Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Πιερρακάκης: Έρχεται το Πιστοποιητικό Πληροφορικής στα Γυμνάσια

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης

Ένα πιστοποιητικό, το οποίο θα βεβαιώνει βασικές γνώσεις στην επιστήμη υπολογιστών ετοιμάζει ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στα φιλόδοξα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας είναι ακόμα και από τη φετινή χρονιά, οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, στο τέλος του σχολικού έτους, να μπορούν να λάβουν το Πιστοποιητικό Πληροφορικής.

Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με πανεπιστημιακά τμήματα αλλά και εκπροσώπους του κλάδου της Πληροφορικής ώστε να επισπεύσει το project ενισχύοντας το αντικείμενο της Πληροφορικής σε μικρότερες τάξεις και καλύπτοντας ακόμα και μαθητές που ακολουθούν διαφορετικές επιστημονικές διαδρομές.

«Ένα δυνατό χαρτί»

Σκοπός είναι οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου μαζί με το απολυτήριο Γυμνασίου (σ.σ. υποχρεωτική εκπαίδευση) να μπορούν να διεκδικήσουν και την πιστοποίηση βασικών γνώσεων στην Πληροφορική.

Δεν πρόκειται για πρακτική χρήση υπολογιστών (σ.σ. όπως για παράδειγμα το ECDL, που αποτελεί πιστοποίηση ψηφιακών δεξιοτήτων) αλλά για γνώσεις πάνω στην επιστήμη της Πληροφορικής.

Οι τέσσερις βασικοί άξονες της διδασκαλίας της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο και του πιστοποιητικού που θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι είναι οι εξής: Βασικές αρχές computing, χειρισμό και ανάλυση δεδομένων, διαδίκτυο και δίκτυα, ηθικές/ κοινωνικές πτυχές.

Η πολιτική ηγεσία αλλά και το ΙΕΠ, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής που «τρέχει» το project και είναι αρμόδιο για το παιδαγωγικό υλικό που διδάσκεται στα σχολεία, έχουν εντοπίσει ένα κενό στις γνώσεις των εφήβων σχετικά με την τεχνολογία.

Ενώ όλοι οι μαθητές είναι πλήρως εξοικειωμένοι ακόμα και από το Δημοτικό με τα κινητά, τα social media και τις προσφερόμενες υπηρεσίες, απουσιάζει πλήρως η βαθύτερη γνώση τους για τη λειτουργία αλγορίθμων, τον προγραμματισμό, την ασφάλεια στους υπολογιστές αλλά και την αρχιτεκτονική που κρύβεται πίσω από τις δημοφιλείς εφαρμογές που χρησιμοποιούν.

Το υπουργείο Παιδείας θα επιχειρήσει να καλύψει αυτό το κενό αναμορφώνοντας όλο το εκπαιδευτικό υλικό στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου. Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για ανάγκη ανάπτυξης της αλγοριθμικής σκέψης στους μαθητές.

Με την πιστοποίηση να αποτελεί μία ακόμα προτεραιότητα για το υπουργείο, το πιστοποιητικό έχει σχεδιαστεί να παρέχεται στο τέλος του Γυμνασίου, ώστε να αποτελεί ένα δυνατό χαρτί στην αγορά εργασίας που θα καλύπτει όλους τους μαθητές που ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Νέα βιβλία από τον φέτος

Με μηδενικό κόστος αλλά σκληρή δουλειά από τους συμβούλους του ΙΕΠ στο διάστημα μεταξύ του περασμένου Σεπτεμβρίου και Μαΐου και κατ’ εντολή του κ. Πιερρακάκη εκσυγχρονίστηκε το σύνολο του εκπαιδευτικού υλικού στο μάθημα της Πληροφορικής και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.

Από τον Σεπτέμβριο οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα έχουν πρόσβαση σε ψηφιακή μορφή στο νέο υλικό, ενώ από τον επόμενο Σεπτέμβριο θα υπάρχει και έντυπη μορφή.

Τα νέα βιβλία, τα οποία θα αναρτηθούν την επόμενη εβδομάδα, περιλαμβάνουν όλες τις γνώσεις που θα πιστοποιούνται στο νέο πιστοποιητικό Πληροφορικής, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν και οι επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών πάνω στο καινούριο υλικό.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο κ. Πιερρακάκης κατά την παρουσία του σε εκδηλώσεις φορέων της Πληροφορικής υπογράμμισε την ανάγκη για διπλασιασμό των ειδικών σε τεχνολογίες πληροφορικής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας ψηφιακής μετάβασης με αυξημένες ανάγκες.

Με το εκπαιδευτικό υλικό των σχολείων πάνω στο αντικείμενο της Πληροφορικής να έχει κριθεί απαρχαιωμένο, ο υπουργός Παιδείας ζήτησε πέρσι το καλοκαίρι την άμεση ανανέωση των εγχειριδίων, παρά το γεγονός ότι σε περίπου δύο χρόνια από τώρα θα εφαρμοστεί μία ολική αναδιάρθρωση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης  με νέα προγράμματα σπουδών και την εφαρμογή του πολλαπλού βιβλίου.

Πρακτικά τα νέα βιβλία που θα έχουν στη διάθεσή τους οι μαθητές φέτος θα «μείνουν» στις τάξεις μέχρι να έρθει το πολλαπλό βιβλίο, κάτι που κρίθηκε αναγκαίο από την πολιτική ηγεσία, ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή του Πιστοποιητικού Πληροφορικής.

Διαβάστε επίσης:

Οι 11 αλλαγές που θα ισχύσουν το νέο σχολικό έτος: Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης-Πιερρακάκης

Στην Αρχαία Ολυμπία ο τελικός της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας 2024

Voucher Βιβλίων: Βγήκαν οι οριστικοί πίνακες των δικαιούχων