ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ως αυτονόητη έχει χαρακτηρίσει ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης την ψηφιοποίηση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, έναν τομέα που νιώθει ιδιαίτερα άνετα χάρη και στην πρότερη εμπειρία του στο Υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης.
Ψηφιακές πύλες και πλατφόρμες ανοιχτής πρόσβασης, αναβάθμιση συστημάτων και μετασχηματισμός των ήδη υπαρχουσών υπηρεσιών περιλαμβάνονται στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, τα οποία σταδιακά θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από το τρέχον έτος σε σχολεία και πανεπιστήμια.
Ηλεκτρονική πλατφόρμα για θέσεις εργασίας
Η αρχή γίνεται με την ίδρυση των Γραφείων Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ), τα οποία θα λειτουργούν στην βαθμίδα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Η ψήφιση του νόμου για την ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης –το πρώτο νομοθέτημα της θητείας του κ. Πιερρακάκη- προβλέψει τη δημιουργία μίας πλατφόρμας για την αντιστοίχηση ζήτησης και προσφοράς θέσεων εργασίας ανά περιοχή.
Με το υπουργείο Παιδείας να στοχεύει στην διασύνδεση των τεχνικών επαγγελμάτων με την τοπική οικονομία, ο κ. Πιερρακάκης έχει περιγράψει μία ψηφιακή πύλη η οποία θα λειτουργεί σε campuses στελεχωμένα από δομές της επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ) και θα καταγράφει διαθέσιμες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις της περιοχής, στοιχεία επικοινωνίας με τις εταιρείες και τις διαθέσιμες ειδικότητες των δομών εκπαίδευσης, ώστε να αναζητούν και οι εταιρείες το προφίλ του εργαζόμενου που επιθυμούν.
Νέες πλατφόρμες
Την άνοιξη και μετά την ψήφιση του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα, το υπουργείο Παιδείας θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τα σχολεία, το οποίο θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της ψηφιακής μετάβασης που προγραμματίζεται στις δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
To σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία σειράς από πλατφόρμες με έξυπνο λογισμικό στη λογική της ψηφιοποίησης του Δημοσίου τα προηγούμενα χρόνια.
Η ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα MySchool,η οποία διαχειρίζεται πληροφορίες και υπηρεσίες για 1,5 εκατ. μαθητές, 140.000 εκπαιδευτικούς και 16.000 σχολικές μονάδες βρίσκεται ήδη στις προτεραιότητες για επανασχεδιασμό, τεχνολογική αναβάθμιση και διασύνδεση με τις υπόλοιπες πλατφόρμες.
Ψηφιακή πύλη διασύνδεσης των γονέων με το σχολείο ως ψηφιακό κανάλι με ηλεκτρονικό ημερολόγιο των δραστηριοτήτων της μονάδας, εξατομικευμένες πληροφορίες για τις επιδόσεις και τις απουσίες των μαθητών, ακόμα και ηλεκτρονική υπογραφή για τη συμμετοχή σε εκδρομή αλλά και κανάλι άμεσης επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς είναι ένα ακόμα project, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο χρόνων.
Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί και η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας για την καταγραφή περιστατικών bullying. Θα είναι διαθέσιμη για την σχολική κοινότητα για καταγγελίες τις οποίες θα διαχειρίζεται ειδική ομάδα που θα ενημερώνει και θα παρακολουθεί το κάθε περιστατικό.
Ακόμα και για την τοποθέτηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών, προετοιμάζεται μέχρι την άνοιξη ένα ψηφιακό σύστημα καταγραφής κενών που θα αποδίδει τα κενά στα σχολεία βάσει δεδομένων όπως η γεωγραφική περιοχή, ο μαθητικός πληθυσμός και τα προγράμματα σπουδών, ώστε να καλύπτονται ταχύτερα οι ελλείψεις.
Ψηφιακό φροντιστήριο και οπτική ίνα στα σχολεία
Πέραν των νομοθετικών ρυθμίσεων, η ψηφιοποίηση των σχολείων θα ξεκινήσει μέσα στο 2024 με την παράδοση των διαδραστικών πινάκων στα σχολεία και την έναρξη μίας νέας υπηρεσίας, του ψηφιακού φροντιστηρίου.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά φέτος για τους μαθητές Γυμνασίου σε δύο μαθήματα. Πρόκειται για έξι «ψηφιακές» τάξεις μέσα από ολιγόλεπτα βιντεάκια, στα οποία καθηγητές θα λύνουν απορίες. Από την επόμενη χρονιά το πρόγραμμα θα επεκταθεί στο Λύκειο και στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, με στόχο μαθήματα σε ζωντανή μετάδοση ειδικά για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.
Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο του 2025 ψηφιοποιούνται τα προγράμματα σπουδών και αντικαθιστώνται τα σχολικά βιβλία από το πολλαπλό βιβλίο, δηλαδή παραπάνω από ένα συγγράμματα για κάθε μάθημα. Αυτό συνοδεύεται από ένα τεράστιο ψηφιακό αποθετήριο το οποίο θα περιλαμβάνει 15.000 ψηφιακές εφαρμογές και 4.000 εκπαιδευτικά σενάρια, τα οποία θα είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών.
Για να «σηκώσουν» τα δίκτυα των σχολείων όλα τα παραπάνω, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τους δύο υπουργούς Κυριάκο Πιερρακάκη και Δημήτρη Παπαστεργίου να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης του έργου Fiber to the School, το οποίο αφορά την διασύνδεση με οπτική ίνα 10.000 σχολείων.
Διαβάστε επίσης:
Πιερρακάκης: Τα 7 σημεία για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
Πιερρακάκης: Fake news τα περί υποχρηματοδότησης των δημόσιων Πανεπιστημίων
Πιερρακάκης: Ο γρίφος του διαγωνισμού Pisa και το στοίχημα για τα σχολεία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση