• Κοινωνία

    Πυρκαγιά στη ΒΑ Αττική: Βελτιωμένη η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στα Καλύβια Θορικού(upd)

    • NewsRoom
    Πυροσβέστης επιχειρεί στην φωτιά της ΒΑ Αττικής

    Πυροσβέστης επιχειρεί στην φωτιά της ΒΑ Αττικής


    Συνεχίζεται η μάχη με τις πυρκαγιές που κατακαίνε τη Β.Α. Αττική, σήμερα, Τρίτη 13 Αυγούστου για 3η συνεχόμενη ημέρα. Η κατάσταση είναι βελτιωμένη και δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις καλούνται να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις.

    Η αποτίμηση της καταστροφής είναι μεγάλη, καθώς υπολογίζεται ότι κάηκαν 100.000 στρέμματα και καταστράφηκαν περισσότερα από 100 σπίτια. Οι εξελίξεις τις τελευταίες τρεις ημέρες είναι ραγδαίες. Τα ξημερώματα εντοπίστηκε η απανθρακωμένη σορός γυναίκας σε επιχείρηση στο Πάτημα Χαλανδρίου. Η 65χρονη γυναίκα δεν κατάφερε να βγει από το κτίριο της επιχείρησης το οποίο κάηκε κατά το πέρασμα της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

    Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας νωρίτερα το πρωί της Τρίτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι  45 περιοχές εκκενώθηκαν και διασώθηκαν στη βορειοανατολική Αττική, ενώ «δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο 40 ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς»

    Αναφορικά με την κατάσταση στις κατά τόπους περιοχές, η φωτιά στη Νέα Μάκρη -όπου εστάλη μήνυμα του 112- αντιμετωπίστηκε, ενώ η φωτιά που ξέσπασε στα Καλύβια Θορικού τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

    Παράλληλα, η περιοχή της Αττικής όπως και της Εύβοιας, σήμερα βρίσκονται στο επίπεδο 4 σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς.

    Ν. Χαρδαλιάς: Συγκροτούνται άμεσα Επιτροπές Κρατικής Αρωγής για την αποζημίωση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την μεγάλη πυρκαγιά

    Συγκροτούνται Επιτροπές Κρατικής Αρωγής, με σκοπό την αποζημίωση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την μεγάλη πυρκαγιά στην Βορειοανατολική Αττική εντός της ημέρας στην Περιφέρεια Αττικής κατ’ Εντολή του περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά.

    Η Περιφέρεια Αττικής, σε στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προχωρά στην ενεργοποίηση των διαδικασιών που αφορούν την εφαρμογή της κρατικής αρωγής, όπως αυτή ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Οι αιτήσεις καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών των πληγεισών επιχειρήσεων θα παραλαμβάνονται άμεσα από την Περιφέρεια και θα υπογράφονται απευθείας από τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, χωρίς να απαιτείται η περαιτέρω έγκριση από τον περιφερειάρχη, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

    Εντός της ημέρας θα παραληφθούν από την Περιφέρεια Αττικής οι αιτήσεις που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες από τις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να ακολουθήσει η διεξαγωγή αυτοψιών. Οι αυτοψίες θα επιτρέψουν την ταχεία καταγραφή των ζημιών και την γρήγορη καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων στους πληγέντες.

    Στις 15:00 το μεσημέρι, θα λάβει χώρα ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των φορέων της Περιφέρειας Αττικής, όπου θα εξεταστούν μέτρα για την επιτάχυνση όλων αυτών των διαδικασιών.

    Ο κ. Χαρδαλιάς, δήλωσε σχετικά:

    «Στις δύσκολες αυτές στιγμές, προτεραιότητά μας είναι να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Δεσμευόμαστε να κινηθούμε με την ταχύτητα που απαιτείται, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι πληγέντες θα λάβουν πολύ σύντομα τη στήριξη που δικαιούνται. Η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία, θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την ταχεία αποκατάσταση των ζημιών και την επαναφορά της κανονικότητας».

    Σημειώνεται ότι στις 7 π.μ., ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη απολογιστικού χαρακτήρα με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να υπάρξει συνεκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί επιχειρησιακά στα μέτωπα των πυρκαγιών και άμεσος συντονισμός για τις κινήσεις των επόμενων ημερών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι επιτελείς και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Μικρές αναζωπυρώσεις

    Σύμφωνα με την πυροσβεστική, υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία, όπως πχ Καπανδρίτι, χωρίς ωστόσο κάποια από αυτές να εμπνέει ανησυχία.

    Δήμος Αθηναίων: Ανοίγουν την Τετάρτη οι κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα

    Ο Δήμος Αθηναίων ανακοινώνει ότι οι Παιδικές Κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα Αττικής ανοίγουν ξανά από αύριο, Τετάρτη 14 Αυγούστου, καθώς έχουν διασφαλιστεί πλέον ασφαλείς συνθήκες διαμονής. Η Δ’ περίοδος των κατασκηνώσεων θα φιλοξενήσει συνολικά 300 παιδιά. Η περίοδος θα ολοκληρωθεί με την αναχώρηση των παιδιών τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024.

    Για περισσότερες πληροφορίες, οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 22940 90446, 22940 90450, 22940 96694.

    Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου για αύριο Τετάρτη 14/08

    Φωτιά στο Πεντελικό από την πλευρά του Διονύσου

    Σύμφωνα με ανακοίνωση κατοίκου της περιοχής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτιά έχει ξεσπάσει στο Πεντελικό όρος από την πλευρά του Διονύσου. Η ανακοίνωση της κατοίκου αναφέρει στη συνέχεια «Τρεις εστίες, λευκός καπνός και φαίνονται και φλόγες από τη μία», ενώ στα σχόλια αναγράφεται ότι η φωτιά βρίσκεται υπό έλεγχο, καθώς επιχειρούν συνεχώς εναέρια μέσα.

     

    Η εικόνα καταστροφής που άφησε πίσω η πυρκαγιά στον δρόμο Ν. Μάκρη – Διόνυσος

    Η αποκαρδιωτική εικόνα χιλιάδων καμένων δασικών στρεμμάτων που άφησε πίσω η πυρκαγιά στον δρόμο Ν. Μάκρη – Διόνυσος.

    Πεντέλη: Η φωτιά έχει κάψει τα πάντα – Όλοι οι κόποι έγιναν στάχτη

     

    Άνω Βριλήσσια: Ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις – Σε επιφυλακή για διάσπαρτες εστίες

    Π. Καμπούρης (Γεν. Γραμμ. Κρατ. Αγωγής): «Το συντομότερο δυνατό ανοίγει η πλατφόρμα για τη στήριξη των πυρόπληκτων»

    Στάχτη – Καπνοί: Οι συστάσεις των ειδικών για τους πολίτες

    Ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Πυροσβεστών για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του μετώπου στην Αττική

    Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών, Νίκος Λαυράνος, μίλησε για την μεγάλη προσοχή που πρέπει να δείξουν άπαντες στον κίνδυνο αναζωπύρωσης του μετώπου στην Αττική, λόγω των ρίπων 7 μποφόρ που θα παρουσιαστούν τις μεσημεριανές ώρες.

    Αποκαρδιωτικές εικόνες στα καμένα του Βαρνάβα

    Μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω της η πυρκαγιά.

    Εθελ. διασώστης Ελλ. Ερ. Σταυρού: «Ακόμα και σε αστυνομικούς χρειάστηκε να δώσουμε πρώτες βοήθειες – Το έργο μας ήταν πολύ δύσκολο, με 48 ώρες συνεχόμενης δράσης»

    Γλυφάδα: Πρόστιμο 9.200 ευρώ θα πληρώσουν οι δύο 14χρονοι για τη φωτιά στην Τερψιθέα – Οδηγούνται στον εισαγγελέα

    Διοικητικό πρόστιμο ύψους 4.640,60 ευρώ επιβλήθηκε σε κάθε έναν από τους δύο μαθητές Γυμνασίου που συνελήφθησαν για τη φωτιά στη Γλυφάδα το βράδυ της Δευτέρας.

    Η ανακοίνωση της πυροσβεστικής για τη σύλληψη των δύο ανηλίκων:

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνελήφθησαν χθες, 12 Αυγούστου 2024, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), δύο (2) ανήλικοι, για πυρκαγιά από πρόθεση, σε δασική έκταση, στην περιοχή Τερψιθέα, του δήμου Γλυφάδας, στην Αττική και τους επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 4.640,60€ έκαστος.

    14 μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους

    Δεκατέσσερα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων από τη φωτιά στην Αττική που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις και έκτακτη χρηματοδότηση στους δήμους, ανακοίνωσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία.
    Δείτε εδώ περισσότερα

    Δήμαρχος Γλυφάδας: «Ξέραμε από την αρχή ποιοι το έκαναν»

    Συνελήφθησαν δύο νεαροί για την πυρκαγιά στην Τερψιθέα Γλυφάδας.

    Meteo: Πρόγνωση των ανέμων για την Αττική μέχρι το βράδυ της Τρίτης

    Aπό το μεσημέρι (12:00) έως και το απόγευμα (15:00) αναμένονται ριπές ανέμου που τοπικά θα ξεπερνούν τα 60 – 70 km/h. Μικρή εξασθένιση των ανέμων (και των ριπών) αναμένεται από τις 17:00 – 18:00, ενώ σημαντική εξασθένιση αναμένεται τις βραδινές ώρες.

    Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη βορειοανατολική Αττική

    Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Τροχαία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις περιοχές του Βαρνάβα, της Πεντέλης, του Διονύσου, της Νέας Μάκρης, του Μαραθώνα, της Ραφήνας και της Παλλήνης. Το μοναδικό οδικό τμήμα που παραμένει κλειστό είναι η λεωφόρος Διονύσου, από τη Δροσιά έως τη Νέα Μάκρη.

    ΥΠΕΞ: Ευχαριστίες στις χώρες που απέστειλαν βοήθεια για τις πυρκαγιές

    Θερμές ευχαριστίες στις χώρες που έστειλαν βοήθεια στην Ελλάδα για την κατάσβεση των πυρκαγιών απέστειλε με ανάρτησή του στο twitter το υπουργείο Εξωτερικών. «Θερμές ευχαριστίες στη Γαλλία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Μάλτα, την Ιταλία, την Τουρκία, τη Σερβία, την Κύπρο, την Πολωνία και την ΕΕ για τη βοήθειά τους στην Ελλάδα στην καταπολέμηση των πυρκαγιών», ανέφερε.

    Οι άνεμοι σήμερα – Ανησυχία για τις ώρες 12:00-15:00

    Από το μεσημέρι (12:00) έως και το απόγευμα (15:00) αναμένονται ριπές ανέμου που τοπικά θα ξεπερνούν τα 60 – 70 km/h. Μικρή εξασθένηση των ανέμων (και των ριπών) αναμένεται από τις 17:00 – 18:00, ενώ σημαντική εξασθένηση αναμένεται τις βραδινές ώρες.

    Η βρετανική εφημερίδα Independent σήμερα

    Θρήνος για την 65χρονη στο Πάτημα Χαλανδρίου

    Τη ζωή της έχασε μία γυναίκα μέσα στο χώρο εργασίας της, όπου φαίνεται να εγκλωβίστηκε στο μπάνιο. Συγκλονίζει ο συνάδερφός της.

    Κουφάρια αυτοκινήτων σε συνεργείο που κάηκε ολοσχερώς – Νεκρά σκυλάκια της επιχείρησης

    Μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω της η πυρκαγιά. Έντονη η μυρωδιά καμένου στο Πάτημα Χαλανδρίου.

    Μεγάλες ζημιές σε κατοικίες στον Γέρακα

    Μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω της η πυρκαγιά σε 100.000 στρέμματα.

    Στις 18:00 η συνεδρίαση της Διυπουργικής στο συντονιστικό για την καταγραφή των ζημιών

    Μέτρα για τους πυρόπληκτους πολίτες αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής.

    Θ. Γιάνναρος (πυρομετεωρολόγος): «Να δούμε τι πήγε λάθος στη χάραξη στρατηγικής»

    «Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες και η κατάσταση της βλάστησης δεν μπορούν από μόνες τους να εξηγήσουν πώς η πυρκαγιά από τον Βαρνάβα επεκτάθηκε στα βόρεια προάστια της Αθήνας» πρόσθεσε ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος μιλώντας για τους λόγους επέκτασης της πυρκαγιάς.

    Στ. Τσίρκας (δήμαρχος Μαραθώνα): «Είμαστε σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις»

    Ο δήμαρχος Μαραθώνα μιλάει για την κατάσταση επιφυλακής που επικρατεί στον δήμο μετά την κατάσβεση του πύρινου μετώπου.

    Οδός Περικλέους, Νέα Πεντέλη

    Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Νέα Μάκρη – Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα για φωτιά στα Καλύβια Θορικού

    Βελτιωμένη η εικόνα στη Νέα Μάκρη μετά την αναζωπύρωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα

    Διάσπαρτες εστίες

    Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος: Εκατοντάδες οι διάσπαρτες εστίες, θα δώσουμε μάχη να οριοθετηθεί κατά το δυνατόν σήμερα η φωτιά

    Λιμάνι Ραφήνας: Κανονικά από σήμερα ο απόπλους και κατάπλους πλοίων

    Στο λιμάνι της Ραφήνας θα πραγματοποιούνται από σήμερα κανονικά οι κατάπλοι και οι απόπλοι των πλοίων της ακτοπλοΐας, που από χθες λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη βορειανατολική Αττική είχαν εκτραπεί προς το λιμάνι του Λαυρίου.

     

    Δείτε τι έγινε νωρίτερα:

    Πέντε πυροσβέστες τραυματίστηκαν

    Συνολικά πέντε πυροσβέστες τραυματίστηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα κατά τη μάχη με τις φλόγες στη βορειανατολική Αττική. Όλοι τους έχουν ελαφρά τραύματα.

    Δύο από τους τραυματίες, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, μεταφέρθηκαν προληπτικά στο 251 ΓΝΑ.

    Νέο μήνυμα 112 σε Ερυθρό Νέας Μάκρης

    Λίγα λεπτά μετά τις πέντε τα ξημερώματα στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του οικισμού Ερυθρός να απομακρυνθούν μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος προς Ραφήνα.

    Μήνυμα σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Βρανά Μαραθώνα για απομάκρυνσή τους προς τη Νέα Μάκρη έστειλε μέσω του 112  η Πολιτική Προστασία, καθώς στην περιοχή υπήρξε αναζωπύρωση.

    Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Βελτιωμένη η εικόνα στη Β.Α Αττική

    Βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα της φωτιάς στη Β.Α. Αττική ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης. Όπως ανέφερε δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν ενεργές εστίες.

    Τα πιο δύσκολα σημεία είναι στη Λίμνη του Μαραθώνα και στο Πεντελικό Όρος.

    Όπως ανέφερε επίσης, η Πυροσβεστική δεν έχει λάβει κλήση για άτομο που αγνοείται.

    Διαβάστε επίσης:

    Βασίλης Κικίλιας: 45 περιοχές εκκενώθηκαν και διασώθηκαν στη βορειοανατολική Αττική

    Θρήνος για τη νεκρή στη βιοτεχνία στο Πάτημα Χαλανδρίου: «Δεν περίμενα ότι η Νάντια είναι ακόμα εδώ» – «Χάσαμε τη φίλη μας»

    Κάποιος πρέπει να πληρώσει για τη μεγάλη καταστροφή και το φιάσκο της Πολιτικής Προστασίας – Αρθρο παρέμβαση



    ΣΧΟΛΙΑ