    Δίχως τέλος φαίνεται να είναι η σύγκρουση μεταξύ των γονέων του γνωστού σχολείου St. Catherine’s με το Διοικητικό Συμβούλιο αυτού, καθώς πάρα το γεγονός ότι ο πρόεδρος του δηλώνει ότι θα παραιτηθεί εν τούτοις οι κινήσεις του «θυμίζουν διπλωματικούς ελιγμούς εν μέσω Ψυχρού Πολέμου».

    Πλέον το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και το παρακολουθούν στενά το Υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως επίσης και κάποιες πρεσβείες στην Αθήνα.

    Άπαντες έχουν μείνει άφωνοι «με τις επιδιώξεις, τις τακτικές και τις ίντριγκες» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

    Στην ουσία οι γονείς θεωρούν ότι ο υπό παραίτηση πρόεδρος βάζει τους δικούς του ανθρώπους στο ΔΣ «σε μια προσπάθεια να το ελέγχει ασφυκτικά».

    Μάλιστα οι 2 εκ των 4 είναι παντελώς άγνωστοι.

    «Το κάνει αυτό για να τον καλέσουν πίσω και να τον ψηφίσουν και πάλι;» αναρωτιούνται οργισμένοι οι γονείς και πλέον κάνουν λόγο ανοικτά για κουμμουνιστικές τακτικές.

     

    Το νέο χρονικό

    Χθες λοιπόν μετά την κατακραυγή, αλλά και τα συνεχόμενα δημοσιεύματα του mononews.gr, ο πρόεδρος του σχολείου στέλνει στους γονείς μια επιστολή 653 λέξεων, στην οποία δηλώνει ξεκάθαρα την πρόθεση του να παραιτηθεί το αργότερο έως το τέλος του 2022.

    Όμως, παρόλα ταύτα, στην επιστολή αυτή ο ίδιος αιφνιδιάζει, καθώς ανακοινώνει στους 1100 γονείς του σχολείου ότι αποφασίζει «μονομερώς να διορίσει στο ΔΣ 4 άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του» χωρίς όμως να ρωτήσει προηγουμένως κανέναν.

    Πρόκειται για μια μονομερή κίνηση σταλινικής εμπνεύσεως που έχει αρχίσει να δημιουργεί υποψίες» λέει γονιός στο mononews.gr.

    Τα πρόσωπα αυτά, που τα 2 από τα 4 δεν είναι άγνωστα στην κοινότητα του St. Catherine’s, προκαλεί τρομακτική εντύπωση πως θέλουν θα συνδέσουν τον όνομά τους με μια μονομερή κίνηση ενός ανθρώπου που σε λίγες εβδομάδες, όπως υποστηρίζει, θα αποχωρήσει από την προεδρία του σχολείου.

    «Εδώ παραιτούνται αρχηγοί κομμάτων και αφήνουν τα μέλη τους να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο με δημοκρατικές διαδικασίες. Μόνο στη Σοβιετική Ένωση επί Στάλιν γίνονταν αυτά» λένε χαρακτηριστικά για την κατάσταση στο St. Catherine’s.

    Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλαπλά, σύμφωνα με τους γονείς που συνομιλούν με το mononews.gr και υποστηρίζουν ότι «πλέον στο St. Catherine’s προσπαθούν να δημιουργηθεί ένα πολιτμπιρο».

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης  γνωστό ως Πολίτμπιρο υπήρξε το ανώτατο πολιτικό σώμα διαμόρφωσης και άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής του ΚΚ στη Σοβιετική Ένωση.

    Σύμφωνα με τους ίδιους τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι:

    1. Γιατί ένας άνθρωπος που παραιτείται δεν αφήνει να εκλέγουν καινούργια μέλη από την σχολική κοινότητα; Το σχολείο δεν είναι πολιτικό κόμμα η επιχείρηση που κάποιος ελέγχει ασφυκτικά την διαδοχή.
    2. Γιατί τον ενδιαφέρει να διορίσει τους δικούς του ανθρώπους; Τι έχει να κρύψει; Τι φοβάται; Τι ελπίζει;
    3. Τι κάλυψη θα του προσφέρουν οι δικοί του άνθρωποι; Μήπως έχοντας την πλειοψηφία του ΔΣ θα του ζητήσουν και πάλι να αναλάβει την προεδρία στις επόμενες η στις μεθεπόμενες εκλογές;

    Από τα 4 πρόσωπα που προσπαθεί να επιβάλει ο πρόεδρος, η Χριστίνα Πιστοφίδου και ο Daniel Yakovee, είναι πρόσωπα παντελώς άγνωστα στους γονείς. Μπορεί να είναι απόφοιτοι του σχολείου αλλά δεν τους ξέρει κανένας. Επίσης επιχειρηματικά έχουν κάνει μικρά βήματα.

    Άρα το βιογραφικό τους δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.  

    Τα αλλά δυο πρόσωπα είναι περισσότερο γνωστά.

    Πρόκειται για τον Ανδρέα Γαβριηλίδη, τον κυνηγό κεφάλων της Egon Zendher, και τον Γιώργο Δρυμιώτη της CARD LINK.

    Το ερωτημα όμως είναι πώς διορίστηκαν μέλη σε ένα ΔΣ που ο πρόεδρος που τους προτείνει είναι ένα ανεπιθύμητο πρόσωπο που μάλιστα έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί μετά την γενικευμένη κατακραυγή σχεδόν των μισών γονέων.

    Και οι γονείς που πληρώνουν 12.000 ευρώ για το παιδί τους κατ’ έτος συνεχίζουν να ρωτούν:

    1. Αφού ο πρόεδρος είναι ανεπιθύμητος πως τα 4 πρόσωπα αυτά, θα γίνουν αποδεκτά από μια κοινότητα που στην κυριολεξία βράζει; Μόνο επι Στάλιν στην Σοβιετική Ένωση γίνονταν αυτά, λένε χαρακτηριστικά.
    2. Πως δέχτηκαν οι 4 να παίξουν το παιχνίδι του προέδρου που σε λίγες εβδομάδες αποχωρεί;

     

    Η κωμωδία στο Δελφινάριο

    Στην επιστολή του ο πρόεδρος κάνει έναν εντυπωσιακό ελιγμό. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

    “Δεσμεύομαι ότι θα συνεργαστώ στενά με τα νέα μέλη του Συμβουλίου, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή  και επιτυχημένη μετάβαση και το πιο σημαντικό να βρούμε έναν ισχυρό και ικανό Πρόεδρο που θα μπορέσει να συνεχίσει την κληρονομιά και τις δεσμεύσεις αυτού του Διοικητικού Συμβουλίου».

    Οι γονείς σχολιάζουν

    “Για ποιο διοικητικό συμβούλιο μιλάει και για ποια κληρονομιά; Από το υπάρχον ΔΣ έχουν παραιτηθεί άπαντες και έχουν απομείνει 3 άτομα που λέγεται ότι είναι της άμεσης επιρροής του. Άρα σε πια κληρονομιά και σε ποιες δεσμεύσεις αναφέρεται;  Μιλάμε για κωμωδία που πρέπει να παιχτεί στο Δελφινάριο» εξηγούν χαρακτηριστικά.

    Επίσης οι γονείς κατηγορούν ευθέως ότι τα νέα πρόσωπα διοριστήκαν με τελείως αδιαφανείς διαδικασίες.

    Και απειλούν οτι “εάν δεν δούμε αναλυτικά τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής, θα αμφισβητήσουμε αυτές τις επιλογές μέσω των ανεξάρτητων οργάνων AGBIS και Επιτροπή Φιλανθρωπίας”.

    “Η ανησυχία μας ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι η σαφής έλλειψη ακεραιότητας και διαφάνειας, που τώρα πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί και στην επιλογή των υπόλοιπων κυβερνητών (μελών ΔΣ)” εξηγούν.

     

    Ολόκληρη η επιστολή

    Στην επιστολή του (δημοσιευέται ολόκληρη στο τέλος του κειμένου στα αγγλικά) προς τους γονείς, την οποία παραθέτει παρακάτω το mononews.gr, ο Πρόεδρος, εκτός από την παραίτησή του, ενημέρωσε την κοινότητα της Σχολής ότι ορίζει τέσσερα νέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο, τα οποία θα συμμετέχουν στην επόμενη συνεδρίαση.

    Παρακάτω παρατίθεται η επιστολή του Προέδρου προς την κοινότητα του St. Catherine’s:

    Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες, δάσκαλοι και προσωπικό

    “Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης στο βρετανικό σχολείο St. Catherine’s, η νούμερο ένα προτεραιότητά μου ήταν να διαφυλάξω τα εξαιρετικά ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά της Σχολής και  τις αξίες και τις αρχές της, τις οποίες είμαστε εδώ για να προστατεύουμε και να αφήσουμε πίσω μας μία συνεπή κληρονομιά αριστείας.

    Όλα αυτά τα χρόνια από τη θέση του Προέδρου, πάντα επιθυμούσα μια ανοιχτή και διάφανη σχέση με τους μαθητές, το προσωπικό και τους γονείς.

    Γι’ αυτό το σκοπό σας γράφω σήμερα για να σας ενημερώσω για την αμετάκλητη απόφασή μου να παραιτηθώ από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

    Επίσης, αν και η μεταβατική περίοδος που ορίζει το Διοικητικό Σώμα να αποτελείται από τουλάχιστον τρεις και όχι περισσότερους από 15 , λήγει σε έξι μήνες, σύμφωνα με το Ειδικό Ψήφισμα, όπως αυτό ορίστηκε με ψηφοφορία στις 3 Οκτωβρίου 2022, είμαι βέβαιος ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε ένα πλήρως λειτουργικό Διοικητικό Συμβούλιο από 15 πρόσωπα.

    Για τον σκοπό αυτό, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τα ακόλουθα τέσσερα νέα μέλη που διορίστηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο και με αυτήν την ιδιότητα θα συμμετέχουν στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου.

    Γιώργος Δριμιώτης: Γονέας μαθητή, ο Γιώργος έχει μεγάλη εμπειρία σε ηγετικές και διοικητικές θέσεις στους τομείς του Fintech και του IT. Αυτή την περίοδο εργάζεται ως Managing Director στην Worldline στην Ελλάδα.

    Ανδρέας Γαβριηλίδης (Ελληνοκύπριος): Γονέας μαθητή, ο Ανδρέας είναι senior partner της Egon Zehnder, μιας κορυφαίας πολυεθνικής συμβουλευτικής εταιρείας και ιδρυτής των γραφείων της στην Αθήνα. Στα σχεδόν 30 χρόνια, που εργάζεται στην εταιρεία, συνέβαλε καθοριστικά για την παρουσία της στην Τουρκία και την Κεντρική Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, έχει εμπειρία σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και ηγεσίας σε διοικητικά συμβούλια.

    Χριστίνα Πιστοφίδου (πρώην μαθήτρια στο St. Catherines British School): Η Χριστίνα αποφοίτησε το 2009 και σήμερα είναι ιδρύτρια, ιδιοκτήτρια και creative director της Wengo Mole. Μιας εταιρείας ρούχων υψηλής ποιότητας που ειδικεύεται στα γυναικεία ενδύματα από μετάξι. Έχει εμπειρία σε θέματα επιχειρηματικότητας, ηγεσίας και συμμετοχής σε διοικητικά συμβούλια.

    Daniel Yakovee (Ισραηλινός/Έλληνας): Απόφοιτος του St. Catherine’s, ο Daniel ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο σχολείο το 2007. Σήμερα είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας Fractal Property Development.  Έχει εμπειρία στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, τη διαχείριση έργων και στον τομέα της Μηχανικής.

    Δεσμεύομαι ότι θα συνεργαστώ στενά με τα νέα μέλη του Συμβουλίου, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή  και επιτυχημένη μετάβαση και το πιο σημαντικό να βρούμε έναν ισχυρό και ικανό Πρόεδρο που θα μπορέσει να συνεχίσει την κληρονομία και τις δεσμεύσεις αυτού του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Μέσα σε αυτά τα 13 χρόνια, το St. Catherine’s μετατράπηκε από ένα μικρό σχολείο με αναιμικά οικονομικά και περιορισμένες εγκαταστάσεις, στο αδιαμφισβήτητα κορυφαίο ξενόγλωσσο Ίδρυμα στην Ελλάδα, με μερικούς από τους καλύτερους εκπαιδευτικούς και ολοκαίνουριες εγκαταστάσεις.

    Η στρατηγική εστίαση στην ποιότητα της εκπαίδευσης και την ανάπτυξη των μαθητών ενίσχυσε την οικονομική κατάσταση της Σχολής και επέτρεψε την επέκταση του προγράμματος υποτροφιών και την εξέλιξη του αναπτυξιακού της σχεδίου καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

    Το σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Upper School) έχει σταθερά της καλύτερες επιδόσεις από τα υπόλοιπα σχολεία που παρέχουν ΙΒ (International Baccalaureate) και κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων στην Ευρώπη, βελτιώνοντας τη μέση βαθμολογία του με τη πάροδο του χρόνου, παρά τον αυξανόμενο μαθητικό πληθυσμό και τις δυσλειτουργίες όσον αφορά τις εισαγωγικές εξετάσεις ΙΒ για τους υπάρχοντες μαθητές.

    Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι το St. Catherine’s έχει καλλιεργήσει την πνευματική αναζήτηση και έχει δημιουργήσει ολοκληρωμένους και κοινωνικά υπεύθυνους αποφοίτους, οι οποίοι αποτελούν την απόλυτη απόδειξη της αξίας της Σχολής, κάτι που ενισχύεται και από την μεγάλη και συνεχώς διογκούμενη λίστα αναμονής.

    Εύχομαι σε όλους σας ένα παραγωγικό και ευχάριστο διάλειμμα και ανυπομονώ να μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες για τις εξελίξεις με όλα τα μέλη της κοινότητας σύντομα.

    Ειλικρινά δικός σας

    Σταύρος Τάκη”

     

    Η επιστολή των γονέων

    Όμως οι γονείς έστειλαν την δικιά τους επιστολή την οποια το mononews.gr παραθέτει αυτούσια.

    Αγαπητέ Πρόεδρε,

    Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας,

    Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας τα κριτήρια επιλογής που ελήφθησαν υπόψιν για τον ορισμό των καλύτερων υποψηφίων.

    Οι δύο γονείς που επιλέχθηκαν, έχουν παιδιά στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου και ο ένας δεν θα είναι πλέον γονέας στο τέλος του σχολικού έτους.

    Επομένως, δεν μπορούν να αντιπροσωπεύουν το πλήρες γονεϊκό σώμα.

    Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς η επιστολή του Ιουνίου με την οποία ζητείται η εκπροσώπηση των γονέων στο διοικητικό συμβούλιο εστάλη κυρίως από γονείς του Γυμνασίου.

    Επιπλέον, μπορείτε να επιβεβαιώσετε τον αριθμό των υποψηφιοτήτων που λάβατε συνολικά;

    Είδαμε μερικά πολύ εντυπωσιακά βιογραφικά και ένα καλό υπόβαθρο στην εκπαίδευση που αυτή τη στιγμή λείπει από το σύνολο των τεσσάρων ονομάτων.

    Για λόγους διαφάνειας προς τους γονείς (όπως ισχυρίζεστε στην επιστολή σας), θα μπορούσατε επίσης να αναφερθείτε σε προηγούμενη ή και τρέχουσα σχέση που έχετε με καθένα από τα τέσσερα επιλεγμένα άτομα;

    Έχουμε σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι αυτή δεν ήταν η διαφανής διαδικασία που εσείς και η Σχολή μας οδηγήσατε να πιστέψουμε ότι ήταν.

    Έτσι, εάν δεν δούμε αναλυτικά τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής, θα αμφισβητήσουμε αυτές τις επιλογές μέσω των ανεξάρτητων οργάνων AGBIS και Επιτροπή Φιλανθρωπίας.

    Προς αποφυγή οποιασδήποτε αμφιβολίας, δεν γνωρίζουμε τα επιλεγμένα άτομα και ως εκ τούτου δεν έχουμε προσωπική διαφορά μαζί τους.

    Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε τις δυνατότητές τους και την εμπειρία που θα φέρουν στη Σχολή σε εύθετο χρόνο.

    Η ανησυχία μας ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι η σαφής έλλειψη ακεραιότητας και διαφάνειας, που τώρα πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί και στην επιλογή των υπόλοιπων κυβερνητών.

    Θέλουμε να λειτουργήσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά χωρίς διαφάνεια, τυχόν διορισμοί αναπόφευκτα θα αμαυρωθούν και δεν θα έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας.

    Ευχαριστούμε”

     



    ΣΧΟΛΙΑ