Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

«PIRAEUS TASTE FESTIVAL, Sea Food and More» από 2 έως 29 Σεπτεμβρίου 2024

Το 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά«PIRAEUS TASTE FESTIVAL, Sea Food and More», η γιορτή γαστρονομίας με παραδοσιακές και μοντέρνες γεύσεις, πολιτιστικά δρώμενα και διεθνείς συμμετοχές, επιστρέφει στο μεγάλο λιμάνι από την Παρασκευή 27 έως την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, αναδεικνύοντας τις ομορφότερες γωνιές του Πειραιά και καθιστώντας την πόλη σημαντικό πόλο της γαστρονομίας της θάλασσας.

Βραβευμένοι σεφ και καταξιωμένοι μάστερ από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν το γαστρονομικό αποτύπωμα του Πειραιά και δημιουργούν γεύσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη μοντέρνα γκουρμέ κουζίνα.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ ξεκινούν το απόγευμα της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου από το Μικρολίμανο και κορυφώνονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε κεντρικά σημεία της πόλης, την Πλατεία Κοραή, την Πειραϊκή, την Μαρίνα Ζέας και το Πασαλιμάνι, με γαστρονομικά δρώμενα που επικεντρώνονται σε παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές της θάλασσας.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, από την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, θα φιλοξενηθεί στο Πασαλιμάνι η έκθεση γαστρονομικών προϊόντων, «Piraeus Taste Fair» με εκλεκτές προτάσεις της ελληνικής γης.

*Το «PIRAEUS TASTE FESTIVAL, Sea Food and More», εκτός από την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας και κληρονομιάς του Πειραιά, όπως αυτή διαμορφώνεται από τη σχέση του με το υγρό στοιχείο, στοχεύει στην ορθή διαχείριση τροφίμων και φυσικών πόρων, στο πλαίσιο της αειφορίας και του «Zero Food Waste».

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

 

TASTE OF PIRAEUS

ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ – τελετή έναρξης «PIRAEUS TASTE FESTIVAL, Sea Food and More»

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, 18:30

Σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του Πειραιά, το Μικρολίμανο, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης του φεστιβάλ, με την εκδήλωση «TASTE OF PIRAEUS», όπου οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν live cooking shows με γεύσεις εμπνευσμένες από τον Πειραιά.

Το γαστρονομικό τους αποτύπωμα δίνουν δημοφιλείς και  καταξιωμένοι chefs, ο executive chef Δημήτρης Σκαρμούτσος και ο pastry chef Στέφανος Διαμαντόπουλος  

 

PIRAEUS TASTE FAIR

ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 6 Οκτωβρίου

Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 22:00

Εγκαίνια: Σάββατο 28  Σεπτεμβρίου, 19:00   

Ιδιαίτερα προϊόντα της ελληνικής γης, γαστρονομικές παραδοσιακές  γεύσεις, εκλεκτά είδη delicatessen, gourmet προτάσεις και superfoods  φιλοξενούνται στο «Piraeus Taste Fair»  στην έκθεση γαστρονομικών προϊόντων, στο Πασαλιμάνι, από την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 28  Σεπτεμβρίου, στις 19:00. 

 

ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου

Live cooking με έμπνευση από τη γαλλική κουζίνα: 19:00

Προβολή κινηματογραφικής ταινίας «ο Ρατατούης»: 20:00

 

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

Live cooking με έμπνευση απο την ελληνική κουζίνα: 19:00

Προβολή κινηματογραφικής ταινίας «Γάμος αλά Ελληνικά3»: 20:00

Μοναδικές συνταγές, με live cooking show και γευστική δοκιμή  εκλεκτών εδεσμάτων θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι,  το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, τις 19:00, στην πλατεία Κοραή, σε συνδυασμό με προβολή αγαπημένων  κινηματογραφικών ταινιών, στις 20:00, στο υπαίθριο σινεμά της πλατείας.  Μια δράση που πραγματοποιείται  σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά  με τους  executive chefs του Acropolis Chef’s Club of Attica.

 

ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, 11:00-14:00

Συμμετέχουν : Άγιος Δομήνικος, Ινδονησία, Κίνα, Περού, Χιλή

Μια πολυεθνική γαστρονομική εκδήλωση με γευσιγνωσία και διαδραστικά δρώμενα για όλες τις ηλικίες, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στις 11:00, στην πλατεία Κοραή.

Πέντε από τους καλύτερους παγκοσμίως chefs, σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά με τις πρεσβείες της Ινδονησίας, του Περού, της Κίνας, της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Χιλής, μας προτείνουν γαστρονομικές δημιουργίες με μοναδικές εξωτικές γεύσεις από τις πατρίδες τους, χρησιμοποιώντας τεχνικές και μυστικά της παραδοσιακής τους κουζίνας.

Στο πολιτιστικό πρόγραμμα, παραδοσιακές χορευτικές και μουσικές παραστάσεις από τις συμμετέχουσες χώρες, θα ζωντανέψουν την κουλτούρα και τα έθιμά τους. Καλλιτέχνες με παραδοσιακές φορεσιές θα παρουσιάσουν εντυπωσιακούς χορούς και μουσικά σύνολα, δημιουργώντας μια ζεστή και πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα.

 

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΡΑΚΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ

Σάββατο 28  Σεπτεμβρίου, 20:00

Την τιμητική της θα έχει  η κρητική κουζίνα,  στη «Γιορτή της Ρακής», το Σάββατο 28  Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στη Μαρίνα Ζέας. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα παραδοσιακά  ρακοκάζανα, ενώ θα προσφερθεί άφθονη ρακή και θα μαγειρευτούν μεζέδες και κρητικά εδέσματα δωρεάν για τους παρευρισκόμενους. Ζωντανή μουσική από Κρητικούς οργανοπαίχτες και χοροί, θα παρασύρουν τους επισκέπτες σε μια μεγάλη γιορτή.

*Η εκδήλωση  πραγματοποιείται  σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά με την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ».

 

KIDS COOKING PARTY

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, 11:00 -14:00

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, από τις 11:00 έως τις 14:00, στην πλατεία Κοραή, μικρές μαγείρισσες και οι μικροί μάγειρες φορώντας τους σκούφους και τις ποδιές τους, θα δημιουργήσουν πεντανόστιμες σπεσιαλιτέ και γλυκίσματα, παίζοντας και διασκεδάζοντας σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους της πλατείας. Γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσουμε φτιαγμένες με φαντασία, αγάπη και…παιδική προσέγγιση.

Τα παιδιά θα μάθουν για τα υλικά και τη σωστή διαχείρισή τους με διασκεδαστικό τρόπο, ενώ θα διασκεδάζουν με διαδραστικές δραστηριότητες, παιχνίδια και διαγωνισμούς με υπέροχα δώρα.

*Για τη συμμετοχή των μικρών chefs στο «kids cooking club» και το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής «αllchocolate stories» θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΣΠΑΡΟΥ

ΟΡΜΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ, ΠΕΙΡΑΪΚΗ

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, 20:00 

Με τη «Γιορτή του Σπάρου», ένα μεγάλο νησιώτικο γλέντι, την παραδοσιακή γιορτή των ψαράδων της Πειραϊκής, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στις 20:00,  το «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» ρίχνει αυλαία. Ψάρια στα κάρβουνα, μοναδικές παραδοσιακές γεύσεις και άφθονο κρασί, θα απολαύσουν οι Πειραιώτες και οι επισκέπτες της πόλης. Το μεγάλο παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι αναλαμβάνει ο Νίκος Φάκαρος με την ορχήστρα του.

*Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά με τον Όμιλο Ερασιτεχνών Αλιέων «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ».

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:

«Το «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More», αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της πόλης μας και να την προβάλουμε ως έναν κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειάς μας να τοποθετήσουμε τον Πειραιά στον χάρτη ως έναν ελκυστικό προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες, το φεστιβάλ αυτό συνδυάζει γεύσεις, πολιτισμό και θάλασσα, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πόλη μας.

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που εφέτος φιλοξενούμε βραβευμένους σεφ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα μας προσφέρουν μοναδικές γευστικές εμπειρίες, συνδυάζοντας τεχνικές και γεύσεις από διαφορετικούς τόπους και κουλτούρες. Μέσα από τις δράσεις και τα δρώμενα του φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τόσο τις παραδοσιακές μας γεύσεις, όσο και μοντέρνες δημιουργίες που συνδέονται άρρηκτα με τη θάλασσα και την ιστορία του τόπου μας. Παράλληλα, η συμμετοχή παιδιών και νέων στα μαγειρικά εργαστήρια και οι βιωματικές δράσεις για την αειφορία και το «Zero Food Waste» προάγουν σημαντικά μηνύματα για το μέλλον.

Καλούμε τους κατοίκους του Πειραιά και τους επισκέπτες της πόλης μας, να έρθουν και να συμμετάσχουν σε αυτή τη γιορτή γαστρονομίας, πολιτισμού και παράδοσης, απολαμβάνοντας γεύσεις, αρώματα και εκδηλώσεις που συνδυάζουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της πόλης μας».

Η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, δήλωσε:

«Η πολυδιάστατη γαστρονομική κληρονομιά του Πειραιά και η σύνδεσή της με τη θάλασσά μας, αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη εξωστρέφεια, την προώθηση και προβολή των μοναδικών χαρακτηριστικών και συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης μας και στον τομέα της γαστρονομίας.

Ο Πειραιάς μας, για τρεις ημέρες θα βρίσκεται στο επίκεντρο της γαστρονομίας, η οποία αποτελεί  ισχυρό τουριστικό προϊόν για την πόλη μας.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι και εφέτος μετέχουν στο φεστιβάλ, τις πρεσβείες, τους δημοφιλείς chefs, τους φορείς, τους υποστηρικτές. Καλούμε Πειραιώτες και επισκέπτες της πόλης  μας να γιορτάσουμε μαζί αυτές τις ημέρες και να απολαύσουμε μοναδικές γευστικές εμπειρίες».

Το «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ),  της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και της Περιφέρειας Αττικής.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν.

Στο πλαίσιο του οικολογικού χαρακτήρα του φεστιβάλ, όλα τα προϊόντα σερβιρίσματος είναι βιοδιασπώμενα και μιας χρήσης, ενώ το σύνολο των δράσεων είναι δομημένο με βάση τις αρχές της κυκλικής, βιώσιμης κοινωνικής οικονομίας και της φιλοσοφίας του Zero Food Waste.

Για περισσότερες πληροφορίες για το «Piraeus Taste FestivalSea Food and More»  επισκεφθείτε το www.piraeustastefestival.gr

Διαβάστε επίσης: 

PwC: Μαζικές απολύσεις πυροδότησε η απώλεια πελατών

Evergrande: Ξεπουλάει πολυτελή κατοικία του ο «ακριβοθώρητος» πρώην CEO

Christie’s: Mega deal στις δημοπρασίες κλασικών αυτοκινήτων καλύπτει την «υπερκορεσμένη» αγορά