Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Πύρινη κόλαση στον Βαρνάβα – Η φωτιά καταστρέφει τη Βορειοανατολική Αττική – Ολονύκτια μάχη των πυροσβεστών, κάηκαν δεκάδες σπίτια

H φωτιά στη Βορειοανατολική Αττική από αεροπλάνο. Μια συγκλονιστική φωτογραφία

Η Αττική φλέγεται για άλλη μια φορά. Τραγικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι στη Βορειοανατολική Αττική καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα εξελίχθηκε σε κόλαση που κατακαίει χιλιάδες στρέμματα προκαλώντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή.

Οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου έχουν παραδοθεί στις φλόγες, μαζί δυστυχώς με δεκάδες σπίτια, ενώ η φωτιά απειλεί και τις περιουσίες των κατοίκων στις περιοχές Βαρνάβα, Καλέντζι, Μαραθώνα, Διόνυσο, Ραπεντώσα, Ροδόπολη.

Χιλιάδες κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους με απανωτά 112, αλλά η ολονύχτια μάχη των εκατοντάδων πυροσβεστών είναι άνιση καθώς οι άνεμοι πνέουν μανιασμένα και οι πρώτες ρίψεις με εναέρια μέσα θα ξεκινήσουν και πάλι μετά τις 5.30 το πρωί.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό λίγο μετά τις 2 το πρωί, αναμενόταν στην Κηφισιά και το ειδικά τροποποιημένο Leopard, το οποίο φέρει ερπύστριες και αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στη μάχη με τις φλόγες.

Παρά το γεγονός ότι κύριο μέλημα των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας είναι να μην υπάρξει η απώλεια καμιάς ανθρώπινης ζωής, η καταστροφή είναι μεγάλη.

Κι όπως έλεγαν πυροσβέστες, θυμίζει τη φωτιά που πριν από μερικά χρόνια είχε κάψει την Πάρνηθα. Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα της βορειοανατολικής Αττικής με όριο τον Διόνυσο δυτικά και τον Μαραθώνα ανατολικά.

Κάποιοι άλλοι θυμήθηκαν μια πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το 2009 στο Γραμματικό και είχε ακριβώς την ίδια πορεία.

Γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα οι φλόγες ήταν μόλις 1,5 χιλιόμετρο από τον οικισμό του Μαραθώνα και κινούνταν απειλητικά και προς Νέα Μάκρη, αλλά και από την άλλη πλευρά προς τον Διόνυσο. Αργά τη νύχτα, η φωτιά είχε φτάσει στο Διονυσοβούνι, κοντά σε σπίτια.

Δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν καεί και το φως της ημέρας θα αποκαλύψει το μέγεθος της καταστροφής.

Λίγο μετά τις 23:30, στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής του Διονύσου να απομακρυνθούν προς Δροσιά και Κηφισιά μέσω λεωφόρου Διονύσου.

Μετά την εκκένωση της Σταμάτας, του Μικροχώριου Ωρωπού, του Γραμματικού, της Ροδόπολης και της Αμυγδαλέζας στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του Μαραθώνα με την οδηγία να απομακρυνθούν από την περιοχή, καθώς συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαγιά, και να κατευθυνθούν προς τη Νέα Μάκρη.

Από το 112 στάλθηκε μήνυμα, λίγο μετά τις 23:30, στους κατοίκους της Ραπεντώσας να απομακρυνθούν λόγω πυρκαγιάς σε εξέλιξη και να κατευθυνθούν προς Δροσιά και Κηφισιά, μέσω λεωφόρου Διονύσου.

Εκατοντάδες κάτοικοι πάντως δεν ήθελαν να φύγουν, ήταν σε απελπιστική κατάσταση βλέποντας την περιουσία τους να παραδίδεται στις φλόγες.

Το μέτωπο της φωτιάς όπως φαίνεται από την παραλία στο Ζούμπερι

Οι ισχυροί άνεμοι των 8 μποφόρ κατέστησαν το έργο των πυροσβεστών. Συνολικά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο σημείο επιχειρούν 400 πυροσβέστες, 14 ομάδες πεζοπόρων, 110 οχήματα, μεγάλη κινητοποίηση εθελοντών πυροσβεστών, ενώ μέχρι το απόγευμα έκαναν ρίψεις νερού 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.

Για την μεγάλη φωτιά που έχει φτάσει πάνω από τον Μαραθώνα μίλησε ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας.

«Είναι μια βιβλική καταστροφή, έχουμε ένα τεράστιο μέτωπο. Οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει καθόλου. Στο σημείο βρίσκονται μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής και εθελοντές που κάνουν υπεράνθρωπο αγώνας αλλά είναι κάτι πέραν των δυνατοτήτων μας. Έχει εκκενωθεί ο Μαραθώνας. Η φωτιά έχει φτάσει πάνω από το Μαραθώνα», ανέφερε (ΕΡΤNews).

«Το σημαντικότερο όλων είναι να απομακρυνθούν οι κάτοικοι με ασφάλεια και «δυστυχώς είναι αυτό το πρόβλημά μας, δεν φεύγουν από τις περιουσίες τους και έτσι προσπαθούμε να φύγουν με όποιον δυνατό» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας είπε πως «υπάρχουν υλικές ζημιές σε καλλιέργειες και σε σπίτια, αν και ακόμα δεν υπάρχει ακριβής εικόνα του μεγέθους των ζημιών».

Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επικουρικά των παροχών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια και Δήμοι) λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024 στην Αττική, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί εδώ

Ο χάρτης της NASA δείχνει το μέτωπο το απόγευμα της Κυριακής

H πρόγνωση για το πρωί

Σχετικά με τη δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του Βαρνάβα Αττικής εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόγνωση για την ένταση των ανέμων από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 12 Αυγούστου έως και νωρίς το πρωί (09:00) της ίδιας ημέρας.

Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται από τους προγνωστικούς χάρτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αττικής/Meteo.gr κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες (00:00 – 06:00), στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς (σημειώνεται με το κόκκινο πλαίσιο στους χάρτες) θα πνέουν βόρειοι/βορειοδυτικοί άνεμοι με μέσες εντάσεις στα 4 – 5 μποφόρ.

Από νωρίς το πρωί (09:00), αναμένεται σταδιακή στροφή των ανέμων σε περισσότερο βόρειες/βορειοανατολικές διευθύνσεις και ενίσχυση της έντασης τους στα 5 – 6 μποφόρ.

Οι αναφερόμενες εντάσεις αφορούν στον μέσο άνεμο, με τις αντίστοιχες ριπές να εκτιμώνται στα 70 – 80 km/h.

Δήμος Κηφισιάς: Ανοιχτό το γήπεδο μπάσκετ στο Ζηρίνειο για τους πυρόπληκτους

Ο Δήμος Κηφισιάς ενημερώνει ότι με εντολή του Δημάρχου Κηφισιάς κ. Βασίλη Ξυπολυτά, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Ζηρίνειο είναι ανοιχτό και διαθέσιμο να υποδεχθεί τους πολίτες, που λόγω της πυρκαγιάς έχουν απομακρυνθεί από τις οικίες τους και αναζητούν χώρο να φιλοξενηθούν.

Το κλειστό γήπεδο στο Δημοτικό Στάδιο Κηφισιάς «Ι. Ζηρίνης» για όσο διάστημα χρειαστεί θα λειτουργήσει ως α’ σημείο υποστήριξης του Δήμου για την υποδοχή και διανυκτέρευση των πυρόπληκτων συνανθρώπων μας.

Η είσοδος στο Κλειστό του Ζηρινείου θα γίνεται από την οδό Άνδρου.

Παράλληλα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κηφισιάς και το τμήμα της Πολιτικής Προστασίας τελούν σε διαρκή ετοιμότητα.

Παρακαλούμε όλους τους κατοίκους να είναι σε εγρήγορση, να μένουν προστατευμένοι και να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και του 112.

Ο Δήμος Αθηναίων, αξιολογώντας τα τελευταία δεδομένα και την εξέλιξη της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα με κατεύθυνση προς τον Μαραθώνα και θέλοντας να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των συνοδών τους, αναβάλλει μέχρι νεωτέρας την άφιξή τους στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου στον Άγιο Ανδρέα Αττικής, που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 12.08.2024.

Παράλληλα, απομακρύνει μερικώς στελέχη από τις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων ενώ το εποχικό προσωπικό και το υπόλοιπο προσωπικό ασφαλείας παραμένουν επί τόπου σε επιφυλακή, παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες και σχετική ενημέρωση, παρακαλούνται οι γονείς να απευθύνονται στα εξής τηλέφωνα επικοινωνίας: 22940 90446, 22940 90450, 22940 96694.

Το χρονικό

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής, πολύ κοντά στον οικισμό, την ώρα που επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι που έφταναν τα 8 μποφόρ. Η φωτιά εντοπίστηκε άμεσα από εναέριο μέσο που εκτελούσε περιπολία. Μάλιστα, το ίδιο πραγματοποίησε ρίψη νερού 5 λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, ενώ οι πρώτες επίγειες δυνάμεις ξεκίνησαν να επιχειρούν στα πρώτα 10 λεπτά, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι και η ύλη που υπήρχε στην περιοχή οδήγησε τη φωτιά να πάρει ακραία συμπεριφορά και να εξαπλωθεί άμεσα, με συνεχόμενες κηλιδώσεις και νέα μέτωπα πίσω από τις γραμμές ανάσχεσης,  όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ο κ. Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Από την Πολιτική Προστασία εκδόθηκαν  μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις πολλών περιοχών.

Αρχικά ζητήθηκε η εκκένωση οικισμών σε Βαρνάβα, Μοναστήρι Παναγιάς, Βόθωνας – Καλέντζι και Πουρίθι.

Λόγω της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα στάλθηκε στις 18:32 προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών της Σταμάτας, της Ροδόπολης, του Αγίου Στεφάνου και του Διονύσου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν, εάν χρειαστεί, τις οδηγίες των Αρχών. Αργότερα με νέο μήνυμα ζητήθηκε από όσους βρίσκονταν στη Σταμάτα να κατευθυνθούν προς την Εθνική Οδό, μέσω Δροσιάς και Κηφισιάς. Νέο μήνυμα από το 112 στάλθηκε και στο Μικροχώρι Ωρωπού, για απομάκρυνση προς Καπανδρίτι και Αφίδνες. Νέο μήνυμα 112 στάλθηκε και σε Ροδόπολη και Αμυγδαλέζα Σταμάτας, ζητώντας την απομάκρυνση το κατοίκων προς Κηφισιά.

Γύρω στις 18:00 το απόγευμα στάλθηκε μήνυμα και για την εκκένωση του Γραμματικού. Αργότερα το βράδυ στάλθηκε μήνυμα και στους κατοίκους του Μαραθώνα για εκκένωση προς τη Νέα Μάκρη.

Μήνυμα στάλθηκε επίσης για εκκένωση και στη Ραπεντώσα, προς Δροσιά και Κηφισιά, καθώς και στους κατοίκους του Διονύσου, για εκκένωση προς τη Δροσιά.

Ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν επιχειρούν πάνω από 400 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους. Οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς, με πυροσβέστες και από άλλες περιοχές της χώρας.

Τα εναέρια μέσα θα ξεκινήσουν τις ρίψεις ξανά το πρωί στις 05:30 τα ξημερώματα. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, πάντως, οι άνεμοι θα πνέουν πολύ δυνατοί το πρωί.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και αυτή τη στιγμή οι κύριες γραμμές άμυνας έχουν αναπτυχθεί, βόρεια, στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά, στο Γραμματικό και νότια, στη Σταμάτα, με στόχο να μπορέσουν να ανακόψουν την πυρκαγιά. Στο μέτωπο του Βαρνάβα έχουν κοπάσει ελαφρώς οι άνεμοι, αλλά η φωτιά εκτείνεται σε μήκος 4 χιλιομέτρων.

Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Η πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές σε σπίτια που βρίσκονταν διάσπαρτα μέσα στο δάσος στην περιοχή του Βαρνάβα.  Παράλληλα, κάηκαν  ολοσχερώς όχημα της Πυροσβεστικής, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν κινδύνευσαν οι πυροσβέστες.

Η Άμεση Δράση έχει κάνει περισσότερους από 40 απεγκλωβισμούς, ενώ η ΟΠΚΕ απομάκρυνε περίπου 100 άτομα που έχουν εγκλωβιστεί.

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας Ν. Μάκρης και Καπανδριτίου. Eνας άντρας και μία γυναίκα πήγαν για προληπτικούς λόγους στο ΚΥ Καπανδριτίου και ένας άντρας 67 χρόνων, με ΧΑΠ, προσήλθε στο ΚΥ Νέας Μάκρης, διότι λόγω διακοπής ρεύματος στην περιοχή, δεν λειτουργούσε το υποστηρικτικό του μηχάνημα. Επίσης στο Σισμανόγλειο προσήλθαν ένας άντρας 83 χρόνων διότι εισέπνευσε καπνό και μπήκε σε οξυγόνο και ένας ακόμη άνδρας 67 χρόνων με ΧΑΠ. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Οι καπνοί από τη φωτιά έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του ουρανού της Αττικής, ξεπερνώντας σε απόσταση τα 100 χλμ.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Εκτροπές κυκλοφορίας σε Σταμάτα-Δροσιά

1) Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΠΟ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟ ΠΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
2) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
3) Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
4) Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ
5) ΣΤΑΜΑΤΑΣ-ΔΡΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙΟΥ
6) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
7) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ
8) Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΤΛΟΥ
9) Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
10) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΔΩΝΙΩΝ
11) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ Λ. ΚΑΪΡΗ
12) Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ
13) ΚΟΜΒΟΣ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ
14) ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ

Εκτροπές κυκλοφορίας στον Βαρνάβα

1) KAΠANΔPITIOY-BAPNABA ΠPOΣ BAPNABA
2) ΓPAMMATIKOY-KAΠANΔPITIOY ΠPOΣ BAPNABA
3) ΠAPAΛIA BAPNABA ΠPOΣ BAPNABA
4) MANTA-KAΠANΔPITOY ΠPOΣ BAPNABA
5) ΠPOΦHTHΣ HΛIAΣ ΠPOΣ BAPNABA
6) Λ.ΔIONYΣOY ΘEΣH ANATOΛH
7) Λ. ΔIONYΣOY KAI ΘHΣEΩΣ

Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ

To EKAB βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, διαθέτοντας δυνάμεις σε όλες της όμορες των μετώπων της φωτιάς περιοχές, ώστε να επέμβουν σε όποιο περιστατικό χρήζει επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

Ήδη το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έχει θέσει προληπτικά σε αυξημένη ετοιμότητα, εκτός από τις Υγειονομικές Δομές των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» για την υποδοχή πιθανών περιστατικών εγκαυματιών και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία» για την υποδοχή πιθανών περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα. Στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως επιχειρησιακός σύνδεσμος του ΕΚΑΒ έτσι ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής ροή πληροφόρησης προς το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) αλλά και το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ).

Μέχρι στιγμής έχουν διακομισθεί σε υγειονομικούς σχηματισμούς (νοσοκομεία και κέντρα υγείας) 8 άτομα με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα (κανένα δεν διατρέχει κίνδυνο ζωής).