• Κοινωνία

    Πυρκαγιά στη Σταμάτα: Απειλούνται σπίτια – Ανακοπή υπέστη ένας 45χρονος -Μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση από Αμυγδαλέζα, Γαλήνη και Ροδόπολη (Upd)

    • NewsRoom


    Ενισχύονται συνεχώς οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στη πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στη Σταμάτα και απειλεί σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή.

    Ανακοπή υπέστη ένας 45χρονος άνδρας, ενώ οι φλόγες έφτασαν στο σημείο να «γλείφουν» τις αυλές των σπιτιών. Τα μηνύματα του 112 διαδέχονται το ένα το άλλο – με τελευταίο προς ώρας εκείνο προς τους κατοίκους του Διονύσου, ώστε να λάβουν μέτρα προστασίας από τους καπνούς. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανανεώνονται συνεχώς.

    Άνδρες της ΟΠΚΕ επιχειρούν στα σημερινά απειλητικά μέτωπα των πυρκαγιών

    Aυτή την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται νέα συντονιστική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, μετέβη o περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών στην Αττική και κυρίως για τη μεγάλη φωτιά στη Σταμάτα. Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τους πολίτες να εφαρμόζουν τις οδηγίες που δίνονται από τις αρχές .

    «Καλώ τους συμπολίτες μας να εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες που τους δίνονται μέσω του 112, ιδίως σε ό,τι αφορά στις εντολές εκκένωσης περιοχών που εντοπίζεται κίνδυνος εγκλωβισμού. Η Περιφέρεια συνδράμει τις επιχειρήσεις εκκένωσης, όπως της έχει ζητηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Όπως ανέφερε η Περιφέρεια για την περιοχή της Κερατέας διατέθηκαν 15 υδροφόρες και δύο μηχανήματα, στην Πάρνηθα 10 υδροφόρες και τρία μηχανήματα, στον Διόνυσο μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 10 υδροφόρες και ένα μηχάνημα, ενώ σε όλη την Περιφέρεια βρίσκονται σε αναμονή σε πυροσβεστικούς σταθμούς 11 υδροφόρες και δύο μηχανήματα.»

    Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν  106 πυροσβέστες με 6 πεζοπόρα τμήματα και 24 οχήματα και εθελοντές, ενώ από αέρος συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις 11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

    Άνοιξαν στο ΟΑΚΑ χώροι φιλοξενίας

    Σημειώνεται, ότι κατόπιν συνεννόησης του Περιφερειάρχη με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, έχουν ανοίξει οι χώροι του για να υποδεχτούν κατοίκους των περιοχών που μαίνονται πυρκαγιές, ενώ ήδη έχουν φτάσει εκεί λεωφορεία με παιδιά από κατασκηνώσεις στον Διόνυσο, που εκκενώθηκαν συντεταγμένα.

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Επίσης, λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία προχώρησε στις εξής εκτροπές κυκλοφορίας των οχημάτων:

    -Χελμού και Μαραθώνος

    -Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μαραθώνος

    -Πλατεία Σταμάτας

    -Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μακεδονίας Αίλια

    Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 

    Προειδοποιητικό μήνυμα στάλθηκε πριν από λίγο 112 προς τους κατοίκους του Διονύσου προκειμένου να πάρουν μέτρα προστασίας, λόγω των καπνών από την φωτιά στη Σταμάτα.

    Ειδικότερα, το μήνυμα αναφέρει: «Σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά στη περιοχή Σταμάτα. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή του Διονύσου. Αν βρίσκεστε στην περιοχή του Διονύσου παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα».

    Είχαν προηγηθεί μηνύματα από τo 112  στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να απομακρυνθούν από την περιοχή της Αμυγδαλέζας μέσω Λεωφόρου Σταμάτας προς την Πλατεία Σταμάτας.

    Λίγα λεπτά αργότερα νέο μήνυμα του 112 καλούσε όσους βρίσκονται στην περιοχή της Γαλήνης να απομακρυνθούν μέσω της λεωφόρου Σταμάτας προς τη Δροσιά.

    Διαβάστε επίσης:

    Ριτσώνα: Πυρκαγιά στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου Παπουτσάνης

    Άνδρος: Σε εξέλιξη πυρκαγιά

    Καβάλα: Φωτιά στην περιοχή Ορφάνιο Παγγαίου, τέθηκε άμεσα σε έλεγχο



    ΣΧΟΛΙΑ