• Κοινωνία

    Πυρκαγιές: Μάχη με τις φλόγες στις αυλές των σπιτιών στο Κίτσι – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί – Επικίνδυνες πυρκαγιές σε Κρανίδι και Αλμυρό Βόλου

    • NewsRoom


    Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να καίει η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Βάρης-Κορωπίου, με τις φλόγες να έχουν περάσει μέσα από αυλές σπιτιών στο Κίτσι. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη παραμένει η μεγάλη φωτιά στο Κρανίδι Αργολίδας, ενώ νέα φωτιά που απειλεί σπίτια ξέσπασε στην περιοχή του Γαυριανή Αλμυρού στη Μαγνησία.

    Η φωτιά στο Κορωπί ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση επί της Λεωφόρου Βάρης- Κορωπίου, πλησίον της Σχολής Ευελπίδων, ενώ επεκτάθηκε ταχύτατα στην ευρύτερη περιοχή με τη βοήθεια πολύ ισχυρών ανέμων που οι ριπές τους έφτασαν τα 8 Μποφόρ. Στην περιοχή εκδόθηκε αρχικά προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 και στη συνέχεια ακόμη δύο μηνύματα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές Λαμπρικά και Κίτσι Κορωπίου.

    Οι καιρικές συνθήκες στην Ανατολική Αττική παραμένουν δυσμενείς για την πυροσβεστική, καθώς πνέει ένας βορειοανατολικός άνεμος ο οποίος στη βασική του ένταση φτάνει τα 7 μποφόρ. Οι ριπές όμως φθάνουν και τα 8 μποφόρ στιγμιαία και 75 χιλιόμετρα ανά ώρα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τις επόμενες ώρες και κυρίως το βράδυ, θα υπάρξει μια μικρή εξασθένηση στα 4-5 μποφόρ και στροφή των ανέμων σε βοριοδυτικούς. Όμως από αύριο το πρωί θα υπάρχει σημαντική ενίσχυση, με τις επόμενες ημέρες να είναι κρίσιμες.

    Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν ενισχύονται διαρκώς, ενώ όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 28 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

    Στόχος της πυροσβεστικής είναι να σταματήσει την πορεία της φωτιάς προς τις κατοικημένες περιοχές, με το μέτωπο να έχει ανοίξει, λόγω των ισχυρών ανέμων, προς διάφορες κατευθύνσεις, κινούμενο προς Λαμπρικά και Κίτσι. Οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν συνεχώς νέες εστίες, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, που σημείωσε ότι από τον αέρα, μεταφέρονται καύτρες από τις εστίες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καινούριες εστίες φωτιάς.

    Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση κάνει λόγο ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν», είπε ο κ. Κωνσταντέλλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη συνέχεια τόνισε: «Η πυρκαγιά μαίνεται και έχει δοθεί εντολή εκκένωσης σε Λαμπρικά και Κίτσι με κατεύθυνση προς το νότο. Η βλάστηση που καίγεται είναι χαμηλή, όμως η φωτιά βρίσκεται σε σημείο όπου υπάρχουν κατοικίες και επιχειρήσεις, έστω και αραιοκατοικημένα. Όλος ο μηχανισμός του δήμου μας βρίσκεται στο πόδι και επιχειρεί. Έχουν συνδράμει στο Κορωπί και με τις δικές τους δυνάμεις όλοι οι γύρω δήμοι».

    Ήδη στην περιοχή υπάρχουν αναφορές για καμένες επιχειρήσεις και σπίτια, με τις φλόγες να έχουν μπει σε αυλές στο Κίτσι.

    «Με τη συνδρομή δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας όπου χρειαστεί πραγματοποιείται απομάκρυνση των κατοίκων γιατί προέχει η ασφάλειά τους. Οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύονται διαρκώς», σημείωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου λόγω της εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή του Κορωπίου, προχώρησε η Αστυνομία.

    Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

    – Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από την λεωφόρο Ποσειδώνος

    – Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από το ύψος της οδού Καλύμνου

    – Στη συμβολή των οδών ‘Ανδρου και Ασημάκη Παλαιστού

    -Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από το ύψος της Αγίας Μαρίνας προς την οδό Θερμοπυλών

    -Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου και Ηρακλειδών

    -Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από την λεωφόρο Αγίας Μαρίνας

    -Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από την λεωφόρο Αναργυρούντος

    -Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από το ύψος της οδού Τσαγκαράκη στο ρεύμα προς Κορωπί

    -Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου στη συμβολή της με την λεωφόρο Κορωπίου-αεροδρόμιου στο ρεύμα προς την παραλία.

    Παράλληλα κλειστή είναι η έξοδος της Αττικής Οδού προς Κορωπί, Αγία Μαρίνα και Βάρη.

    Κρανίδι

    Παράλληλα ο κ. Βαθρακογιάννης αναφέρθηκε και στη φωτιά στο Κρανίδι Αργολίδας, στην οποία όπως είπε, επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Νωρίτερα, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 προκειμένου να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από την περιοχή της Δάρδιζας Ερμιονίδας προς Θερμησία και Πετροθάλασσα Ερμιόνης. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών ».

    «Η φωτιά ξεκίνησε από ψηλά και έφθασε στην περιοχή της Δάρδιζας, όπου βγήκε στην θάλασσα, ενώ δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε αν έχει προκαλέσει ζημιές», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Ιωάννης Γεωργόπουλος. Παράλληλα, ο δήμαρχος είπε ότι «στην περιοχή υπάρχουν εξοχικές κατοικίες, ενώ επιχειρούν αρκετές πυροσβεστικές δυνάμεις».

    Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

    Μαγνησία

    Μια τρίτη φωτιά που απασχολεί έντονα την Πολιτική Προστασία σημειώθηκε στην περιοχή του Αλμυρού Βόλου.

    Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Γαβριανή, ενώ εστάλη  μήνυμα μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στην Γαβριανή Αλμυρού Βόλου προκειμένου να απομακρυνθούν προς Αλμυρό.

    Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Γαβριανή απομακρυνθείτε προς Αλμυρό μέσω Εθνικής οδού. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

    Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 50 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 19 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.

    Μια πυρκαγιά ανά 10 λεπτά

    Όπως ανέφερε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, το τελευταίο διάστημα σημειώνονται διαρκώς νέες ενάρξεις πυρκαγιών. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά «τις τελευταίες ώρες έχουμε διαρκώς νέες ενάρξεις. Σχεδόν κάθε δέκα λεπτά ξεσπάει και μία νέα πυρκαγιά. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα σε πρώτο στάδιο» και προσέθεσε ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη ημέρα σήμερα με πολλές ενάρξεις πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της επικράτειας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής, πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις έχουν εκδηλωθεί, μεταξύ άλλων, στις περιοχές, Αγιά Λάρισας, Βόλβη Θεσσαλονίκης, Ερμιονίδα Αργολίδος, ‘Αγιος Γεώργιος Πρέβεζας, και Μόρια Λέσβου

    Ειδικότερα:

    -Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Αετόλοφος, στην Αγιά Λάρισας επιχειρούν 34 πυροσβέστες, 15 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή από υδροφόρες Ο.Τ.Α.

    – Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Προφήτης, στη Βόλβη Θεσσαλονίκης επιχειρούν 40 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 2ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. και 11 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

    -Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Ηλιόκαστρο, στην Ερμιονίδα Αργολίδας επιχειρούν 73 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 6ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε., 23 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

    – Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή ‘Αγιος Γεώργιος, του Δήμου Ζηρού Πρέβεζας επιχειρούν 28 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 5ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε., 7 οχήματα και 2 αεροσκάφη. Συνδρομή από υδροφόρες Ο.Τ.Α.

    – Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Μόρια της νήσου Λέσβου επιχειρούν 21 πυροσβέστες, 7 οχήματα, 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες.

    Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

    Διαβάστε επίσης

    Πυροσβεστική: 300 πυρκαγιές τις τελευταίες ώρες-Μεγάλο το πρόβλημα σε Αττική και Αργολίδα

    Πυρκαγιά στον Αλμυρό Μαγνησίας – Μήνυμα 112 στην περιοχή Γαβριανή

    Πυρκαγιά στη Βάρης-Κορωπίου: Εκκενώθηκαν τρία ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

     



    ΣΧΟΛΙΑ