Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Φωτιά στην Αττική: Στο «κόκκινο» η ποιότητα του αέρα – Ποιες περιοχές πλήττονται περισσότερο

Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς κοντά στο χωριό Αγία Παρασκευή

( ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ)

Σε μια πρώτη αποτίμηση της ποιότητας του αέρα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα Αττικής το μεσημέρι της 11ης Αυγούστου 2024 προέβη το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με τις σχετικές μετρήσεις να ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια για την υγεία.

Ειδικότερα, οι συγκεντρώσεις βλαβερών αιωρούμενων σωματιδίων έφτασαν μέχρι και τα 70 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε ορισμένες από τις παραπάνω περιοχές, ενώ στη Γλυφάδα ξεπέρασαν τα 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σε ανάρτησή του το Αστεροσκοπείο αναφέρει χαρακτηριστικά:

Σε συνέχεια της ολονύκτιας παρακολούθησης και ενημερώσεων του  για τις επικρατούσες συνθήκες και την ταχύτατη εξάπλωσης της πυρκαγιάς προς τα νότια υπό την επικράτηση ισχυρών βορείων ανέμων, η οποία από τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου προσέγγισε τις περιοχές Νέας και Παλαιάς Πεντέλης, η εικόνα των μέσων ωριαίων επιπέδων των αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5, στην ατμόσφαιρα της Αττικής, μέχρι στιγμής, έχει ως ακολούθως:

Από την εκδήλωση της πυρκαγιάς δημιουργήθηκε καπνός ο οποίος στα αρχικά στάδια ανήλθε σε υψηλότερα ατμοσφαιρικά στρώματα, με αυξημένα επίπεδα να καταγράφονται στην περιοχή της Βουλιαγμένης και της Γλυφάδας και τιμές που κυμάνθηκαν μεταξύ 30 και 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Από τις 3.00 μετά τα μεσάνυχτα σημειώνεται σταδιακή επιβάρυνση των επιπέδων και σε άλλες θέσεις μέτρησης στο ανατολικό τμήμα του Λεκανοπεδίου (Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Βύρωνας, Ηλιούπολη) και στον Νότιο Τομέα Αθηνών, με ιδιαίτερα ψηλές τιμές να σημειώνονται στην περιοχή της Γλυφάδας, που συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες.

Συγκεκριμένα, οι συγκεντρώσεις έφτασαν μέχρι και τα 70 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε ορισμένες από τις παραπάνω περιοχές, ενώ στη Γλυφάδα ξεπέρασαν τα 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι τιμές υποβάθρου κατά τη διάρκεια τη νύχτας, στις υπόλοιπες θέσεις μέτρησης του Λεκανοπεδίου κυμαίνονται γενικά κάτω από τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη των συγκεντρώσεων, ενώ οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται σε συνεχή βάση για την κατάσταση, παρακολουθώντας τη διαδικτυακή πλατφόρμα https://air-quality.gr/

Διαβάστε επίσης: 

Φωτιά στην Αττική: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Διόνυσο, Πεντέλη

Φωτιά στην Αττική: Εκκενώνεται προληπτικά το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Αττικής λόγω των πυρκαγιών