Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Πιερρακάκης: Πράσινο φως για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για αδειοδότηση

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης

Με δύο υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες ορίζουν το ύψος της εγγυητικής επιστολής και του παραβόλου αλλά και τις λεπτομέρειες για την χορήγηση της άδειας, οι οποίες υπεγράφησαν από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη ανοίγει ο δρόμος ώστε μέσα στον Μάρτιο του 2025 να έχουν δοθεί οι πρώτες άδειες για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα.

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Όπως ορίζει η μία υπουργική απόφαση, η 2α Ιανουαρίου είναι η πρώτη ημέρα έναρξης για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από ξένα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης ή για νομίμως εξουσιοδοτημένα πρόσωπα του μητρικού ιδρύματος.

Την 1η Μαρτίου 2025 θα λήξει η προθεσμία με τον αρμόδιο φορέα της ΕΘΑΑΕ, την ανεξάρτητη Αρχή για τη διασφάλιση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, να αναλαμβάνει τον ρόλο του ελέγχου όλων των δικαιολογητικών κι εντός τριών μηνών να αποφασίζει για το αν θα δοθεί άδεια, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια.

Πηγές από την ΕΘΑΑΕ σημειώνουν ότι το παραπάνω διάστημα θα είναι ένα crash test για το ενδιαφέρον των ξένων πανεπιστημίων στις αλλαγές που προωθούνται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Όσα ξένα Ιδρύματα υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τον Μάρτιο και λάβουν έγκριση, αναμένεται να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2025, εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει η κυβέρνηση, όταν ο νόμος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Διαρκής έλεγχος

Στην υπουργική απόφαση προβλέπεται ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του παραρτήματος, με τα μη κρατικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν να λειτουργήσουν υπό μία νέα νομική μορφή, αυτή των Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε).

Οι τίτλοι σπουδών που θα παρέχουν τα νέα Ιδρύματα θα είναι αναγνωρισμένοι και ισότιμοι με τους αντίστοιχους των δημοσίων Πανεπιστημίων, ενώ τα παραρτήματα θα υπόκεινται στον έλεγχο του υπουργείου Παιδείας αλλά και των αρμόδιων οργάνων του, όπως η ΕΘΑΑΕ και ο ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού), καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Τα παραρτήματα είναι υποχρεωμένα να ιδρύσουν τουλάχιστον τρεις σχολές από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους, παρέχοντας όλες τις ακαδημαϊκές εξασφαλίσεις και τις απαραίτητες υποδομές. Για τα κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία βρίσκονται στις πρώτες 20 θέσεις των τριών διεθνών κατατάξεων Academic Ranking of World Universities (ΑRWU), Times Higher Education (THE) και Quacquarelli Symonds (QS),προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης μόνο μίας σχολής.

Οι παραπάνω προϋποθέσεις διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο εξασφάλισης σημαντικών επενδύσεων από ξένα Ιδρύματα ή από νόμιμους εκπροσώπους τους στον τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Βαρύ τίμημα

Η υπουργική απόφαση που ορίζει το ύψος της εγγυητικής επιστολής και του παραβόλου για το μητρικό Ίδρυμα, υπογραμμίζει την πρόθεση για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.

Το μητρικό ίδρυμα καλείται να καταβάλλει εγγυητική επιστολή ύψους 2 εκατ. ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 500.000 ευρώ για κάθε επιπλέον Σχολή, πέραν των τριών σχολών. Τα χρήματα επιστρέφουν εφόσον το Ίδρυμα δεν λάβει την αδειοδότηση.

Σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της περιφέρειας το ύψος της εγγυητικής επιστολής μειώνεται κατά 50%, εφόσον η αίτηση για  χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτήματος – Ν.Π.Π.Ε. αφορά παράρτημα, το οποίο εγκαθίσταται εκτός της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής.

Αντίστοιχα, το παράβολο που καλείται να καταβάλλει το κάθε Ίδρυμα ορίζεται στα 600.000 ευρώ ανά αίτηση, η οποία αφορά στην άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας από μία έως τρεις Σχολές. Αντίστοιχα, στην περίπτωση λειτουργίας παραρτήματος εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το παράβολο μειώνεται κατά 50%.

Δείτε εδώτις υπουργικές αποφάσεις

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Πιερρακάκης: Πάνω από 800 αποβολές για χρήση κινητού στα σχολεία

Γιατί η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι το νέο «καυτό χαρτί» στις επενδύσεις

Κυριάκος Πιερρακάκης στο mononews: Πρεμιέρα για το ψηφιακό φροντιστήριο – Θέτουμε τον μαθητή στο επίκεντρο με όρους του 2024, όχι του 20ού αιώνα