Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Μπάμπης Βωβός: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο γνωστός κατασκευαστής και επιχειρηματίας

Με μια λιτή ανακοίνωση στην εφημερίδα «Καθημερινή» γνωστοποίησε την Κυριακή (21.7.2024) η οικογένεια του Μπάμπη Βωβού τον θάνατο του άλλοτε πανίσχυρου κατασκευαστή σε ηλικία 91 ετών.

Ο Μπάμπης Βωβός, που γεννήθηκε το 1933 στα Φιλιατρά και κατάφερε να γράψει τη δική του ιστορία στις κατασκευές, πέθανε, όπως έγινε γνωστό, το περασμένο Σάββατο (13.7.2024).

Μετά από μία πολυδαίδαλη διαδρομή, ο Μπάμπης Βωβός, που είδε το όνομά του να δεσπόζει σε πολλά γυάλινα κτήρια της Λεωφόρου Κηφισίας, τα τελευταία χρόνια και έχοντας μπει στη δέκατη δεκαετία της πολυδαίδαλης διαδρομής του, είχε αποσυρθεί. Δεν πήγαινε στο γραφείο παρά σπάνια και περνούσε μεγάλο μέρος με τη σύζυγό του Μαίρη. Τα προηγούμενα χρόνια είχε μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη, ενώ το 2020 συνελήφθη μετά από δύο καταδικαστικές αποφάσεις για φοροδιαφυγή. Οδηγήθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλου, λόγω και της ηλικίας του και μία ημέρα μετά εξαγόρασε την ποινή του και αποφυλακίστηκε.

Η ιστορία του εμβληματικού κατασκευαστή

Ο Μπάμπης Βωβός ήταν το όγδοο παιδί μιας φτωχής οικογένειας από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας.

Ο πατέρας του ήθελε να τον κάνει αγροφύλακα, ή κάτι που να θέλει έξοδα στις σπουδές και να χει σίγουρα εισοδήματα. Εκείνος, δε χωρούσε σε αυτό το όνειρο. Έδωσε εξετάσεις, πέρασε και σπούδασε στο Πολυτεχνείο, στο τμήμα των πολίτικων Μηχανικών, στις αρχές της δεκαετίας του ’50.

Το 1974, έχει ιδρύσει τη δική του εταιρεία, φτιάχνοντας το πρώτο κτίριο των γραφείων του στη λεωφόρο Κηφισίας 32, για το οποίο θεωρούσε πως έκανε όλα τα δυνατά λάθη μαζεμένα.

Ήταν και το πρώτο γυάλινο κτίριο που έφτιαξε. Τότε ταξίδευε συνεχώς και γέμιζε εικόνες, άποψη για γραμμές και αρχιτεκτονικά τοπία. Τη δεκαετία του 80 υλοποιεί το όνειρο του, να κάνει την λεωφόρο Κηφισίας,  Μανχάταν και  φτιάχνει, από το 1977, τον πρώτο ουρανοξύστη αλά USA των βορείων προαστίων, το «Atrina Center», σε συνεργασία με Έλληνες, Αμερικανούς και Ιταλούς αρχιτέκτονες. Ακολουθούν τα εμπορικά συγκροτήματα του «Agora» και «Polis» και το κομψό «Monumental Plaza». Γυάλινοι όγκοι, ισορροπίες, επιβολή, σκούρα χρώματα, αντικατοπτρισμοί!

Η μεταφορά του συντελεστή δόμησης θα του επιτρέψει να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία.

Τότε στην Κηφισίας δέσποζαν τα κτίριά του, τα οποία ξεχώριζαν και οι θεόρατες ταμπέλες με  το όνομά του. Και ήταν τότε, λοιπόν, που η λεωφόρος ονομαστέ Βωβούπολη, Βωβοστάν και Βωβοκιστάν.

Εργασιομανής, αποφασισμένος να καταφέρει, ακούραστος, καθολου κοσμικός, παντρεύτηκε την Μαίρη και απόκτησαν τρία παιδιά, τους κοσμικούς Αρη και την Αντα και την αθόρυβη και μετρημένη Ναταλία.

Δέκα χρόνια αργότερα η κρίση των ακινήτων και ο δανεισμός των 120 εκατ. από την άλλη για να κατασκευάσει το mall στον Βοτανικό, τον οδηγούν στην κατηφόρα, που κορυφώνεται στα 2012 με αίτηση πτώχευσης.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα, ακίνητα έχουν πλειστηριαστεί από τις τράπεζες για αποπληρωμή χρεών, ενώ κορυφώνονται τα προβλήματα της εταιρείας με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ο εργασιομανής, ακούραστης πολίτικος μηχανικός και κατασκευαστής που ονειρεύτηκε μια γυάλινη κατοπτρική πόλη, δεν είναι πια ο άρχοντας της…

Η αρχή του τέλους δρομολογήθηκε το 2008, όταν και το Συμβούλιο της Επικρατείας έβαλε στον πάγο το τεράστιο πρότζεκτ κόστους 150 εκατ. ευρώ με τη διπλή ανάπλαση της λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, σύμφωνα με το οποίο ο όμιλος του Μπάμπη Βωβού θα έδινε οικόπεδο στον Βοτανικό για να κατασκευάσει το γήπεδο ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού, που θα έφευγε από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ  θα δίνονταν στον όμιλο υψηλότεροι συντελεστές δόμησης για το εμπορικό κέντρο που είχε σχεδιαστεί να γίνει δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Οι αντιδράσεις κατοίκων και φορέων οδήγησαν το έργο της ανάπλασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το έργο δεν έγινε, οδηγώντας την  επιχείρηση του Μπάμπη Βωβού στην καταστροφή! Πτώχευση!

Σύλληψη το Νοέμβριο του 2012 για χρέη στο ΙΚΑ, όπου ο άνδρας που έφτιαξε μια αυτοκρατορία με χειροπέδες οδηγήθηκε από το γραφείο του στο Μαρούσι, στο τμήμα της περιοχής! Τελευταίο χτύπημα;

Ο πλειστηριασμός! Το γυαλί γινεται άμμος, ξανά… Η εταιρεία είχε ζημία 80,3 εκατ. ευρώ για το έτος 2011, αρνητικά ίδια κεφάλαια 21,8 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό  729,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι πελάτες της Babis Vovos έχουν 46,9 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Τρίπολη: Έρευνες της Αστυνομίας για ανθρωποκτονία με θύμα έναν 64χρονο

Έβρος: Εκτός κινδύνου ο συνοριοφύλακας που πυροβολήθηκε στο Σουφλί – Ποια τα σενάρια

Καιρός: Επιμένουν τα 40άρια – Έρχεται ανάσα δροσιάς λίγων ημερών