• Κοινωνία

    Πλησιάζουν τα ευρωπαϊκά πράσινα πιστοποιητικά – Έτοιμη για τις πρώτες δοκιμές η Ελλάδα, ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού


    Ένα βήμα ποιο κοντά στην ελευθερία των ταξιδιών στην Ευρώπη έρχεται μετά την ανακοίνωση τη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επίσπευση των διαδικασιών για την έναρξη των πανευρωπαϊκών «ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών»

    «Χαίρομαι που ανακοινώνω ότι οι εργασίες για να τεθεί σε λειτουργία το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό τον Ιούνιο, βρίσκονται σε καλό δρόμο. Θέλουμε οι Ευρωπαίοι να απολαύσουν ένα ασφαλές και χαλαρό καλοκαίρι», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου στο Πόρτο.

    Η ανακοίνωση έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες των κρατών, οι οποίες αναμένουν να ανοίξουν επίσημα τα σύνορά τους το επόμενο διάστημα στους ξένους τουρίστες. Στην Ελλάδα το επίσημο άνοιγμα της τουριστική σεζόν είναι προγραμματισμένο για τις 14 Μαΐου, ενώ θα συνοδευτεί με μια σειρά από νέες «ανάσες ελευθερίας», όπως η κατάργηση των SMS, το άνοιγμα των μουσείων, η δυνατότητα για υπερτοπικές μετακινήσεις.

    Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα επιτρέπει την είσοδο στην ΕΕ για τουριστικά ταξίδια χωρίς να υπόκεινται σε περιορισμούς και καραντίνες, σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως και σε όσους έχουν αρνητικά τεστ ή έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τον ιό, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως κάποιος που δεν το διαθέτει δεν θα μπορεί να ταξιδέψει. Η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα συμμετάσχουν στις δοκιμές, που αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, μαζί με τις Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Βουλγαρία, Εσθονία και Λουξεμβούργο. Η Κύπρος ανήκει στο δεύτερο γκρουπ που θα προχωρήσει σε δοκιμές λίγο αργότερα.

    Η Ελλάδα αναμένεται να τραβήξει το ενδιαφέρων των ξένων τουριστών. Άλλωστε ήδη τα μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα Covid-free, ενώ ενδιαφέρον φαίνεται πως υπάρχει και από διάφορα στοιχεία των ερευνών. Ωστόσο, αυτό προς το παρόν δεν έχει μεταφραστεί σε κρατήσεις, καθώς το τοπίο παραμένει θολό γύρω από το πως θα λειτουργήσουν τα πράγματα.

    Από την πλευρά του οι φορείς του τουρισμού στην Ελλάδα εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, αναμένοντας να υπάρχει σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρσι, αλλά γνωρίζοντας πως είναι μάλλον αδύνατον τα έσοδα να φτάσουν σε αυτά του 2019, έχοντας ήδη χαθεί ένα μεγάλο μέρος του χρόνου.

    Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί τόσο από την πορεία της πανδημίας, τους εμβολιασμούς σε Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες όσο και από τις πολιτικές που θα εφαρμόσει  κάθε χώρα για τα ταξίδια.

    Για τον λόγο αυτό, η αναμενόμενη απόφαση τη Βρετανίας να βάλει προς το παρόν την Ελλάδα στην «πορτοκαλί ζώνη» προκάλεσε μια μικρή αναστάτωση, ωστόσο η αγορά ευελπιστεί πως καθώς οι εμβολιασμοί συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, η κατάσταση θα μπορούσε σύντομα να βελτιωθεί. Ήδη, μέχρι και το Σάββατο, 2.450.362 ενήλικοι είχαν εμβολιαστεί στην Ελλάδα ενώ από αυτούς οι 1.197.327 είχαν ολοκληρώσει και τη δεύτερη δόση. Μέχρι τις 14 Μαΐου αναμένεται πως η Ελλάδα θα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 4 εκατ. εμβολιασμούς πρώτης και δεύτερη δόσης.

    Πάντως, οι άνθρωποι του τουρισμού παραδέχονται πως φετινές κρατήσεις για τα ταξίδια των πολιτών στην Ευρώπη θα είναι σε μεγάλο βαθμό μια απόφαση τη τελευταίας στιγμής. Γι’ αυτό το λόγο και αρκετά από τα ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν αργότερα μέσα στη σεζόν.

    Διαβάστε επίσης:

    Γρ. Τάσιος στο mononews: «Δεν υπάρχουν κρατήσεις, δεν υπάρχουν προκαταβολές»

    Χάρης Θεοχάρης: Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο έτοιμους τουριστικούς προορισμούς, με καθαρό μήνυμα και σχέδιο

    Βρετανία: Από τον Ιούνιο διακοπές χωρίς καραντίνα στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ