• Κοινωνία

    Πυρκαγιές σε όλη τη χώρα – Σε Ηλεία, Αχαΐα τα μεγαλύτερα προβλήματα, καλύτερη η κατάσταση στο Κρανίδι (upd)

    • NewsRoom
    Πυροσβεστικό όχημα σε πυρκαγια


    Σε εξέλιξη βρίσκονται δεκάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα, τα οποία ενδυναμώνονται από τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες.

    Τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή την ώρα εντοπίζονται στην Αχαΐα και την Ηλεία, ενώ καλύτερα είναι πλέον η κατάσταση στην Αργολίδα. Σε εξέλιξη είναι επίσης και πυρκαγιές σε  Αρκαδία, Φθιώτιδα, Βοιωτία,  Μεσσηνία, Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα και Κεφαλονιά.

    Συνολικά το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 64 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 46 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 18 πύρινα μέτωπα. Σε αρκετές περιπτώσεις, η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνά τα 95 χιλιόμετρα την ώρα

    Στην Ηλεία ένας άνδρας έχασε τη ζωή του, στο χωριό Μυρτιά, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, με τον θάνατό του πάντως να μη συνδέεται άμεσα με την πυρκαγιά.  Ένας τραυματίας υπάρχει και στο Αλποχώρι.

    Η συγκεκριμένη φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Φραγκοπήδημα, και κινήθηκε αρχικά προς τα χωριά Χανάκια, Αλποχώρι και Μυρτιά, παίρνοντας μεγάλες διαστάσεις. Ήδη έχει δοθεί εντολή εκκένωσης στα χωριά Χανάκια, Αλποχώρι, Μυρτιά, Σκουροχώρι, Βάλμη και Μασουρέικα, Σκαφιδιά και Άγιος Ηλίας.

    Κλειστή είναι η εθνική οδός Πύργου – Πατρών από Χανάκια έως και Δουνέικα.

    Στην Αχαΐα μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Μαστραντώνη, του δήμου Ερυμάνθου.

    Στην περιοχή δόθηκε εντολή εκκένωσης των χωριών Αγία Βαρβάρα και Ράχη με τους κατοίκους να μετακινούνται προς Κάλφα και Σκούρα αντίστοιχα. Επίσης, το 112 ήχησε για τρίτη φορά ζητώντας από τους κατοίκους να μετακινηθούν από τις περιοχές Σκούρα και Καρδάση προς τον Κάλφα. Λίγο μετά τις 15.00 ήχησε εκ νέου το 112 και καλούσε όσους βρίσκονται στην περιοχή της Ράχης Αχαΐας να απομακρυνθούν προς τη Σκούρα.

    Στην Αργολίδα, νέα μεγάλη φωτιά ξέσπασε στις 16:00 στο Κρανίδι, κοντά σε σπίτια.

    Από την Πολιτική Προστασία στάλθηκε μήνυμα εκκένωσης της περιοχής προς το Πόρτο Χέλι και την Ερμιόνη.  Επίσης εντολή εκκένωσης δόθηκε και για όσους βρίσκονται στην περιοχή Πετροθάλασσα Αργολίδας, με κατεύθυνση προς Ερμιόνη.

    Η κατάσταση είναι πλέον καλύτερη, καθώς αργά το απόγευμα είχαν απομείνει μερικές διάσπαρτες εστίες, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν για να τις σβήσουν.

    Σχετικά με την πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, ξεκίνησε κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και αυτή την ωρα η εικόνα είναι αρκετά καλύτερη, καθώς οι άνεμοι έχουν κοπάσει.Οι φλόγες νωρίτερα, πάντως, πέρασαν από το χωριό Χορέμι και έκαψαν 6-7 σπίτια.

    Έχουν εκκενωθεί χωριά της Μεγαλόπολης όπως Απιδίτσα και Χρούσο Αρκαδίας.

    Δασική πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής (21/6) στην περιοχή Αμφιθέα της Λάρισας. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις με τουλάχιστον 12 οχήματα, ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι. Επίσης, ενεργοποιήθηκε το 112, καλώντας τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα.

    Πυρκαγιά ξέσπασε στις 15:05 σε αγροτοδασική έκταση στη Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 7 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση γύρω στις 15:05 στο Νεοχώρι Μεσσηνίας. Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 6 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

    Στη Θήβα τα δύο μέτωπα φωτιάς που ξέσπασαν νωρίτερα περιορίστηκαν και οι πυροσβέστες προσπαθούν να τα ελέγξουν.  Στον Άγιο Σπυρίδωνα Βοιωτίας πρόλαβαν τα χειρότερα σταματώντας τις φλόγες σε αγροτική περιοχή.

    Στο Γουλέμι της Φθιώτιδας παρά τους ισχυρούς ανέμους, οι πυροσβεστικές δυνάμεις από εδάφους και αέρος προσπαθούν να κόψουν την πορεία στης φωτιάς προς τη θαμνώδη έκταση ενώ αγρότες της περιοχής με αγροτικά μηχανήματα κάνουν ζώνες μέσα στα χωράφια.

    Στην περιοχή της Παναγίας Πούντα στο Δήμο Κύμης- Αλιβερίου στην Εύβοια ένα σκαπτικό μηχάνημα κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί έπεσε σε γκρεμό και πήρε φωτιά. Ο χειριστής του είναι καλά στη υγεία του και έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου για τις πρώτες βοήθειες. Η φωτιά όμως επεκτάθηκε πολύ γρήγορα σε δύσβατη περιοχή και πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να την περιορίσουν με την βοήθεια και ενός ελικοπτέρου που βρίσκονταν στη Θήβα και συνέχισε για τη φωτιά στην Εύβοια.

    Η πυρκαγιά  νωρίτερα στο Μαύρο Λιθάρι Αττικής ελέγχθηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε δύο ώρες από την εκδήλωσή της, ενώ έχει ελεγχθεί και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Δροσοπηγή Κορινθίας.

    Μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται επίσης στην Κεφαλλονιά, στο Αγρίνιο, στη Λιβαδειά, στο Μελιγαλά Μεσσηνίας, αλλά και σε άλλες περιοχές.

    Νωρίτερα, βλάβη εμφάνισε για μερικές ώρες το σύστημα 112, ωστόσο, λίγο μετά τις 18:30 επανήλθε.



    ΣΧΟΛΙΑ