Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος Λατινοαμερικανός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πέθανε, ανακοίνωσε το Βατικανό σήμερα Δευτέρα.

Ήταν 88 ετών και είχε υποφέρει από διάφορες ασθένειες στα 12 χρόνια που παρέμεινε στον παπικό θρόνο.

1

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε με βαθιά συγκίνηση ο Καρδινάλιος Κέβιν Φάρελ, μέσω επίσημης δήλωσης του Βατικανού. «Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, με βαθύ πόνο σας ανακοινώνω τον θάνατο του Αγίου Πατέρα μας Φραγκίσκου», ανέφερε ο Καρδινάλιος.

Ο Καρδινάλιος επεσήμανε ότι ολόκληρη η ζωή του Πάπα ήταν αφιερωμένη στην υπηρεσία του Θεού και της Εκκλησίας, ενώ εξήρε τη διδασκαλία του, με επίκεντρο τις αξίες του Ευαγγελίου: πίστη, θάρρος και παγκόσμια αγάπη, ιδιαίτερα προς τους φτωχότερους και τους περιθωριοποιημένους.

«Με τεράστια ευγνωμοσύνη για το παράδειγμά του ως αληθινού μαθητή του Κυρίου Ιησού, εμπιστευόμαστε την ψυχή του Πάπα Φραγκίσκου στο άπειρο έλεος και την αγάπη του Τριαδικού Θεού», κατέληξε.

Στο Βατικανό ήδη συρρέει πλήθος πιστών.

Τι είχε αποφασίσει για την ταφή του – Αλλαγή στο τυπικό αιώνων

Ο Πάπας Φραγκίσκος, που απέφευγε τις επιδείξεις και τα προνόμια που απορρέουν από τη θέση του, είχε αποφασίσει ότι ένα απλό, ξύλινο φέρετρο αρκούσε όταν θα ερχόταν η ώρα για την κηδεία του.

Το Βατικανό ανακοίνωσε επισήμως τον περασμένο Νοέμβριο ότι ο Φραγκίσκος θα παραιτούνταν από μια πρακτική αιώνων, που θέλει τον ποντίφικα να ενταφιάζεται σε τρία αλλεπάλληλα φέρετρα, φτιαγμένα από κυπαρίσσι, μόλυβδο και βελανιδιά. Αντιθέτως, θα ταφεί σε ένα απλό, ξύλινο φέρετρο με επίστρωση από ψευδάργυρο.

Η σορός του Φραγκίσκου αναμένεται να μην εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπως συνέβη με τους προκατόχους του. Οι επισκέπτες θα μπορούν να υποβάλουν τα σέβη τους, όμως η σορός του θα παραμείνει μέσα στο φέρετρο, με κλειστό το καπάκι.

Πάπας Φραγκίσκος: Ο ποιμενάρχης των φτωχών και των αδικημένων

Ο Φραγκίσκος ήταν ο πρώτος Πάπας που γεννήθηκε στην αμερικανική ήπειρο. Ήταν επίσης ο πρώτος ιησουίτης Πάπας, με την εκλογή του να δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για μαζικές αλλαγές στην Καθολική Εκκλησία. Η εκλογή του ήρθε μετά από μακρά αναμονή και πέντε ψηφοφορίες στο κονκλάβιο του Βατικανού

Ο κατά κόσμον Χόρχε Μπεργκόλιο ζήτησε να ονομαστείΦραγκίσκος, προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.

Επικριτικός με τις υπερβολές του καπιταλισμού, ο Φραγκίσκος κατέστησε σαφές ότι θα είναι ο Πάπας των φτωχών, των περιθωριοποιημένων, αυτών που υποφέρουν.

Επισκέφθηκε νησιά εν μέσω κρίσεων, έπλυνε τα πόδια μεταναστών και μίλησε ενάντια σε όσους αρνούνται τους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο, την πείνα και τη δυστυχία. Μάλιστα πρόσφατα δε δίστασε , με εγκύκλιο του στην Καθολική Εκκλησία της Αμερικής, να καυτηριάσει τις επιλογές της πολιτικής Τραμπ κατά των μεταναστών.

Ήταν ο Πάπας που  παραδέχτηκε ότι η Εκκλησία σιωπούσε και προστάτευε τους ιερείς που κακοποιούσαν σεξουαλικά παιδιά. Προχώρησε σε άρση του παπικού απορρήτου για τις υποθέσεις παιδεραστίας και διέταξε την Εκκλησία να συνεργαστεί πλήρως με την δικαιοσύνη. Υπερασπίστηκε επίσης την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, τάχθηκε υπέρ των πολιτικών ενώσεων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Προσπάθησε επίσης να ρίξει φως στις πολλές σκοτεινές περιοχές του τραπεζικού συστήματος του Βατικανού, που επλήγησαν από οικονομικά σκάνδαλα. Μετά από αρκετές αγωγές κατά του Βατικανού, κληρικών και προσωπικού για υποτιθέμενη απάτη, ο Ποντίφικας δημιούργησε μια επιτροπή δεοντολογίας για την εποπτεία των επενδύσεων.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, πήρε θέση για την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία που επλήγη από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Πάπας κατηγόρησε τον Πατριάρχη Κύριλλο για την υποστήριξή του στην εισβολή, αποδοκιμάζοντάς τον ως «παπαδοπαίδι» του Πούτιν.

Η υγεία του Πάπα Φραγκίσκου ήταν πολύ ευαίσθητη εδώ και χρόνια και τα προβλήματά του τον ανάγκασαν να ακυρώσει λειτουργίες και ταξίδια, αλλά δεν τον εμπόδισαν να επιλέξει 21 νέους καρδιναλίους, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιλογής διαδόχου από την δική του πτέρυγα. Πρόσφατα πέρασε πέντε εβδομάδες στο νοσοκομείο, υποφέροντας από αμφίπλευρη πνευμονία.

Επί Φραγκίσκου, η Καθολική Εκκλησία είχε πολλά ανοιχτά μέτωπα, ένα από αυτά που τον πλήγωσαν περισσότερο ήταν η απώλεια των πιστών, ιδιαίτερα σημαντική στην αγαπημένη του Λατινική Αμερική.

Το Πάσχα η τελευταία του παρέμβαση

Τους περίπου 50.000 πιστούς που βρίσκονταν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ευλόγησε μόλις χθες μετά τη λήξη της Κυριακάτικης λειτουργίας του Πάσχα ο πάπας Φραγκίσκος, ευρισκόμενος στο μικρό τζιπ «papa mobile» το οποίο συνηθίζει να χρησιμοποιεί στις επίσημες τελετές. Λίγο νωρίτερα, με αδύναμη φωνή, είχε ευχηθεί καλό Πάσχα από τον εξώστη του Αγίου Πέτρου.

Η Κυριακάτικη λειτουργία του Πάσχα στο Βατικανό, τελέστηκε απουσία του πάπα Φραγκίσκου. Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που απουσιάζει από τη λειτουργία έπειτα από 13 χρόνια θητείας ως προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, κι αυτό λόγω της υγείας του. Έδωσε «το παρών» με γραπτό μήνυμά του και σε αυτό την ευλογία του «προς της Πόλη και τον Κόσμο», για τον εορτασμό του Πάσχα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ειρήνη. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «προκαλεί ανησυχία το αυξανόμενο κλίμα αντισημιτισμού που διαδίδεται σε όλο τον κόσμο».

«Αδελφές και αδελφοί, ιδίως εσείς που ζείτε με πόνο και αγωνία, η σιωπηλή κραυγή σας εισακούσθηκε, τα δάκρυά σας περισυνελλέγησαν, ούτε ένα δεν πήγε χαμένο. Με το πάθος και τον θάνατο του Ιησού, ο Θεός σήκωσε το βάρος όλου του κακού που υπάρχει στον κόσμο και με το απεριόριστο έλεός του, το νίκησε», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο πάπα Φραγκίσκος.

«Χριστός Ανέστη. Στην αναγγελία αυτή περικλείεται όλη η σημασία της ύπαρξής μας, η οποία δεν είναι φτιαγμένη για τον θάνατο, αλλά για την ζωή. Το Πάσχα είναι η γιορτή της ζωής», προσθέτει ο Φραγκίσκος, στο μήνυμά του.

Ο ποντίφικας αναφέρθηκε στην «τόση βούληση θανάτου που διαπιστώνουμε, κάθε μέρα, στις τόσες συρράξεις που αφορούν πολλές περιοχές του πλανήτη» όπως και «στη βία που διαπιστώνουμε στις οικογένειες, σε βάρος των γυναικών και των παιδιών». Καταδίκασε, παράλληλα, την έλλειψη σεβασμού προς τους ασθενέστερους, τους μετανάστες, τους περιθωριοποιημένους.

«Από τον Πανάγιο Τάφο, ναό της Αναστάσεως, όπου φέτος το Πάσχα γιορτάζεται την ίδια ημέρα από Ορθόδοξους και Καθολικούς, ας διαδοθεί το φως της ειρήνης σε όλους τους Αγίους Τόπους και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαι στο πλευρό των χριστιανών που υποφέρουν, στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, όπως και στο πλευρό ολόκληρου του ισραηλινού και παλαιστινιακού λαού», σημειώνει ο ποντίφικας.

Ο Φραγκίσκος υπογράμμισε ότι «προκαλεί ανησυχία το αυξανόμενο κλίμα αντισημιτισμού που διαδίδεται σε όλο τον κόσμο». Σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα, ο Αργεντινός πάπας ζήτησε και πάλι κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, όπως και να «παρασχεθεί βοήθεια στον κόσμο, ο οποίος πεινάει και προσμένει ένα μέλλον ειρήνης».

«Να επικρατήσει δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία»
Στο μήνυμά του, ο Φραγκίσκος εκφράζει την ελπίδα να επικρατήσει μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία, όπως και η σταθερότητα στο Λίβανο και στη Συρία. Αναφερόμενος, δε, στα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε: «το φως του Πάσχα ας εμπνεύσει διαθέσεις ομόνοιας στα Δυτικά Βαλκάνια, και ας στηρίξει τους πολιτικούς, ώστε να δραστηριοποιηθούν με στόχο να μην οξυνθούν οι εντάσεις και οι κρίσεις, όπως και τους εταίρους της περιοχής, για να απορρίψουν επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές».

«Καμία ειρήνη δεν είναι δυνατή, όπου δεν υπάρχει θρησκευτική ελευθερία, όπως και ελευθερία λόγου και σκέψης. Καμία ειρήνη δεν είναι δυνατή, χωρίς έναν πραγματικό αφοπλισμό. Η ανάγκη του κάθε λαού να φροντίσει για την άμυνά του, δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια γενική, ξέφρενη πορεία προς τους εξοπλισμούς» καταλήγει στο μήνυμα του ο πάπας Φραγκίσκος.

Η …πορεία προς την εκδημία του

Δεν πέρασε πολύ καιρός από το «είμαι καλά, απλά είμαι ηλικιωμένος» που ανέφερε στις αρχές Γενάρη ο Πάπας Φραγκίσκος με την έκδοση του νέου βιβλίου του ως την ώρα που μπήκε στο νοσοκομείο με βαρύ περιστατικό πνευμόνων.

«Είμαι καλά. Η πραγματικότητα είναι αρκετά απλή ότι είμαι ηλικιωμένος», γράφει ο Ποντίφικας στην αυτοβιογραφία του που σήμερα κυκλοφόρησε σε περισσότερες από 100 χώρες.

Ο Πάπας, ο οποίος συχνά χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο εξαιτίας του πόνου στο γόνατο και στην πλάτη, γράφει στο βιβλίο του: «Η Εκκλησία διοικείται με το κεφάλι και με την καρδιά, όχι με τα πόδια».

Ο Φραγκίσκος, ο οποίος κατάγεται από την Αργεντινή και είναι ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική, ηγείται από το 2013 της Καθολικής Εκκλησίας που αριθμεί 1,4 δισεκατομμύριο μέλη. Κατά την τελευταία διετία νόσησε πολλές φορές από γρίπη και από σχετικά προβλήματα.

Επίσης το 2021 υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπίσει μια επώδυνη κατάσταση που λέγεται εκκολπωματίτιδα και ξανά το 2023 για την αποκατάσταση κήλης.

«Κάθε φορά που ένας Πάπας αρρωσταίνει, φαίνεται να προετοιμάζεται κονκλάβιο», γράφει ο Φραγκίσκος στο βιβλίο του αναφερόμενος στη μυστική συνάντηση Καθολικών καρδιναλίων από την οποία θα εκλεγεί κάποια στιγμή ο επόμενος ποντίφικας. «Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη και στις ημέρες του χειρουργείου ποτέ δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ», γράφει.

Ο νέος τόμος, που τιτλοφορείται «Ελπίδα», είναι το δεύτερο από δύο βιβλία που κυκλοφόρησε μέσα σε δύο χρόνια ο πάπας, έπειτα από τα απομνημονεύματά του που εκδόθηκαν τον Μάρτιο του 2024.

Ο ιταλικός εκδοτικός οίκος Mondadori, που εξέδωσε το βιβλίο του Πάπα, ανακοίνωσε ότι αρχικά σχεδίαζε να το εκδώσει μετά τον θάνατο του Φραγκίσκου. Αλλά ο πάπας αποφάσισε ότι, αντίθετα, θα έπρεπε να κυκλοφορήσει στη διάρκεια του Αγίου Έτους των Καθολικών, που επίσης επικεντρώνεται στο θέμα της ελπίδας.

Στις 303 σελίδες του βιβλίου, ο πάπας αναφέρεται στη ζωή του στο Μπουένος Άιρες όπου μεγάλωσε, στην περίοδο που ήταν αρχιεπίσκοπος στην Αργεντινή και σε κάποιες από τις αποφάσεις που έχει λάβει ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας. Ο Φραγκίσκος υπερασπίζεται σθεναρά την απόφασή του το 2024 να επιτρέψει σε ιερείς να ευλογούν ομόφυλα ζευγάρια κατά περίπτωση.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονο διάλογο στους κόλπους της Εκκλησίας με τους επισκόπους σε ορισμένες χώρες, ειδικά στην Αφρική, να μην επιτρέπουν στους ιερείς τους να την εφαρμόσουν.

«Είναι οι άνθρωποι που ευλογούνται, όχι οι σχέσεις. Όλοι οι πιστοί προσκαλούνται να ευλογηθούν, περιλαμβανομένων των διαζευγμένων, των ομοφυλόφιλων, των διεμφυλικών. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι έγκλημα, είναι ένα ανθρώπινο δεδομένο», γράφει ο Πάπας.

Διαβάστε επίσης:

Πάπας Φραγκίσκος: Θα μπορούσε να μην τα καταφέρει, λέει ο γιατρός του – Με βραδιά… πίτσας στο νοσοκομείο γιόρτασε την ανάνηψή του

Πάπας Φραγκίσκος: Επέστρεψε στο Βατικανό μετά από την περιπέτεια της υγείας του

Πάπας Φραγκίσκος: «Είμαι καλά, απλά είμαι ηλικιωμένος» – Τι γράφει στο νέο βιβλίο του