ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έκαναν σύσταση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ότι πρέπει να σταματήσουν να πίνουν ακλοόλ, επειδή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα τους.
Η συγκριμένη καθοδήγηση είναι μέρος του παγκόσμιου σχεδίου δράσης για το αλκοόλ 2022-2030 του ΠΟΥ, καθώς αναφέρει ότι πρέπει να αποφεύγεται από «ηλικίες τεκνοποίησης».
Αυτό σύμφωνα με τον Οργανισμό σημαίνει ότι οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 50 ετών καλούνται να μην καταναλώνουν αλκοόλ, κάτι που ξεσήκωσε θύελα αντιδράσεων, καθώς φαίνεται μια γενική καθοδήγηση που δεν λαμβάνει υπόψη τις γυναίκες που δεν μπορούν να έχουν ή δεν θέλουν να κάνουν παιδιά.
Ο Ματ Λάμπερτ, επικεφαλής του Portman Group, του ρυθμιστικού φορέα κοινωνικής ευθύνης για το αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατηγόρησε τον διεθνή οργανισμό λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι του «ξεπέρασαν τα όριά τους».
«Ανησυχούμε εξαιρετικά για τον ΠΟΥ που καλεί τις χώρες να αποτρέψουν τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας από το να πίνουν αλκοόλ στο τελευταίο του σχέδιο δράσης», τόνισε ο Λάμπερτ και πρόσθεσε: «Εκτός από το να είναι σεξιστικό και πατερναλιστικό, και ενδεχομένως να περιορίζει τις ελευθερίες των περισσότερων γυναικών, ξεπερνά κατά πολύ την αρμοδιότητά του και δεν έχει τις ρίζες του στην επιστήμη».
Παρόμοια στάση κράτησε και η βιομηχανία αλκοόλ η οποία χαρακτηρίζει σεξιστική τη συγκεκριμένη σύσταση.
Ο Κόλιν Άνγκους από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δήλωσε στην «Mail» ότι θα εκπλαγεί αν τελικά εγκριθεί το σχέδιο του διεθνούς οργανισμού. Από την πλευρά της, η Χάνα Ορντ, ερευνήτρια του Ινστιτούτου «Adam Smith», χαρακτήρισε την κίνηση «γελοία και σεξιστική».
«Η πρόταση ότι πρέπει να αποτρέψουμε ενεργά ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών από το ποτό, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ισορροπία των κινδύνων της κατανάλωσης αλκοόλ και των περιορισμών στην προσωπική ελευθερία που βλέπουμε σε οποιαδήποτε σχεδόν χώρα στον κόσμο», δήλωσε ο Κόλιν Ανγκους. «Υπάρχουν συγκεκριμένα ηθικά ζητήματα γύρω από το γεγονός ότι, η κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει επιζήμια επίδραση σε κάποιον άλλο εκτός από αυτόν που το καταναλώνει – το αγέννητο παιδί». «Και η υψηλότερη περίοδος κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ είναι οι πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, όταν πολλές γυναίκες μπορεί να μην γνωρίζουν ακόμη ότι είναι έγκυες».
Η Χάνα Όρντ ερευνήτρια στo ινστούτο Adam Smith, είπε ότι αυτή η πολιτική «θα μας γυρίσει πίσω στο παρελθόν», ενώ τόνισε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει επιπτώσεις και στους άντρες: «Ο περιορισμός των δικαιωμάτων των γυναικών να καταναλώνουν αλκοόλ με το επιχείρημα ότι μπορεί σε κάποια φάση της ζωής τους να κάνουν παιδιά είναι γελοίο, σεξιστικό και αδύνατο να εφαρμοστεί στην πράξη – και αγνοεί τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην ανδρική γονιμότητα».
Μία μελέτη του Πανεπιστημίου Central South στην Κίνα, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology το 2019, ισχυρίστηκε ότι οι πατέρες που έπιναν αλκοόλ τους τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη του μωρού τους, είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο παιδί με καρδιακές παθήσεις.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αλκόολ από άντρες, αυξάνει τον κίνδυνο ανωμαλιών σπέρματος, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γενετικές ανωμαλίες.
Στις δυτικές χώρες, εκτιμάται ότι περίπου το 30% των γυναικών καταναλώνουν αλκοόλ πριν ή κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Διαβάστε ακόμα:
Κώστας Πάντος για βίντεο του συνεδρίου για τη γονιμότητα: Σκληρό αλλά έλεγε τη ωμή αλήθεια
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Intracom Defense: Νέος πρόεδρος ο Μιχάλης Τσαμάζ
- Optima Bank για AVAX: Μαζικές αναβαθμίσεις κερδών από τις κατασκευές αυξάνουν την τιμή στόχο στα €3,03
- Νικήτας Κακλαμάνης: Με ευρεία πλειοψηφία νέος πρόεδρος της Βουλής – «Είναι μεγάλη η χαρά, η τιμή και η ευθύνη»
- «Rebrain Greece»: Στο Λονδίνο στις 29/3 η νέα εκδήλωση – Πρόσκληση συμμετοχής στις επιχειρήσεις