• Κοινωνία

    Πυροσβεστική: 47 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

    Ένας πυροσβέστης μπροστά από ένα πυροσβεστικό όχημα με τον αριθμό κλήσης 199


    Σε 47 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων, σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι 32 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 15.

    Μάλιστα, όπως επισημαίνουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, οι 11 από αυτές ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες και χρειάστηκε η συνδρομή εναερίων μέσων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα προτού απειλήσουν οικισμούς και μεγάλες δασικές εκτάσεις.

    Σε εξέλιξη είναι οι πυρκαγιές σε Κιλκίς και Σουφλί, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις, σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας, αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες στην φωτιά που ξέσπασε στην ‘Ανω ‘Ακρια Ηρακλείου. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, χωρίς ενεργό μέτωπο είναι οι πυρκαγιές σε Τζιά, Κέρκυρα και Ιωάννινα, ενώ η πυρκαγιά σε 3 διαφορετικές εστίες στην περιοχή Οχθιά Αιτωλοακαρνανίας έχει οριοθετηθεί.

    Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας:

    – Πυρκαγιά ξέσπασε στις 08:36,στην περιοχή ‘Ανω Βυρσίνη του δήμου Αρριανών στην Ροδόπη σε χαμηλή βλάστηση. Η φωτιά ελέγχθηκε σε 40 λεπτά κι επιχείρησαν 12 πυροσβέστες, 5 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

    – Φωτιά εκδηλώθηκε στις 09:52 στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στο Ηράκλειο Κρήτης σε χαμηλή βλάστηση. Η πυρκαγιά ελέγχθηκε σε μία ώρα και για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 50 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 17 οχήματα και 2 ελικόπτερα. Συνέδραμαν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Σημειώνεται ότι στις 10:20 εκδόθηκε μήνυμα 112 για απομάκρυνση από Προφήτη Ηλία προς Ηράκλειο.

    – Πυρκαγιά ξέσπασε στις 10:42 στην περιοχή Θράψανο Ηρακλείου σε χαμηλή βλάστηση. Η φωτιά ελέγχθηκε σε 40 λεπτά και στο σημείο επιχείρησαν 35 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 10 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

    – Φωτιά εκδηλώθηκε στις 11:57 στην Τζιά (περιοχή Παραλία Λυγιάς) σε χαμηλή βλάστηση. Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας, η πυρκαγιά ήταν χωρίς ενεργό μέτωπο σε 1,5 ώρα και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 10 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 1 όχημα, 1 αεροσκάφος και 2 ελικόπτερα. Παράλληλα εκδόθηκε μήνυμα 112 για απομάκρυνση από Λυγιά προς Ποίσσες.

    – Πυρκαγιά ξέσπασε στις 12:13 στην περιοχή Κόμμα Λαμίας σε χαμηλή βλάστηση. Η φωτιά ελέγχθηκε σε 40 λεπτά και στο σημείο επιχείρησαν 22 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 6 οχήματα και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρείχαν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

    – Φωτιά εκδηλώθηκε στις 14:09 στην Κέρκυρα σε δασική έκταση στην περιοχή Κουλούρα. Η πυρκαγιά δεν είχε ενεργό μέτωπο σε μία ώρα και για την πλήρη κατάσβεσή της επιχειρούν 21 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 5 οχήματα και 5 αεροσκάφη. Συνδράμουν επίσης υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

    – Πυρκαγιά ξέσπασε στις 14:13 σε δασική έκταση στην περιοχή Κυριακή Σουφλίου στον Έβρο. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και συγκεκριμένα 86 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 27 οχήματα 5 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Συνδράμουν επίσης υδροφόρες ΟΤΑ καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του ΓΕΕΘΑ.

    – Φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 14.39 σε δασική έκταση στην περιοχή Σερζιάνα στα Ιωάννινα. Η πυρκαγιά ήταν χωρίς ενεργό μέτωπο σε 45 λεπτά και για την πλήρη κατάσβεσή της επιχειρούν 42 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 13 οχήματα και 5 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

    – Πυρκαγιά σε 3 διαφορετικές εστίες ξέσπασε γύρω στις 15.41 στην περιοχή Οχθιά στην Αιτωλοακαρνανία (περιοχή Οχθιά). Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση και οριοθετήθηκε σε δύο ώρες. Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες, 1 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 11 οχήματα 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

    – Πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 15.52 σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Καλλιρόη στο Κιλκίς. Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας, η φωτιά είναι σε εξέλιξη χωρίς να κινδυνεύει κάποιος οικισμός. Στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 15 οχήματα, 3 αεροσκάφη, και 1 ελικόπτερο. Συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

    – Φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 16:37, σε αγροτοδασική έκταση στην ‘Ανω ‘Ακρια Ηρακλείου Κρήτης. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 45 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 14 οχήματα και 3 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Σημειώνεται ότι στις 17:17, εκδόθηκε μήνυμα 112 για ετοιμότητα στην περιοχή ‘Ανω ‘Ακρια και στις 17:27, εκδόθηκε εκ νέου 112 για απομάκρυνση από τις περιοχές ‘Ανω ‘Ακρια, Κάτω ‘Ακρια, Μόρια και Ατσιπάδες Ηρακλείου προς Ασήμι.

    Σημειώνεται ότι τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

    Τέλος, η πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

    Διαβάστε επίσης:

    Σεισμός: 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Μήλου

    Άσαντ για πρόσκληση Ερντογάν: Βλέπουμε θετικά κάθε προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων

    Στην Κύθνο με το MG ZS



    ΣΧΟΛΙΑ