Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Πολ Γουότσον: Κρατούμενος στη Γροιλανδία παραμένει ο «Ρομπέν των φαλαινών» παρά την επιθυμία της Ιαπωνίας να τον δικάσει

Ο ακτιβιστής κατά της φαλαινοθηρίας Πολ Γουότσον θα παραμείνει υπό κράτηση στη Γροιλανδία, όπου κρατείται από τον Ιούλιο, για να αποφασίσει η Δανία αν θα τον εκδώσει στην Ιαπωνία, αποφάνθηκε σήμερα τοπικό δικαστήριο αυτής της αυτόνομης δανικής περιφέρειας.

Ο Καναδοαμερικανός Γουότσον, 73 ετών, ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Sea Shepherd» (Ποιμένας των Θαλασσών) και του ιδρύματος για την προστασία των ωκεανών που φέρει το όνομά του (Captain Paul Watson Foundation), συνελήφθη από την αστυνομία όταν το πλοίο του έδεσε στο λιμάνι του Νουούκ στις 21 Ιουλίου.

Ο Γουότσον θα παραμείνει κρατούμενος μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, ανέφερε η γροιλανδική αστυνομία σε δήλωσή της, προσθέτοντας ότι ο καναδοαμερικανός ακτιβιστής θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Η Ιαπωνία εξέδωσε διεθνές ένταλμα για τη σύλληψή του πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, θέλοντας να τον δικάσει με κατηγορίες ότι εμβόλισε ένα ιαπωνικό φαλαινοθηρικό το 2010 στο Νότιο Παγωμένο Ωκεανό εμποδίζοντας τη δραστηριότητά του και προκαλώντας τραυματισμό, καθώς και ζημιά σε περιουσία.

Στις 21 Ιουλίου ο Γουότσον συνελήφθη στη Γροιλανδία, όπου είχε καταπλεύσει για ανεφοδιασμό.

Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, αφού το διεθνές ένταλμα εναντίον του εκκρεμεί από το 2012 και έχει εκδοθεί μετά από αίτημα της ιαπωνικής δικαιοσύνης.

Σημειώνεται πως η Ιαπωνία αποχώρησε το 2019 από τη συμφωνία για τον περιορισμό της φαλαινοθηρίας.

Διαβάστε επίσης: 

Συγκινεί η σύντροφος του 26χρονου Ιωνά Καρούση που σκοτώθηκε στο Τελ Αβίβ

Δανία-Ισραήλ: Τρεις συλλήψεις σε σχέση με τις δύο εκρήξεις κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ

Γιώργος Γεραπετρίτης: Συνδρομή στους Έλληνες που θέλουν να αναχωρήσουν από τον Λίβανο