Τέσσερις κατηγορίες φοιτητών «πριμοδοτούνται» στις φετινές μετεγγραφές σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας.

Ειδικό βάρος στις αλλαγές που προωθούνται δίνεται στην εξίσωση των προνομίων μεταξύ τριτέκνων και πολυτέκνων, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

«Η τροπολογία αφορά στην ανακοίνωση που είχε κάνει ο πρωθυπουργός σχετικά με το ότι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Εξισώνει τα μόρια που λαμβάνει ένας τρίτεκνος κι ένας πολύτεκνος κι εφόσον φοιτούν δύο παιδιά μίας τρίτεκνης οικογένειας ταυτόχρονα, δίνονται διευκολύνσεις», σημείωσε σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Οι ωφελούμενες κατηγορίες

Με γενναία μοριοδότηση ενισχύονται τέσσερις κατηγορίες φοιτητών, εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές στην διάταξη που έχει κατατεθεί στη Βουλή:

-Οι τρίτεκνοι από 1,5 μόριο που λάμβαναν μέχρι πέρσι, πλέον θα λαμβάνουν 3 μόρια + 0.5 μόρια για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών της οικογένειας πλην του αιτούντος

-Οι πολύτεκνοι από 2 μόρια  που λάμβαναν μέχρι πέρσι, πλέον θα λαμβάνουν 3 μόρια + 0.5 μόρια για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών της οικογένειας πλην του αιτούντος.

-Οι ορφανοί από έναν γονέα από 2 μόρια  που λάμβαναν μέχρι πέρσι, πλέον θα λαμβάνουν 3 μόρια. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση των ορφανών από δύο γονείς παραμένει η πρόβλεψη για 5 μόρια.

-Οι φοιτητές με κάποιον συγγενή (γονέα, τέκνο, αδελφό ή σύζυγο) ο οποίος έχει αναπηρία 67% από 1 μόριο που λάμβαναν μέχρι πέρσι, πλέον θα λαμβάνουν 2 μόρια.

Τα κριτήρια

Σημειώνεται ότι το υπάρχον σύστημα μετεγγραφών προβλέπει τη μοριοδότηση των αιτούντων βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, με τους φοιτητές με την υψηλότερη μοριοδότηση να λαμβάνουν το δικαίωμα μετεγγραφής.

Στο σύστημα μοριοδότησης, παραμένει υψηλότερη η μοριοδότηση των οικονομικών κριτηρίων.

Οι φοιτητές που αιτούνται μετεγγραφής θα πρέπει να έχουν υπόψιν  τους δύο παράγοντες για να γίνει δεκτή η αίτησή τους:

  • Υπάρχει περιορισμός 15% του αριθμού εισακτέων στις μετεγγραφές που αντιστοιχούν σε κάθε τμήμα.
  • Θα πρέπει η βαθμολογία τους στις πανελλαδικές εξετάσεις του προηγούμενου Ιουνίου να μην είναι χαμηλότερη από 2.750 μόρια της βαθμολογίας του τμήματος που διεκδικούν. Η λεγόμενη βάση μετεγγραφής αποτελεί «κόφτη» σε περιπτώσεις μετεγγραφής φοιτητών με πολύ χαμηλότερες επιδόσεις από τους υπόλοιπους συμφοιτητές του. Για παράδειγμα, αν ένας φοιτητής διεκδικεί ένα τμήμα με βάση εισαγωγής τα 17.000 μόρια, θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει από 14.250 μόρια και πάνω για να γίνει δεκτός, εφόσον έχει συγκεντρώσει ένα υψηλό σύνολο μορίων και δεν ξεπερνάει το «ταβάνι» του 15%.

Η πρώτη φάση των μετεγγραφών ολοκληρώνεται εντός των πρώτων δύο μηνών της έναρξης του ακαδημαϊκού έτους και ακολουθεί περίοδος ενστάσεων, ενώ προβλέπεται και κατηγορία των κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών, για ειδικές περιπτώσεις.

Τι αλλάζει στις μετεγγραφές αδελφών

Εκτός από την γενναιόδωρη πριμοδότηση των δύο κατηγοριών, οι οποίες πλέον εξισώνονται, η τροπολογία περιλαμβάνει αλλαγές και σε μία ακόμα κατηγορία: αυτή της μετεγγραφής αδελφών.

Πρόκειται για μία κατηγορία, που δεν περιορίζεται από το 15%.

Μέχρι πέρσι, ο φοιτητής που είχε αδέρφια εν ενεργεία φοιτητές δικαιούνταν να κάνει αίτηση μετεγγραφής είτε στη πόλη φοίτησης των αδελφών του είτε στον τόπο κατοικίας των γονιών του, μόνο κατά το α’ έτος.

Πλέον, η διάταξη απελευθερώνεται και επιτρέπει σε όλα τα έτη σπουδών τη μετεγγραφή, ενώ προβλέπει ότι πλέον δεν αποτελεί εμπόδιο για να γίνει δεκτό το αίτημα της μετεγγραφής η κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, εφόσον αυτή είναι σε ποσοστό μικρότερο του 100%.

Διαβάστε επίσης:

Πιερρακάκης: Περισσότερες από 6.000 αποβολές μαθητών λόγω χρήσης κινητού στα σχολεία

Χ. Σταϊκούρας: Ανησυχητικά περιστατικά στον σιδηρόδρομο, πρέπει να απαντηθούν αρμοδίως

ΔΙΜΕΑ: Πρόστιμα ύψους 153.000 ευρώ σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία – Καταστράφηκαν 16.959 «μαϊμού» προϊόντα