ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οδηγίες και συμβουλές προς όλους τους καταναλωτές δημοσίευσε ο ΕΦΕΤ σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουν όταν αγοράζουν αυγά.
Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ αναφέρει πως όλα τα αυγά (συμπεριλαμβανομένων των χύμα αυγών που πωλούνται στις Λαϊκές Αγορές) θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού.
Αυτός ο διακριτικός αριθμός στα αυγά περιλαμβάνει:
1. Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής:
0 = Βιολογικά
1 = Ελεύθερης βοσκής
2= Αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή
3= Κλωβοστοιχίας
2. Την χώρα προέλευσης, που για την χώρα μας αναγράφεται ως GR
3. Tον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση
4. Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων
Στα καταστήματα, όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα.
Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν, στην εξωτερική όψη της συσκευασίας, τις προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού):
Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
Τον αριθμό αβγών, που περιέχει η συσκευασία.
Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
Άλλα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέχετε
Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας της λήξης και των σωστών ενδείξεων στην συσκευασία τους, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.
Τα αυγά μπορούν να πωλούνται ως «extra» ή «extra φρέσκα» μόνο μέχρι την έβδομη ημέρα από τη συσκευασία τους ή την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία.
Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλής της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.
Συμβουλές
Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
Μην χρησιμοποιείτε αυγά με δυσάρεστη οσμή.
Για τη καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό συμπλήρωμα διατροφής
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιδέες για μοναδικές χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λαχτάρα για αβγά: Φτιάξτε τα ποσέ και αποφύγετε το τηγάνισμα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Η γαλλική Meridiam αγοράζει το 49,9% έναντι 1,9 δισ. ευρώ
- Attica Group: Ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με Orbyt Global και Telenor Maritime
- Παύλος Μαρινάκης: Προχωρούν οι διαδικασίες για την εκκίνηση δυο σημαντικών στεγαστικών προγραμμάτων
- Eυρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες: Ετοιμάζουν εκπτώσεις στα ηλεκτρικά οχήματα – Οι προβλέψεις δείχνουν αύξηση πωλήσεων